Skocz do zawartości

Problem z wykryciem telefonu miflash / adb edl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra, będzie krótko - czy istnieje jakakolwiek możliwość instalacji romu jeśli telefon nie jest wykrywany przez miflash, adb w trybie edl ?

Niestety kupiłem sztuke z syfiastym romem (pół po angielsku, pół po polsku, przycinki) więc muszę zainstalować chiński rom w celu odblokowania bootloadera i zainstalowania normalnej wersji systemu

Sugerowałem się tymi dwoma tutorialami

http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html

Niestety telefon nie jest wykrywany przez miflash, mimo instalacji sterowników w trybie testu (bez podpisu, google + Qualcomm)  i uruchamiania aplikacji jako administrator. System to 10-tka pro x64 na Amd.

Adb fastboot po wpisaniu devices nie ma problemu ze znalezieniem telefonu. Problem zaczyna się po " adb reboot edl " i przejściu w tryb download. Niestety ani adb ani system nic wtedy nie wykrywają (brak urządzenia w menedżerze)

Tryb debugowania usb, zdjęcie blokady OEM włączone.

Proszę o pomoc, męczę się z tym ponad trzy godziny ;/

Zainstalowany obecnie system to 7.4 z czerwca 2016

Aplikacja Updater nie wykrywa jakichkolwiek aktualizacji ani romu. Wiec ta opcja odpada.

W trakcie obloku bl po 50% pojawia się błąd "couldn't verify device"

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano

A która wersja Miflash? Najlepiej spróbuj z Miflash 20151028. I spróbuj wyłączyć telefon, potem nie włączając wciśnij tylko vol+ i vol- i tak trzymając podepnij do kompa i zobacz czy wtedy ci wykryje komp i Miflash. Wgrać musisz china dev jak chcesz odblokować lub global dev jak nie chcesz się bawić w odblokowanie BL. Global ma język polski.

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

zainstalowałem  Miflash 20151028, przeinstalowałem wszystkie sterowniki i niewiele to zmieniło. Teraz telefon nie jest wykrywany przez adb w ogóle ale zaczął być wykrywany przez mi pc suite.

Naprawdę nie da się nic z tym zrobić ? Sprzedawca z allegro właśnie dał do zrozumienia, że "brak pewnych opcji w oprogramowaniu" to nie jest żadna wada i nic z tym nie będzie robił

Edit:

to nie wina komputera bo identyczny problem jest na laptopie z 8.1 x64

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano (edytowane)

Może ten screen rozjaśni sprawe ?

2 godziny temu, bergmen napisał:

co to za sprzedawca? pisał coś nt softu?

Nic konkretnego nie powiedział. Jeszcze spróbuje z nim pogadać więc narazie nie ujawnię loginu.

Edit: Czy któryś z modów mógłby przenieść temat do działu redmi note 3 pro ? Jakoś nie mogę się połapać w tych modelach xiaomi i chyba znowu wybrałem zły dział ;/

xiaomi.png

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano (edytowane)

Edl w niektórych romach (> 7.3 ) jest zablokowany. Dokładnie z tego powodu komputer nie potrafił wykryć mojego telefonu po włączeniu tego trybu.

Co do tematu, wszystko robiłem dobrze, winny był bug w nowszej wersji miflash. Za radą Grzegorza ponownie zainstalowałem Miflash 20151028, tym razem na laptopie z 8.1 x64 (nowsza wersja miflash dalej nie działała) i telefon został wykryty w trybie fastboot (nie edl). Flash na najnowszą wersje dev china przebiegł prawidłowo i to samo dotyczy unlocku bootloadera.

" Nawet chyba nie zadales miflashowi aby wykryl tel, pewnie podlaczyles i czekasz. " - oczywiście, że nacisnąłem refresh, zgodnie z tutorialami. Ciekawe skąd by się tam wziął ten błąd, pomyślałeś o tym ?

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Redmi2 napisał:

Skoro miales zablokowany btl to jak przeszedl miflash w fastboot?

Najnormalniej. power + dolna część przycisku głośności -> menu fastboot, wybór softu w miflash + refresh + flash. Widocznie nie wiesz wszystkiego.

Tryb edl (power + dolna i górna część klawisza) chociaż w sam sobie działał (czarny ekran na telefonie + czerwona dioda led) to system kompletnie nie mógł go wykryć (brak jakichkolwiek nowych urządzeń w menedżerze). To samo w adb komenda adb devices.

I to dotyczyło zarówno laptopa z 8.1 jaki i peceta z 10-tką.

Screenshot_2016-09-16-10-02-55-406_com.android.settings[1].png

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano (edytowane)

Jeśli btl był odblokowany to jakim cudem dostałem zgodę na odblok od xiaomi ?

edit:

Od razu po instalacji chinskiego deva uruchomiłem aplikacje Mi flash unlock tool która raczej bez powodu nie odblokowywała bootloadera...

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano (edytowane)

po instalacji twrp i factory reset telefon wpadł w bootloopa, cudownie 8-)

No cóz, myślę, że to ostatecznie przekreśla możliwość instalacji czegokolwiek od xiaomi.eu. Nawet jeśli się da to trudno - załeży mi na tym żeby rom działał i nie był tak syfiasty jak poprzedni

Czy instalacja ostatniego romu miui global (dev lub stable) przez fastboot miflashem bezpośrednio na najnowszy dev china jest najlepszą opcją ? Nie będzie żadnych niespodzianek jak z twrp gdzie dopiero po fakcie dowiedziałem się o problemach ze współpracą z marshmallowem ?

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano

Nie czekając na odpowiedzi zainstalowałem 6.0 dev global (miflash fastboot) na dev china z bootloopem po twrp. Teraz wszystko jest spoko, temat do zamknięcia.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...