Skocz do zawartości

Telefon nie wykrywa karty SIM.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

właśnie odebrałem swój pierwszy telefon marki Xiaomi i od samego początku mam problem. Włożyłem do slotu swoją kartę miniSIM w sieci Plus, której telefon nie rozpoznaje. Szybkie przeszukanie forum i dwie sugestie - karta zabezpieczona PINem (nie jest, stary telefon nie prosi o jego podanie) oraz sprawdzenie innej karty - włożyłem miniSIM z sieci Orange, którego telefon również nie rozpoznaje (jest ojca więc nie bardzo mam możliwość usunąć z niej kod pin). Poratujecie mnie jakimiś sugestiami?

Opublikowano

Troszkę ciężko Ci pomóc. Podaj jaki masz ROM (chodzi o numer), na niektórych ROMach były problemy z logowaniem do sieci - nie pamiętam tylko czy dotyczy to Redmi Note 3 czy Redmi Note 3 Pro. Włóż swoją kartę jeszcze raz i odczekaj kilka minut. Sprawdź bo może kartę widzi tylko ma problem z logowaniem do sieci, sprawdź APNy, spróbój wybrać sieć ręcznie. To tak na początek. Przede wszystkim przeszukaj forum bo były podobne wątki.

Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieję, że obrazki z załącznika wyczerpują kwestię wersji ROMa. Karta siedzi w urządzeniu przynajmniej 30 minut. Raczej nie widzi, już w 3. czy 4. kroku poprosił mnie o włożenie karty sim, co uczyniłem, dalej nacisnąłem "Search for SIM card" - nawet kilkukrotnie. Zawsze z tym samym skutkiem.

Uruchomiłem telefon ponownie i mam jeszcze inny problem: swipe to unlock pozwala mi przejść jedynie do aparatu, blokady ekranu na wzór z napisem emergency na samym dole (problem jest taki, że nie ustawiałem jeszcze żadnego wzrozu) i panelu, który krzyczy: You aren't signed in. Sign in to use Mi Home.

Co do forum dedykowane temu telefonowi przeszukałem już w całości. Przeszukam też inne działy.

Screenshot_2016-04-06-01-24-01_com.android.settings.png

Screenshot_2016-04-06-01-23-53_com.android.settings.png

Edytowane przez sowizz
Opublikowano

Wrzuć kartę sim i pinem, żeby żądał jej podania. Ja z mi3 miałem podobny problem. Na karcie zabezpieczonej pinem wołał telefon o pin jednak po podaniu pinu był komunikat, że połączenia tylko awaryjne. Nie łapał zasięgu. Telefon poszedł na gwarancję. W przypadku telefonów gdzie masz gniazdo sim tzw. szufladka jak włożysz sama ramkę karty sim bez karty to jest bardzo duża szansa, że powyginasz piny w gnieździe.

Tapnięte z HM 1s

Opublikowano

Wkładałem kartę z PINem z sieci Orange. Niestety jej też nie wykrywał, ani nie prosił o podanie PINu. Mam wersje z szufladką jednak obie karty, które wkładałem są kartami miniSIM, bez ramek.

Opublikowano

Odsyłaj telefon na gwarancję, sam nic nie rób bo możesz ją utracić. O ile zmiana romu i wipe nic nie daje to zostaje jedynie gwarancja.

Tapnięte z HM 1s

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy "zmiana ROMu i Wipe" mogą coś dać. To mój pierwszy smartphone więc muszę się zaznajomić ze słownictwem najpierw. Jeśli nie mogę go odblokować to nic się nie stanie po wykonaniu hard resetu?

EDIT:

Wyczyściłem kartę SIM i teraz dostaję komunikat "No service", przy czym ciągle nie mogę odblokować telefonu bo prosi o wzór, którego ja nie ustawiałem.

Edytowane przez sowizz
Opublikowano

Masz rację, zrzuty ekranu wyczerpują kwestię ROMu. 

Jesteś w złym dziale - masz Redmi Note Pro z procesorem Snapdragon a nie Helio X10. Przeszukaj właściwy dział. Nie wiem skąd masz telefon, jeśli z Polski to możesz odesłać do sprzedawcy i się nie męczyć. Nie wiem czy chcesz wgrywać na ten telefon oprogramowanie, czy czujesz się na siłach. Xiaomi nie jest dla osób, które chcę wyjąć telefon z pudełka, włożyć kartę, zalogować do Google Play i tyle. Tu trzeba troszkę pogrzebać. Masz chiński rom, możesz spróbować wgrać wersję global - dział tutoriale tylko przeczytaj trochę na ten temat (pamiętaj że masz zablokowany bootloader).

Opublikowano
2 minutes ago, KrzysiekGP said:

Jesteś w złym dziale - masz Redmi Note Pro z procesorem Snapdragon a nie Helio X10.

To się akurat nie zgadza, zakupiłem go na tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=5874657501

Telefon jest z Polski, napisałem w jego sprawie do sprzedawcy jeśli zgodzi się na to, żebym samodzielnie wgrał nowy soft to spróbuję najpierw tej opcji. Jeśli to nie pomoże odsyłam. 

Zdaje sobie sprawę z tego dla kogo jest ten telefon. Jestem osobą techniczną, do tego poradniki są pisane na tyle prosto, że powinien sobie poradzić każdy. W razie czego kolega z dłuższym stażem chętnie pomoże. 

To co mnie najbardziej zaskoczyło to ten screen lock, skąd on się wziął w ogóle? Jedne co zdążyłem zrobić to te dwa screeny i zgrać je na komputer. Gdyby nie to zrobiłbym factory reset i wiedział na czym stoję, a tak czekam na decyzję sprzedawcy (który jest dość opieszały w udzielaniu odpowiedzi, a telefon wyłączony od dnia zakupu...). Jak sprawa się wyjaśni to na pewno opiszę swoje doświadczenia w odpowiednim dziale.

Opublikowano (edytowane)

Kurcze, faktycznie. Nie wiem dlaczego nie przyszło mi do głowy, że hexa oznacza sześć a nie osiem. Sprawdziłem też rozdzielczość zdjęcia, 4608 x 3456 daje w przybliżeniu te 16 Mpix. W takim razie dlaczego telefon przedstawia się jako Xiaomi Redmi Note 3 i dlaczego 6-ścio rdzeniowy procesor jest lepszy od ośmiordzeniowego? Jesteś w stanie mi wyjaśnić, czy mam sobie poczytać?

Edit: I to też dużo mówi o sprzedawcy, skoro aukcja wyraźnie dotyczy innego modelu telefonu. Trzeba było najpierw przeczytać opinie na forum a dopiero później kupować...

Edytowane przez sowizz
Opublikowano

Różni producenci procesorów, różnica w technologii. To tak jak Intel i AMD. Nie zawsze ilość rdzeni przekłada się na wydajność. Snapdragon 650 jest szybszy od Helio x10 i to znacznie. Lepiej też zarządza baterią. Jeśli Ci się uda dojść z telefonem do ładu to jesteś ze 2 stówki do przodu.

Opublikowano (edytowane)

OK, taką analogię rozumiem. Dzięki wielkie za uwagę. Poproszę moderatora o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.

EDIT: Udało mi się skontaktować ze sprzedawcą. Obiecał jeszcze dziś wysłać kuriera z nowym aparatem. Temat można zamknąć.

Edytowane przez sowizz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...