Sylvek2 Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Dobra, będzie krótko - czy istnieje jakakolwiek możliwość instalacji romu jeśli telefon nie jest wykrywany przez miflash, adb w trybie edl ? Niestety kupiłem sztuke z syfiastym romem (pół po angielsku, pół po polsku, przycinki) więc muszę zainstalować chiński rom w celu odblokowania bootloadera i zainstalowania normalnej wersji systemu Sugerowałem się tymi dwoma tutorialami http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html Niestety telefon nie jest wykrywany przez miflash, mimo instalacji sterowników w trybie testu (bez podpisu, google + Qualcomm) i uruchamiania aplikacji jako administrator. System to 10-tka pro x64 na Amd. Adb fastboot po wpisaniu devices nie ma problemu ze znalezieniem telefonu. Problem zaczyna się po " adb reboot edl " i przejściu w tryb download. Niestety ani adb ani system nic wtedy nie wykrywają (brak urządzenia w menedżerze) Tryb debugowania usb, zdjęcie blokady OEM włączone. Proszę o pomoc, męczę się z tym ponad trzy godziny ;/ Zainstalowany obecnie system to 7.4 z czerwca 2016 Aplikacja Updater nie wykrywa jakichkolwiek aktualizacji ani romu. Wiec ta opcja odpada. W trakcie obloku bl po 50% pojawia się błąd "couldn't verify device" Edytowane 15 Września 2016 przez Sylvek2
grzegorz.lki Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 A która wersja Miflash? Najlepiej spróbuj z Miflash 20151028. I spróbuj wyłączyć telefon, potem nie włączając wciśnij tylko vol+ i vol- i tak trzymając podepnij do kompa i zobacz czy wtedy ci wykryje komp i Miflash. Wgrać musisz china dev jak chcesz odblokować lub global dev jak nie chcesz się bawić w odblokowanie BL. Global ma język polski. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
Sylvek2 Opublikowano 15 Września 2016 Autor Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) zainstalowałem Miflash 20151028, przeinstalowałem wszystkie sterowniki i niewiele to zmieniło. Teraz telefon nie jest wykrywany przez adb w ogóle ale zaczął być wykrywany przez mi pc suite. Naprawdę nie da się nic z tym zrobić ? Sprzedawca z allegro właśnie dał do zrozumienia, że "brak pewnych opcji w oprogramowaniu" to nie jest żadna wada i nic z tym nie będzie robił Edit: to nie wina komputera bo identyczny problem jest na laptopie z 8.1 x64 Edytowane 15 Września 2016 przez Sylvek2
bergmen Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 co to za sprzedawca? pisał coś nt softu?
Sylvek2 Opublikowano 15 Września 2016 Autor Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Może ten screen rozjaśni sprawe ? 2 godziny temu, bergmen napisał: co to za sprzedawca? pisał coś nt softu? Nic konkretnego nie powiedział. Jeszcze spróbuje z nim pogadać więc narazie nie ujawnię loginu. Edit: Czy któryś z modów mógłby przenieść temat do działu redmi note 3 pro ? Jakoś nie mogę się połapać w tych modelach xiaomi i chyba znowu wybrałem zły dział ;/ Edytowane 15 Września 2016 przez Sylvek2
Sylvek2 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Edl w niektórych romach (> 7.3 ) jest zablokowany. Dokładnie z tego powodu komputer nie potrafił wykryć mojego telefonu po włączeniu tego trybu. Co do tematu, wszystko robiłem dobrze, winny był bug w nowszej wersji miflash. Za radą Grzegorza ponownie zainstalowałem Miflash 20151028, tym razem na laptopie z 8.1 x64 (nowsza wersja miflash dalej nie działała) i telefon został wykryty w trybie fastboot (nie edl). Flash na najnowszą wersje dev china przebiegł prawidłowo i to samo dotyczy unlocku bootloadera. " Nawet chyba nie zadales miflashowi aby wykryl tel, pewnie podlaczyles i czekasz. " - oczywiście, że nacisnąłem refresh, zgodnie z tutorialami. Ciekawe skąd by się tam wziął ten błąd, pomyślałeś o tym ? Edytowane 16 Września 2016 przez Sylvek2
Sylvek2 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) 18 minut temu, Redmi2 napisał: Skoro miales zablokowany btl to jak przeszedl miflash w fastboot? Najnormalniej. power + dolna część przycisku głośności -> menu fastboot, wybór softu w miflash + refresh + flash. Widocznie nie wiesz wszystkiego. Tryb edl (power + dolna i górna część klawisza) chociaż w sam sobie działał (czarny ekran na telefonie + czerwona dioda led) to system kompletnie nie mógł go wykryć (brak jakichkolwiek nowych urządzeń w menedżerze). To samo w adb komenda adb devices. I to dotyczyło zarówno laptopa z 8.1 jaki i peceta z 10-tką. Edytowane 16 Września 2016 przez Sylvek2
Sylvek2 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Opublikowano 16 Września 2016 Miałem bo po wejściu w recovery (power + góra klawisza), wyświetlał się obrazek z telefonem z odłączonym kablem
Sylvek2 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Jeśli btl był odblokowany to jakim cudem dostałem zgodę na odblok od xiaomi ? edit: Od razu po instalacji chinskiego deva uruchomiłem aplikacje Mi flash unlock tool która raczej bez powodu nie odblokowywała bootloadera... Edytowane 16 Września 2016 przez Sylvek2
Sylvek2 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) po instalacji twrp i factory reset telefon wpadł w bootloopa, cudownie No cóz, myślę, że to ostatecznie przekreśla możliwość instalacji czegokolwiek od xiaomi.eu. Nawet jeśli się da to trudno - załeży mi na tym żeby rom działał i nie był tak syfiasty jak poprzedni Czy instalacja ostatniego romu miui global (dev lub stable) przez fastboot miflashem bezpośrednio na najnowszy dev china jest najlepszą opcją ? Nie będzie żadnych niespodzianek jak z twrp gdzie dopiero po fakcie dowiedziałem się o problemach ze współpracą z marshmallowem ? Edytowane 16 Września 2016 przez Sylvek2
Sylvek2 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Opublikowano 16 Września 2016 Nie czekając na odpowiedzi zainstalowałem 6.0 dev global (miflash fastboot) na dev china z bootloopem po twrp. Teraz wszystko jest spoko, temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi