Jump to content

Proponuję dział

Athame

Recommended Posts

Sensowne wydaje mi się utworzenie działu z listą programów, które są godne zauważenia w swojej kategorii i dobrze działają na sprzęcie Xiaomi (MI2/MI3). W Google Play można się pogubić, a i tak nie wszystkie aplikacje warte uwagi tam trafiają. Chciałbym zebrać w jednym miejscu spis takich programów, które są optymalne dla ekranu 4,3" / 5", wyróżniające się mnogością opcji i/lub komfortem użytkowania (brak malutkich elementów w które ciężko trafić itp.).

Osobiście chętnie dowiem się co jest warte uwagi w takich kategoriach jak:

- czytnik dokumentów (PDF, PS, DVI, TIFF, DjVu)

- czytnik/edytor plików doc(x), xls(x), ppt(x), odt, ods, odp itp.

- czytnik e-book'ów (PRC, MOBI, EPUB, FB2 itp.)

- program do manipulacji grafiką

- przeglądarka graficzna rozumiejąca jak najwięcej formatów

- program do obsługi aparatu/kamery

- odtwarzacz audio/video

- edytor/konwerter audio/video, edytor tagów

- menedżer plików

- edytor programistyczny (lub po prostu jakiś zaawansowany)

- alarm, budzik

- kalkulator!

- dialer, program do SMS-ów/MMS-ów, klawiatura

- nawigacja

- inne wartościowe programy

Dobrze jeśli taka lista zawierałaby w każdej kategorii przynajmniej jeden program darmowy. Nie bralibyśmy pod uwagę aplikacji optymalizowanych pod tablety 7"+.

Ja nie widzę w tym większego sensu. Na moim Mi2s wręcz nie zdarza się żeby coś nie działało. Są pojedyncze apki jako niezgodne z urządzeniem, ale trafiłem na mniej niż 10 i nad żadną nie płakałem. Są sposoby jak to obejść i zakładam ze te apki będą działać. A tego typu tematy są na wszystkich forach o androidzie.

Także moje zdanie jest takie że mi2 to pełnoprawny telefon i może korzystać z tych samych aplikacji co inne telefony.

No i witam wszystkich jeszcze raz, bo już czasem pisałem w komentarzach jako Andzej.

Bzdury piszesz. Zawsze słyszę, że taki dział jest wszędzie, a jak przychodzi czas na konkrety to cisza. Do tej pory nie wiem np. który kalkulator jest najlepszy. Jak już myślę, że znalazłem ten właściwy to zazwyczaj natrafiam przypadkowo na jakiś mało popularny blog (nigdy po polsku), gdzie opisywany jest lepszy i często nieobecny w sklepie Play.

Mogę utworzyć dział po prostu z aplikacjami. Nie widzę sensu wyszczególniania, że mają to być "aplikacje zgodne z..." na smartfonach Xiaomi działa wszystko, co działa na smartfonach z tej samej kategorii u innych producentów.

Brak kompatybilność może wynikać z innych powodów, związanych już prędzej z samym faktem, że korzystamy z MIUI (czy że używamy tej i tej wersji Androida, a nie nowszej). No ale tak serio, to już są rzadkie przypadki i dotyczą nietypowych app...

Ale naprawdę sądzisz że tu powstanie bogatsza baza programów niż na innych forach o androidzie? Tu raczej na pewno zawsze będzie mniej użytkowników, więc siłą rzeczy tego typu informacji będzie mniej.

A akurat o kalkulatorze czytałem na, chyba największym, polskim forum o androidzie.

Też zależy czego oczekujesz od danej aplikacji.

Chyba prościej offtopie założyć temat że szukasz takiej i takiej aplikacji, zakładając że jako mniejsza społeczność bardziej sobie pomagamy niż na większych forach. Tak chyba będzie prościej niż prawie pusty dział.

I nie ma co iść na łatwiznę bo to chyba nigdzie nie jest mile widziane. Poszukaj troche, potestuj i wybierz co Ci najbardziej odpowiada. Myślę że wiele osób ma jeden program danego typu od zawsze i nie orientuje się w alternatywach. Więc za wiele też się nie dowiesz co lepsze a co gorsze i czemu, chyba że będziesz testować te programy.

Osobiście mam problem z wytypowanie optymalnych programów we wszystkich kategoriach jakie wymieniłem w pierwszym poście. Naturalnie jeśli dostanę jakąś sugestię to przetestuję polecany program. Łatwo też napisać "Poszukaj troche, potestuj i wybierz co Ci najbardziej odpowiada", ale kiedy aplikacji nie ma w sklepie Play lub jest mało znana to nie tak łatwo poszukać i potestować. Lepiej jeśli jakiś doświadczony użytkownik da na nią namiary.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...