Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bawił się, bawił. Mogę napisać, że specem od tego będzie kolega@Addamas. Nawet poszukaj jego wątku na forum.en.miui.com o ucinaniu usług Google. On przerobił temat na 110%.

Sam trochę się w to bawiłem, po małych konsultacjach z@Addamas. Ale koniec końców, dałem sobie na luz. Usługi Google działają jak łańcuch. Ogniwo wyrwiemy, coś dalej się wysra. Chyba, że usługi Google masz ograniczone do minimum. Może wtedy coś zyskasz.

Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jak wspomniał @kulig007, zabawy z Disable Service maja sens jeżeli możesz poświęcić synch kalendarza i kontaktów Google. W przeciwnym razie nawet tego nie ruszaj. Ogólnie rzecz ujmując kiedyś to miało sens, ale Xiaomi lub Google ogarnęli WRESZCIE usługi i działa to dobrze. 

Czego nie ruszysz to popsuje działanie czegoś innego, czy to Sklepu Google, czy synchronizacji kalendarza, czy synchro kontaktów czy ostatecznie wygeneruje sporego wakelocka który wypali Ci % baterii bo tel nie będzie wchodził w Deep Sleep.

Może na innym systemie to ma rację bytu, ale na MIUI JUŻ nie :-)

Lepiej w ustawieniach Google wyłączyć personalizowane reklamy, historię lokalizacji, gps zmienić na Device Only czyli tylko GPS i włączać gdy trzeba, a w kochanym Sklepie Google wyłączyć automatyczną aktualizację i jej sprawdzanie...

Edit: Dzięki za przypomnienie o temacie na en.miui.com, skasowałem go bo teraz by było więcej biedy niż zysku :-)

Edytowane przez Addamas
  • Like 1
Opublikowano

generalnie nawet nie chodzi mi aż tak o baterie

co jak widzę w /data/system miliony logów w /dropbox czy w / processtats czy / usagestats to mnie trzepie

tym-bardziej że nie mamy żadnej kontroli nad tym czy i gdzie to jest przesyłane ;/

ale nie z synchronizacji kalendarza itp nie zrezygnuje :D

Opublikowano

Myślę, że to pytanie będzie w temacie: Czy są jakieś romy bez usług google? W ogóle bez sklepu itp? Bo jesli tego nie ma, a nie działa tylko synchronizacja kontaktów, kalendarza i apek, to mała to cena w zamian za świadomość, że mr. Google nie będzie wiedział Ani co wpisałem, Ani gdzie i kiedy byłem :)

Opublikowano
11 minut temu, piotrk87 napisał:

Myślę, że to pytanie będzie w temacie: Czy są jakieś romy bez usług google? W ogóle bez sklepu itp? Bo jesli tego nie ma, a nie działa tylko synchronizacja kontaktów, kalendarza i apek, to mała to cena w zamian za świadomość, że mr. Google nie będzie wiedział Ani co wpisałem, Ani gdzie i kiedy byłem :)

Pytanie jest następujące: nie korzystasz z aplikacji ze sklepu? Sporo programów (jeśli nie wszystkie) potrzebują usług Google czy Sklepu Play do prawidłowego działania. Jeśli wytniesz te elementy systemu, nie będą też działać aplikacje.

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrk87 napisał:

Mogę nie korzystać, apk można ściągnąć z neta.

Nie rozumiesz. Aplikacje do poprawnego działania, nawet jeśli je zainstalować z pliku .apk, nie będą działać poprawnie bez zainstalowania usług Google.

Opublikowano
Mogę nie korzystać, apk można ściągnąć z neta.

Za dużo kombinujesz.

To jest Android, tutaj droga na skróty nie przyniesie efektów.

Jak tak chcesz bardzo ograniczyć wpływ Gugl na Twoje życie, to - pewnie już to słyszałeś - zmień telefon na Nokię c3, Samsunga Solida itp.

Niestety, ale Google jest cwane. Mocno spięło ze sobą wszelkie usługi/procesy.

Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk

Opublikowano
16 godzin temu, d00lar napisał:

generalnie nawet nie chodzi mi aż tak o baterie

co jak widzę w /data/system miliony logów w /dropbox czy w / processtats czy / usagestats to mnie trzepie

tym-bardziej że nie mamy żadnej kontroli nad tym czy i gdzie to jest przesyłane ;/

ale nie z synchronizacji kalendarza itp nie zrezygnuje :D

Android to nie windows z PC. Linux działa na innej zasadzie i nie traci na wydajności pod wpływem nadmiaru plików, które nic nie robią. Linux zawsze działa tak samo. A windows ma rejestr i zaczyna mulić pod wpływem czasu.

Opublikowano

Generalnie jak odebrałem tel to parę godzin używałem na pierwotnym romie, posciagalem apk i chyba jedyne, co nie dzialalo, to byly mapy google. Teraz sie zastanawiam, co to byl za rom.

Opublikowano

Google i tak wysyła logi w jakiś sposób :-) kupiłeś komórkę z ich systemem to płać dalej.

Pokombinuj z rzeczami w Ustawienia Google, wyłącz dokładną lokalizacje i zostaw tylko GPS. Poszukaj sobie tematu na xda o Disable Service na którymś Nexusie i zrób według niego.

Nie będzie działała synchronizacja, sklep, mapy...

Takie czasy że już od dawna nie jesteśmy konsumentami a produktem :-) szczególnie to widać na Polskim YouTube : Rojo, Ogiński, 5 sposobów i jeszcze więcej osób ze sobą powiązanych nakręca widzów aby oglądali siebie nawzajem...

Facebooka rozumiem nie masz? Bo to on gromadzi najwięcej : każde otwarcie strony z lajkami wysyła do serwerów FB info o odwiedzinach. Nie wierzysz? Zainstaluj Wiresharka i sprawdź ile jest połączeń na jedną stronę :-)

Xiaomi Mi2S with sMIUI

• mrosi zablokował(a) ten temat
  • 1 rok później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...