Skocz do zawartości
  • 0

Reklamy, root, adaway, poczta - kilka pytań nooba

Pytanie

Opublikowano

Od wczoraj używam MIUI Polska (6.1.29) na RMN3. Generalnie bardzo mi sie podoba. Jedno czego mi brakuje (ale to dotyczy takze MIUI pierwotnego) to jakas instrukcja. Sa jakies urywki to tu, to tam, sa jakies tipsy (np. ten: http://en.miui.com/thread-47569-1-1.html, do starej wersji MIUI, ale mimo to pomocny) ale paru rzeczy nie moge zrozumiec.

1. jesli chodzi o roota - czy ten root jest czy nie ma ostatecznie? W chinskim dev przy probie uzycia, cos sie zaciągało, telefon się restartował i dopiero potem mogłem nadać root dla flashify. Na MPL zainstalowałem adaway, apka krzyczy, że musi mieć roota, ale w centrum bezpieczeństwa nie widzę możliwości dodania mu roota. Coś się nie potrafi dogadać jedno z drugim?

2. Blokowanie reklam - najlepsza metoda to podobno adaway? Na motog uzywałem po prostu adblock browser, ale jako taka przeglądarka jest taki sobie. Podoba mi się ta wbudowana przeglądarka MIUI 'Internet', ale tam gdzie nie wejdę to jednak reklamy są. To mamy to blokowanie czy nie mamy w MIUI Polska?

3. Aplikacja Poczta - znowu, zapowiada się bardzo fajnie, ale brakuje mi jakiegoś tutoriala. Dodałem sobie skrzynkę gmaila. Lista etykiet od razu robi się ogromna, część się dubluje, typu Kosz i [Gmail]/Bin. Czy da się to jakoś ogarnąć? Druga rzecz - mając otwartego maila jedyne co udaje mi się zrobić to odpowiedzieć na niego, jak usunąć z tego widoku albo zrobić forward? Bo chyba się da?

Jeśli moje pytania są jakieś lamerskie to sory za to...

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

1. Odpal apkę->home->Panel Sterowania->Uprawnienia->Root i tam zaznacz sobie dostęp.

2. Niektóre reklamy są blokowane, inne nie...

3. Nie pomogę, używam Inboxa :P.

Co do samego poradnika/samouczka, to... takowy jest w "przygotowaniu", sporo informacji możesz dowiedzieć się z https://miuipolska.pl/faq/ oraz działu Tutoriale na forum.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Po pierwsze zainstaluj MIUI Polska. U nas jest dodany hosts z blokowaniem reklam więc żaden adaway nie jest potrzebny. Root jest i działa, po prostu odpalasz apke wybierasz to co uaktywnia prawa roota, następnie w panel sterowania -> dostęp do root zaznaczasz apke i klikasz ok i restartujesz apke.

Co do aplikajci poczty, to problem jest wyłącznie po twojej stronie bo masz bałagan na gmailu ;P Z tego co pamiętam to w apce poczty masz masz takie przyciski na dole obok okienka odpowiedzi, ale nie jestem pewien dokładnie :D

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ej no, napisałem w pierwszym poście, że mam MIUI Polska. Czekałem i czekałem na unlock i się doczekałem.

Co do roota to właśnie mam ten problem, że pojawia się, że żadna apka nie potrzebuje roota. A adaway ewidentnie wymaga roota. Ten bajer z hosts, który jest w MPL jest dla mnie jakiś za mało agresywny, gdzie nie trafię to widzę reklamy.

Co do poczty - podwojony katalog śmietnika to raczej nie jest wina moich etykiet. Usuwam maila z poziomu telefonu i tworzy mi się nowa etykieta z "[" i "[". Widzę ją potem z poziomu www.

FAQ i tutoriale czytałem. Może ktoś się gdzieś natknął na jakiś porządny guide po angielsku?

W każdym razie, dzięki za odpowiedzi :)

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie róbcie sobie żartów, gdy używałem jeszcze MIUI Polska to blokowanie reklam kulało, bez dwóch zdań potrzebowałem AdAway. Chociażby do natrętnych reklam w aplikacjach :-) Teraz na bank jest tak samo...

