kravda Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Witajcie, Chciałbym kupić swój pierwszy w życiu telefon Xiaomi i mam w związku z tym kilka pytań. Przede wszystkim - czy serwis xiaomi.com.pl (bo myślałem o kupnie stąd właśnie) jest w pełni wiarygodny? Strona wygląda na poważnego dostawcę. Gwarancja to 24 miesiące dla telefonów komórkowych i, szczerze mówiąc, nigdy wcześniej nie korzystałem z niej 'na odległość' - czy działa to w taki sposób, że (w razie ewentualnej awarii) wysyłam telefon pocztą pod konkretny adres? Kwestia budżetu to sprawa dość elastyczna, bo myślałem początkowo o 700zł, ale jeśli miałbym pewność, że warto dorzucić, to mógłbym przeznaczyć i z dwieście złotych więcej; i teraz sedno sprawy - który model byłby optymalnym wyborem? Z listy dostępnych na wspomnianej stronie: MI4 – 2/16GB LTE za 649zł, MI4 – 3/16GB LTE za 885zł (choć na chwilę obecną widzę, że brak w magazynie), Redmi Note 3 Pro – 2/16GB LTE za 849zł. Cenię sobie niezawodność, szybkość działania i możliwie spory czas pracy baterii. O Redmi słyszałem, że jest to seria gorsza (czy: budżetowa) względem Mi4; dodatkowo 5,5 cala to, wydaje mi się, dość dużo. I jeszcze jedno pytanie - czy podane przeze mnie Mi4 2GB i Mi4 3GB różnią się od siebie tylko ilością pamięci? Cenowo to aż 246zł różnicy i gdyby chodziło tylko o tę pamięć, to chyba dość dużo. Proszę Was o pomoc w doborze modelu!
Nezumi Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Z tej 3, bierz Mi4 2/16LTE bo na 3/16 możesz się nigdy nie doczekać, ew. Mi4c. Tego sklepu ja, osobiście (moje zdanie), nie polecam. kontakt słaby, a regulamin gwarancji taki, że nigdy nic nie uda Ci się na nią oddać (zabezpieczyli się na wszelkie możliwe sposoby), w dodatku sklep, który kopiuje gwarancję telefonu od innych producentów (w tym przypadku sprzedawca wziął gwarancję od Samsunga i doczepił do Xiaomi, które ma całkiem inne zasady, łagodniejsze), nie może być dobrym sprzedawcą. 1
kravda Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Poczytałem troszkę o tym sklepie (w tym temacie) i faktycznie odechciało mi się robić zakupów na wspomnianej stronie. Myślę, że jednak zdecyduję się na Mi4 i w związku z tym poklikałem trochę po Allegro (technos-online ma Mi4 aż za 989zł) i z takimi opcjami wyszukiwania rzuciło mi się w oczy kilka ofert. Jedna z nich od uk-phones oferuje wersję z 3GB RAMu, ale 'Jeśli paczka zostanie objęta procedurą celną to kupujący ponosi koszt opłaty celnej czyli vat od importu, co bardzo rzadko się zdarza.' - w dodatku czas dostawy waha się od 10 do 35 dni, to chyba dość długo. Oferta mająca z kolei największe branie to ta, ale jest od AMmarket, o którym na tym forum również nie ma pochlebnych opinii. Jest jeszcze taka oto aukcja, ale nie do końca rozumiem, co to jest 'kluczyk do sim' w Zawartości Zestawu. Widzę, że można nabyć Mi4 w cenie oscylującej wokół 700zł i zapewne chciałbym pozostać przy takiej cenie, ale którą ofertę wybrać?
kravda Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 Ach, tak myślałem, że to o to chodzi, ale wolałem się upewnić w kwestii tego kluczyka. Zdaję sobie sprawę, że jest dobrym sprzedawcą, ale ma dość wysokie ceny (jak już napisałem - 989zł za Mi4). Prosiłbym więc o opinię odnośnie tych aukcji z Allegro.
