Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy Hongmi ma możliwość (w tym nieoficjalną) przeznaczenia całych 4 giga na system i apki? Chodzi mi o to, by po podłączeniu karty pamięci nie było dwóch pamięci masowych.

Opublikowano

Nie można tak zrobić. 4GB to nie jest pamięć, którą sobie można przydzielać gdzie chce. Te 4GB jest podzielone na partycje w tym 1GB na /data, reszta /system, /cache i inne.

Na apki jest 1GB i tyle. Aczkolwiek na naszym porcie jest podmianka czyli widoczna jest karta SD jako główna (jeśli ją podłączysz). I tam będą się instalować ewentualnie dane gier czy aplikacji które przechodzą na /sdcard.

Opublikowano

Z tego co zauważyłem w każdym mediateku da się to zrobić i bardzo mnie zaskakuje Twoja odpowiedź.

Chodzi konkretnie o zmodyfikowanie plików EBR romu w formacie do flashtoola. Ruskie z 4pda np. do Zopo ZP810 mają moda. Niestety ja takich manewrów się nie podejmę.

Opublikowano

Chwila ale coś mi się wydaje, że dobrze powiedziałem. Pytałeś o przeznaczenie 4GB na system i apki? Niby jak to sobie wyobrażasz? Przecież cała pamięć Hongmi to 4GB. Jak to zrobisz na /data i /system to skąd weźmiesz 2GB na podstawowe potrzeby systemu? Z tego co widzę, to jest możliwość repartycji jak to widziałem w MI-2. Akurat Hongmi ma ogromną partycję ok 800MB na /system co jest marnotrawstwem bo MIUI zajmuje tam może 300. W MI-2 /system ma tylko 530MB. Tak więc przy repartycji Hongmi (np. z użyciem gparted) dało by się wziąć np. 300MB z /system i dołożyć do /data. Tak to można zrobić. Znaczy teoretycznie bo jak dla mnie to kompletny bezsens. Hongmi ma 1GB na apki + SD (bo w porcie MIUIPolska SD jest podczepione jako /sdcard więc na apki na sd jest tyle ile masz karty SD a nie 800MB). A jak ktoś chce więcej na /data to kupuje lepszy sprzęt np. MI-2/MI-3.

Opublikowano

Właśnie o coś takiego mi chodziło. Żeby cała pamięć wbudowana była do dyspozycji systemu (tj. na system sam w sobie - ile tam potrzebuje i resztę na apki).

Gparted to masz na myśli tego z livecd? Po prostu podłączam telefon i mogę repartycjonować jak mi pasuje?

Opublikowano

Nie wiem dokładnie jak to się używa ale to chyba idzie przez adb i tam się odpala gparted (więc w terminalu). Ja zostawiam ten temat. Nie ma co w tym grzebać. Jest 1GB na apki i to wystarczy dla przeciętnego użytkowania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...