Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem (kolejny) z moim telefonem. Jak sam tytuł wskazuje sama nie mogę określić co mu się mogło w ogóle przydarzyć. Otóż około godziny 6 rano włączyłam wi-fi i nagle pojawiło się logo MIUIPolska - to logo pokazywało się kilkanaście razy, z tego co naliczyłam to około 3 godzin nie mogłam korzystać z telefonu. W pewnym momencie urządzenie nagrzało się (nic dziwnego), więc spróbowałam je wyłączyć "na chama" i automatycznie się zrestartował. Okej, włączył się, ale pierwsze co mnie zdziwiło to układ ikon, gdyż były porozwalane nie w tych miejscach, które ja sobie poustawiałam. Drugą ciekawą rzeczą są przyciski home i ten od aplikacji - oba nie działają (nawet jak poustawiałam wszystko w narzędzia > przyciski to jest tam jakaś opcja, żeby przytrzymać na 0,5 sekundy (?), a ja zawsze po naciśnięciu ich miałam wszystko automatycznie.). Kolejną ciekawą rzeczą jest blokada ekranu. Dźwięku przy przyciśnięciu blokady ekranu nie ma jak nie ma, a gdy się go odblokowuje to nie ma napisu z przesunięciem do góry, a jak przesuwam do góry to pokazuje mi się pasek wyszukiwarki (?). Sprawa z powiadomieniami też jest dziwna, gdyż włączyłam opcję, żeby pokazywały się na pasku z powiadomieniami, ale jak ich nie ma tak ich nie ma (po rozwinięciu tej tabelki automatycznie sama się chowa, a pomimo iż sms przyszedł jest napisane "brak powiadomień"). Nie wiem, czy przywrócenie ustawień fabrycznych coś na to zaradzi? Szkoda mi po prostu moich wszystkich zgromadzonych plików (w tym najbardziej zdjęć), a nie mogę sobie ich przesłać na komputer, gdyż nie mogę wybrać opcji do przesyłu danych, ponieważ jak napisałam wyżej powiadomienia w telefonie mi się nie pokazują. Proszę o pomoc

Opublikowano (edytowane)

Jaka wersja romu? Masz twrp? Jeśli nie to wrzuć je sobie przez fastboota, tutaj linki: TWRPsterowniki fastboot. Musisz plik z twrp przenieść do folderu adb na dysku C.
Potem, trzymając shift, klikasz PPM na wolnym polu i wybierasz "Uruchom wiersz polecenia tutaj". Podłączasz kablem usb telefon w trybie fastboot (na włączonym telefonie trzymaj przyciski Power i vol-, aż się nie zrestartuje.) W konsoli na komputerze wpisujesz "fastboot flash recovery twrp-3.0.0-0-cancro.img". Potem trzymasz przyciski power i vol+, włączy Ci się TWRP. Tam w menu "Mount", będzie przycisk "Enable MTP". Wtedy komputer go wykryje i będziesz mogła sobie skopiować wszystko co potrzebujesz zachować. Zrób też backup partycji data i również przenieś go na komputer (potem będziesz mogła przywrócić dane aplikacji programem Nandroid manager). Aby przywrócić telefon do normalności zainstaluj od nowa rom MiuiPolska, tu link. Przenosisz go na telefon, w twrp wybierasz najpierw wipe i przesuwasz paskiem, a potem install i wybierasz rom, który wcześniej przeniosłaś. (Chyba, że masz Androida 6.0, wtedy musisz zainstalować inny plik.) Po restarcie przywróć sobie dane z chmury i dane aplikacji z backupu /data.

Edytowane przez damian12332146
Opublikowano

Nah... żadnych konkretów. Jaką masz wersję systemu, na jakim andku? Masz włączoną chmurę Xiaomi? Jeżeli tak to zgraj sobie tam zdjęcia, telefony etc. (wystarczy wejść na pulpicie w apke Konto Xiaomi->Chmura i zaznaczyć synchronizację, odpalić WiFi i poczekać aż się powrzuca), po wipe wszystkie te rzeczy wrócą na telefon bez problemów :).

@damian12332146 jeżeli jest na 5.11.5/5.11.12 (lub inne 4.4) to TWRP nie jest potrzebne, kopie MIUI zrobi z poziomu telefonu, a wipe w MiRecovery działa jak powinien, niepotrzebna zabawa dla kogoś, kto do recovery nigdy nie zagląda, a jeżeli jest na 6.0 to TWRP ma na 100%.

Opublikowano

Z tego co wiem to Android 6.0 i pomimo, iż pytałam sprzedawcę o wersję telefonu z KitKatem, to niestety otrzymałam takiego wariata... Nie wiem co było powodem takiego świrowania, ale byłam tak zdesperowana, że w końcu przywróciłam ustawienia fabryczne i, o dziwo (a może i lepiej) wszystko działa jak należy, tylko sama już nie mam pewności, czy sytuacja kiedyś znowu się nie powtórzy. Na szczęście korzystam z chmury i wszystkie zdjęcia i kontakty się zachowały. Czy byłaby możliwość przejścia na tego starszego Androida? Z tego co czytałam na forum Marshmallow jest w fazie testów no i nie wiem czego się spodziewać następnego dnia :P

Opublikowano

Możesz albo się cofnąć do 5.12.17 (na 4.4), albo zainstalować najnowszą 6.3.24, która już działa ładnie, płynnie, wystarczy w niej wyłączyć w Ustawienia->Urządzenie->Bateria Inteligentne Oszczędzanie :).

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...