chriss2 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Witam Po zmianie operatora na NJU pojawily sie problemy z przeloczaniem pomiedzy czestotliwosciami... glownie na 4G i z 4G Wczesniej przy Playu nie bylo to az tak zauwazalne. Wiedziony instynktem dotarlem do ustawien typu sieci... ustawienie jakie zastalem to LTE/GSM auto. Probuje zmienic na LTE/CDMA/GSM auto.... i nic. Poprostu jakby mozliwosc zmiany jest niedostepna. Czy ktos mial/ma moze tez ten problem lub wie jak skutecznie zmienic te ustawienia? Pozdrawiam
tpawel Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Ale po co Ci to skoro nie użyjesz cdma? Właściwy tryb sieci to LTE/GSM, on ma domyślnie też WCDMA
Krzysztof P. Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 U znajomego na mi tab domyslnie ustawiony jest TdScdma,lte/wcdma.... chcialem przetestowac czy szybciej/plynniej bedzie przelaczac sie na LTE Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Tek Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Mam problem z telefonem. Posiadam kartę sim z sieci play. W ustawienia->sieci komórkowe i sim->karty sim (play)->operatorzy sieci-> wybierz automatycznie (play). Próbowałem też ręcznie wybrać z listy Play 4G. Gdy mam zasięg Play LTE, bądź 3G nie ma problemu, wszystko ładnie działa. Kłopoty zaczynają się natomiast gdy np. przejeżdżam autostradą, czy jestem poza miastem. Telefon automatycznie przestawia się na przekaźniki innego operatora, przeważnie T-Mobile, z napisem 3G, tracę połączenie z siecią internetową (mogę normalnie wysyłać smy i dzwonić), pyta o roaming. Gdy wrócę w zasięg Play LTE niestety samo się nie przestawia, muszę "na czuja" w tym momencie dać wyszukiwanie sieci. Nie pomaga ręczne ustawienie na sztywno np. Play 4G, tak samo będzie łapało najmocniejszą (?) sieć gdy straci tę. Teraz pytania: 1) Czy da się to jakoś ustawić żebym miał stale internet? 2) Czy jeśli włączę dane w roamingu w tym przypadku powinno to pomóc? Czy będą doliczane opłaty za korzystanie z internetu? Czy dobrze rozumiem z: http://www.play.pl/pomoc/pomoc-techniczna/zasieg-roamingu-krajowego/, że w granicach kraju będzie to bezpłatne? Z góry dziękuję i pozdrawiam Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Tek
KucyG Opublikowano 21 Czerwca 2017 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Mam dokładnie tak samo tyle że kartę posiadam z Virigin mobile, jednak łapie nadajniki play 4G, ale jak tylko jestem poza miastem automatycznie aktywuje się roaming krajowy - włącza się gdy telefon nie łapie sygnału z macierzystej sieci, nie są w tedy naliczane żadne opłaty dodatkowe. Trudno jest jednak później "wymusić" wyszukanie sieci 4G. Mi się to nie udało żadnymi ustawieniami na sztywno. Jeśli zezwolisz na połączenie danych w roamingu (Krajowym!), nic się nie dzieje, internet masz normalnie z tym, że u mnie na roamingu jedynie jest H+ możliwe. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Axles Opublikowano 16 Lipca 2017 Opublikowano 16 Lipca 2017 Dnia 21.06.2017 o 15:14, KucyG napisał: tym, że u mnie na roamingu jedynie jest H+ możliwe. Ja mam gorzej bo nie wiem czy H+ w roamingu łapie czy co innego, ale transfer internetowy wtedy na Speedtest ookla to 2MB/s gdzie noralnie w Play 3G/LTE mam i 20MB/s. Da się coś z tym zrobić na dobrą sprawę, dopiero to niedawno zauważyłem.
Hopel Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 To samo, ręczne ustawienie Play a on sam sobie skacze po operatorach jak sobie tylko chce gdy Play niedomaga. Jak jest ręcznie wybrana sieć Play ma być Play albo nic i koniec. A jak będę przy granicy UA to samo się połączy z UA, wskoczy roaming i pójdzie w pizdu kasy za przesyła danych bo zezwolenie na roaming krajowy to nie dotyczy tylko Polski ale w ogóle każdej innej sieci niż macierzysta
Axles Opublikowano 21 Lipca 2017 Opublikowano 21 Lipca 2017 Nie wiem co to UA, ale od tego roku mamy darmowy roaming (tak jak w kraju) w całej Unii Europejskiej. Mnie denerwuje tylko to, że aby zmienić ręcznie sieć to się nie da bo muszę transfer danych wyłączyć i wtedy ręcznie wybrać Play, ale w drugą stronę to się przełącza be problemów, transfer danych mu nie przeszkadza. Wg. mnie ewidentnie to wina gdzieś w romie, bo na innych takich kwiatków nie ma.
tpawel Opublikowano 21 Lipca 2017 Opublikowano 21 Lipca 2017 Da sie,trzeba zmienić sieć.Play ograniczył prędkość internetu w roamingu krajowym
Rekomendowane odpowiedzi