Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to miał być post w dyskusjach ogólnych o wrażeniach z korzystania z kupionego w Chinach Redmi 2. Jednak problem, który wystąpił przy próbie zmiany softu zmienił charakter wiadomości.

Telefon, który otrzymałem w połowie grudnia, niestety, posiada ROM w wersji 77.00.99.00 KHJCNCI, czyli jest chiński. Nie przeszkadza to w zmianie języka na polski, jednak braki w tłumaczeniu menu ustawień uniemożliwiają korzystanie z tego telefonu przez osobę nieznającą języka angielskiego. Do tego z systemem zintegrowane są podejrzane aplikacje... Na pierwszy rzut chciałem zainstalować oficjalny ROM dla 'świata' http://en.miui.com/download-261.html w celu sprawdzenia pełności tłumaczenia, jednak nie było mi to dane.

Zapoznając się z tym wątkiem - http://en.miui.com/thread-92720-1-1.html - zapragnąłem 'sflashować' telefon z poziomu Mi Pc Suite. W tym celu nacisnąłem jednocześnie dwa przyciski, które były pokazane na obrazku i od tego momentu telefon nie łączy się z komputerem. Proces łączenia wisi na 30% i po krótszej bądź dłuższej chwili daje info Can't connect to your device - o czym nie było informacji w podpisie obrazka z dwoma przyciskami. 

Szukając na globalnym forum miui, dotarłem tutaj - http://en.miui.com/thread-127628-4-1.html gdzie problem jest nadal nierozwiązany.

Czy możecie mi wskazać drogę, która mam podążyć ? Zakładając, że nie będzie to droga rzutu tym telefonem w ścianę...

Opublikowano

Możesz wejść normalnie do systemu? Jeżeli tak to zapraszam na miuipolska.pl->Pobierz MIUI->Instalacjia 2014. Masz wgrany przerobiony soft Multi, z masą syfu, wirusów i czego sobie tylko zażyczy sprytny chińczyk.

• Like 1
Opublikowano

Telefon działa jak gdyby nigdy nic, tylko coś na linii PC - telefon się skiepściło. 

Przez ten czas wgrałem wersję softu global przez skopiowanie paczki na telefon i odpalenie tego w Updaterze. Ale tu uwaga, uwaga, nie ma języka polskiego wcale :blink:

Dziś już za późno, ale jutro skorzystam z Twojej podpowiedzi Nezumi.

Opublikowano (edytowane)

Za nim będę psuł dalej to powiedzcie czy mogę robić aktualizację, gdy obecnie wg. Udatera mam 7.1.1.0 ? 

W zakładce tutaj na stronie jest Pobierz MIUI v7 MIUIPolska, ale gdy patrzę na Redmi 2 to tam jest MIUI 6.1.7 i nigdzie nie ma MIUI 7.x :?:

Czy możecie mi to wyjaśnić ?

Edytowane przez RickG
Opublikowano
2 minuty temu, RickG napisał:

Za nim będę psuł dalej to powiedzcie czy mogę robić aktualizację, gdy obecnie wg. Udatera mam 7.1.1.0 ? 

W zakładce tutaj na stronie jest Pobierz MIUI v7 MIUIPolska, ale gdy patrzę na Redmi 2 to tam jest MIUI 6.1.7 i nigdzie nie ma MIUI 7.x :?:

Czy możecie mi to wyjaśnić ?

MIUIPolska mają numery nie po MIUI, a według daty... 6->2016, 1->styczeń, 7->dzień miesiąca. Tak, możesz normalnie zainstalować, a MIUI 7 znajdziesz na miuipolska.pl w zakładce PobierzMIUI.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Metoda 1

Według tej metody aktualizujemy nieaktywny w danym momencie system (dla telefonów dual system). Czyli będąc na systemie 1 aktualizujemy system 2, do którego potem zrestartowane zostanie urządzenie. Jeśli akurat mamy ustawiony język chiński i nie możemy się dalej poruszać pośród krzaków skorzystajmy z Metody 2.

Wg. tego mogę robić aktualizację za pomocą tej metody, bo mam Updater i mogę się poruszać. Zresztą jak widzisz to na moje pytania odpowiada moderator, więc ja nie wiem kto tu miesza...

Edytowane przez RickG
Opublikowano

Szczerze @Redmi2 to chyba coś innego przeczytałeś, bo właśnie potwierdziłeś to co pisał @Nezumi.

I gdzie @Nezumi pisał o kombinowaniu ? :huh:

Wracając do tematu, to update za pomocą Metody 1 nie poszedł, zrobił się fail czerwony krzyżyk, wlazło do Mi Recover i tyle. A że na kilka chwil go zostawiłem, to się sam zrestartował i udpalił MIUI. 

Czy teraz Metoda 2 ? 

Opublikowano
5 minut temu, RickG napisał:

Szczerze @Redmi2 to chyba coś innego przeczytałeś, bo właśnie potwierdziłeś to co pisał @Nezumi.

I gdzie @Nezumi pisał o kombinowaniu ? :huh:

Wracając do tematu, to update za pomocą Metody 1 nie poszedł, zrobił się fail czerwony krzyżyk, wlazło do Mi Recover i tyle. A że na kilka chwil go zostawiłem, to się sam zrestartował i udpalił MIUI. 

Czy teraz Metoda 2 ? 

Yep, a pamiętasz co poszło nie tak? Jaka była treść błędu?

Opublikowano
1 minutę temu, RickG napisał:

Niekompatybilny plik z aktualizacją ? Jeszcze raz bym musiał puścić update.

Być może przez przypadek pobrałeś zły ROM, w sensie, zły numerek :P, albo się źle po prostu ściągnęło :P.

Opublikowano (edytowane)

Nazwa pliku MIUIPolska_HM2014813_6.1.7_v7-4.4

Dla informacji dodam, że etykieta dysku w moim komputerze po podłączeniu telefonu to 2014811, czyli pewnie mój błąd.

Edytowane przez RickG
Opublikowano
1 minutę temu, RickG napisał:

Nazwa pliku MIUIPolska_HM2014813_6.1.7_v7-4.4

Dla informacji dodam, że etykieta dysku w moim komputerze po podłączeniu telefonu to 2014811, czyli pewnie mój błąd.

Spróbuj wgrać 811, uszkodzić nie uszkodzisz :P.

Opublikowano

Sukces !

Pewnie wypadałoby zrobić reset do ustawień fabrycznych, gdyż podczas skanu AV mignęły mi jakieś chińskie znaczki. Chociaż wirusa nie znalazł. 

Ale że to telefon brata, a ja nie znam hasła do konta xiaomi, to on będzie się w to bawił.

Pozostała kwestia komunikacji z Mi PC Suite, ale to sprawdzę później na innym komputerze.

Dzięki za pomoc.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...