tpawel Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Kupuj w Chinach, 550zl z ubezpieczeniem od VAT wychodzi Biała wersja 2/16 1
kravda Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 7 minut temu, Redmi2 napisał: No ja ostatnio zakupilem mi4 2GB lte bialy na everbuying.net i kosztowal mnie 520zl plus ewentualny vat. Na ali masz od pewnego sprzedawcaly teraz za 129$ i z pp mozna kupic za 106$ Chodzi o PayPal? Bo używam go praktycznie codziennie, a chyba oszalałbym z radości, musząc płacić tylko 106 USD. O które konkretnie oferty chodzi, jeśli mówimy o AliExpress? O tę, na przykład? 13 minut temu, tpawel napisał: Kupuj w Chinach, 550zl z ubezpieczeniem od VAT wychodzi Biała wersja 2/16 Również masz na myśli AliExpress? Mógłbym prosić o link? Szczerze mówiąc trochę się od początku obawiałem zakupów z AE czy innych chińskich serwisów, bo kupując w Polsce jest przynajmniej ta gwarancja na 24-miesiące, a w przypadku zakupu w takiej formie i ewentualnej wady, nie mogę zrobić nic.
tpawel Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Również masz na myśli AliExpress? Mógłbym prosić o link? Szczerze mówiąc trochę się od początku obawiałem zakupów z AE czy innych chińskich serwisów, bo kupując w Polsce jest przynajmniej ta gwarancja na 24-miesiące, a w przypadku zakupu w takiej formie i ewentualnej wady, nie mogę zrobić nic. Kupujesz na Allegro dziś, a za parę miesięcy nie ma Janusza i tyle by było z gwarancji, są dobre sklepy na Ali, osobiście polecam Goldwaya. Mi4 kosztuje ok 132$, do tego ubezpieczenie od VAT można wziasc za dodatkowe 7$ i masz za 550zl (na Ali można normalnie w złotówkach płacić) telefon u sprzedawcy z 5letnim stażem i blisko 99% feedbackiem. Powinienem jakąś działe od nich dostawać za reklame:)
pioben Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 Zawsze się zastanawiałem jak wygląda gwarancja door2door w przypadku sprzętu zamawionego z Chin. No i ile to trwa.
kulig007 Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 Door2door, nie słyszałem o takiej gwarancji w przypadku towarów z Chin (nawet poprzez dodatkowe ubezpieczenie) Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk
Bullsblood Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 Xiaomiforsale.com, mi 4 - 155 ojro Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
kravda Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Opublikowano 5 Maja 2016 Zastanawiam się teraz nad tym, gdzie zakupić Mi4. U technosa chyba dziś weszła oferta za 729zł i dołączona jest roczna gwarancja. Z kolei w AliExpress jest prawie o 200zł taniej. 22 godziny temu, tpawel napisał: Mi4 kosztuje ok 132$, do tego ubezpieczenie od VAT można wziasc za dodatkowe 7$ i masz za 550zl Gdzie jest opcja dokupienia tego ubezpieczenia? I jak to w ogóle działa, o co chodzi?
tpawel Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 Działa to tak że jak przyjdzie Ci VAT do zapłaty to sprzedawca Ci za niego oddaje. Takie typowe ubezpieczenie. Wejdź sobie na telchine i w wątku Goldwaya przeczytaj pierwszy post
kravda Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Opublikowano 7 Maja 2016 Okej, postanowiłem jakoś to wypośrodkować. Na ibuygou.com jest obecnie za €121.79 + €4.35 za gwarancję + €14.79 za DHL z Chin + €1.74 za ubezpieczenie przesyłki + €6.31 ubezpieczenie od VATu. Łącznie €148.98. I teraz mam w związku z tym pytania: 1. Gwarancja, którą dokupuję za 4,35 EUR to gwarancja na dodatkowy rok (czyli łącznie mam dwa lata), czy też gwarancja po prostu na pierwsze 12 miesięcy? 2. Ceny powyżej podałem z opcją Ship from China warehouse. Opcja Ship from EU warehouse podbija cenę smartfonu aż o 36,10 EUR, do 157,89 EUR. Zakładam, że różnica jest tylko w czasie dostawy i tym, że w tej 'tańszej' wersji może zostać naliczony VAT? 3. ^skoro może zostać naliczony VAT, to ja się i tak tym nie przejmuję, bo mam od tego wykupione ubezpieczenie za €6.31, czy tak? 4. Gwarancja z IBG jest realizowana w Polsce, zgadza się?
Rekomendowane odpowiedzi