Aby móc dodać uprawnienia roota, aplikacja najpierw musi spróbować wykonać jakąś akcję tego wymagającą... dopiero wtedy będzie można jej przydzielić super moce :-)

Edytowane przez Addamas
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Adaway staje na próbie uruchomienia. Apka od uprawnień twardo mówi że brak aplikacji z root. Z tym, że adaway pisze mi też coś o su binary. To trzeba jakoś doinstalować?

• 0
Opublikowano

Su binarny to właśnie root. Nie mam teraz miui ale instalowałem AdAway i nie było żadnych problemów jeśli tylko roota miałeś. Pobierz z marketu root checker i jakąś apke co wymaga roota np. Wakelock Detector i zobacz czy one normalnie działają. Pamiętam że AdAway bez roota sypal się dopiero przy nad posuwaniu hosts i trzeba było nadać uprawnienia po czym jeszcze raz nadpisać hosts.

Sent from my MI 3W using Tapatalk

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Hm. Obie te aplikacje piszą, że nie mam roota. W panelu sterowania uparcie jest napisane brak aplikacji z root.

Czy to możliwe,  że zainstalowałem miui polska bez roota? Wersja 7 6.1.29 rozwojowa.

• 0
Opublikowano

MIUIPolska wszystkie (prócz Mi3/4/Note na 6.0) posiadają root, aby dodać aplikację do root musi ona zrobić "1 krok", aby system zobaczył, że takowa apka root'a potrzebuje. Czyli tak jak pisałem wcześniej, odpalasz aplikację (najłatwiej to przetestować na WLD), gdy wyskakuje monit o "potrzebie root'u", wchodzisz w Panel Sterowania (aplikacji nie zamykasz, ma ona ciągle być w tle odpalona), następnie Uprawnienia->Root i tam jest lista apek potrzebujących roota. Jeżeli nie działa to... cóż.. coś się widocznie źle zainstalowało...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Możesz jeszcze wrzucić screena z aplikacji Aktualizacje, żeby powierdzić czy w ogóle wgrałeś MIUI Polska ;) Bo root u nas jest i działa. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie działa to ja ludziom w pracy mówie ;)

Swoją drogą na chińskim devie root działał,  użyłem przecież flashify :)

Z chmury mi chyba nie ma szerowanie, to macie na imgurze:

I386zuZ.png

Edytowane przez keiran
  • 0
Opublikowano (edytowane)

keiran udalo Ci sie zrobic tego root-a ? ....mam ten sam problem ...wipe zrobione ...rom jeszcze raz wgrany i bez zmian...root-a niet :(

Edytowane przez Vigo69
  • 0
Opublikowano

Chyba dzisiaj będzie aktualizacja? Spróbuję po niej.

Gdzieś kiedyś mi na forum mignęło że trzeba supersu wgrać przez twrp. Może wtedy będzie ok?

• 0
Opublikowano
26 minut temu, Vigo69 napisał:

potwierdzam supersu przez Twrp rozwiazuje problem ...thx :)

A mozesz cos wiecej powiedziec? Jaka paczka? Jak to zrobic?

• 0
Opublikowano (edytowane)

instalujesz tak samo jak miui przez install ....wchodzisz w ustawienia=>info o telefonie =>aktualizacje systemowe =>uruchom w recovery  paczka nazywa sie UPDATE-SuperSU-v2.65-20151226141550.zip ...znajdziesz bez problemu :)... z tym ze nie bedziesz nadawal uprawnien  z panelu sterowania =>uprawnienia bo tam nie dziala a z super su :)....ja jeszcze walcze z chomp sms  zeby wysylal mmms-y...ale cienko to widze ...jak ktos ma rozwiazanie na to ,to ozloce hahaha jak narazie tylko orginalna apka je wysyla a zadna inna nie chce ...szkoda bo zawsze uzywalem wlasnie tej i mi odpowiada

Edytowane przez Vigo69
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...