RickG Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Witam, to miał być post w dyskusjach ogólnych o wrażeniach z korzystania z kupionego w Chinach Redmi 2. Jednak problem, który wystąpił przy próbie zmiany softu zmienił charakter wiadomości. Telefon, który otrzymałem w połowie grudnia, niestety, posiada ROM w wersji 77.00.99.00 KHJCNCI, czyli jest chiński. Nie przeszkadza to w zmianie języka na polski, jednak braki w tłumaczeniu menu ustawień uniemożliwiają korzystanie z tego telefonu przez osobę nieznającą języka angielskiego. Do tego z systemem zintegrowane są podejrzane aplikacje... Na pierwszy rzut chciałem zainstalować oficjalny ROM dla 'świata' http://en.miui.com/download-261.html w celu sprawdzenia pełności tłumaczenia, jednak nie było mi to dane. Zapoznając się z tym wątkiem - http://en.miui.com/thread-92720-1-1.html - zapragnąłem 'sflashować' telefon z poziomu Mi Pc Suite. W tym celu nacisnąłem jednocześnie dwa przyciski, które były pokazane na obrazku i od tego momentu telefon nie łączy się z komputerem. Proces łączenia wisi na 30% i po krótszej bądź dłuższej chwili daje info Can't connect to your device - o czym nie było informacji w podpisie obrazka z dwoma przyciskami. Szukając na globalnym forum miui, dotarłem tutaj - http://en.miui.com/thread-127628-4-1.html gdzie problem jest nadal nierozwiązany. Czy możecie mi wskazać drogę, która mam podążyć ? Zakładając, że nie będzie to droga rzutu tym telefonem w ścianę...
Nezumi Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Możesz wejść normalnie do systemu? Jeżeli tak to zapraszam na miuipolska.pl->Pobierz MIUI->Instalacjia 2014. Masz wgrany przerobiony soft Multi, z masą syfu, wirusów i czego sobie tylko zażyczy sprytny chińczyk. 1
RickG Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Telefon działa jak gdyby nigdy nic, tylko coś na linii PC - telefon się skiepściło. Przez ten czas wgrałem wersję softu global przez skopiowanie paczki na telefon i odpalenie tego w Updaterze. Ale tu uwaga, uwaga, nie ma języka polskiego wcale Dziś już za późno, ale jutro skorzystam z Twojej podpowiedzi Nezumi.
RickG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Za nim będę psuł dalej to powiedzcie czy mogę robić aktualizację, gdy obecnie wg. Udatera mam 7.1.1.0 ? W zakładce tutaj na stronie jest Pobierz MIUI v7 MIUIPolska, ale gdy patrzę na Redmi 2 to tam jest MIUI 6.1.7 i nigdzie nie ma MIUI 7.x Czy możecie mi to wyjaśnić ? Edytowane 14 Stycznia 2016 przez RickG
Nezumi Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 2 minuty temu, RickG napisał: Za nim będę psuł dalej to powiedzcie czy mogę robić aktualizację, gdy obecnie wg. Udatera mam 7.1.1.0 ? W zakładce tutaj na stronie jest Pobierz MIUI v7 MIUIPolska, ale gdy patrzę na Redmi 2 to tam jest MIUI 6.1.7 i nigdzie nie ma MIUI 7.x Czy możecie mi to wyjaśnić ? MIUIPolska mają numery nie po MIUI, a według daty... 6->2016, 1->styczeń, 7->dzień miesiąca. Tak, możesz normalnie zainstalować, a MIUI 7 znajdziesz na miuipolska.pl w zakładce PobierzMIUI. 1
RickG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Metoda 1 Według tej metody aktualizujemy nieaktywny w danym momencie system (dla telefonów dual system). Czyli będąc na systemie 1 aktualizujemy system 2, do którego potem zrestartowane zostanie urządzenie. Jeśli akurat mamy ustawiony język chiński i nie możemy się dalej poruszać pośród krzaków skorzystajmy z Metody 2. Wg. tego mogę robić aktualizację za pomocą tej metody, bo mam Updater i mogę się poruszać. Zresztą jak widzisz to na moje pytania odpowiada moderator, więc ja nie wiem kto tu miesza... Edytowane 14 Stycznia 2016 przez RickG
RickG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Wiesz co, powinieneś pogadać z Nezumi bo to co piszesz kłóci się z jego poradami.
Nezumi Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 @Redmi2 błagam, nie mieszaj... @RickG Tak, instalujesz wszystko Metodą nr. 1 z instrukcji, ot cała filozofia. Na "do poduszki" polecam również: https://miuipolska.pl/faq/ Masz tutaj wszystko odnośnie MIUI, ustawień i najczęstszych pytań.
RickG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Szczerze @Redmi2 to chyba coś innego przeczytałeś, bo właśnie potwierdziłeś to co pisał @Nezumi. I gdzie @Nezumi pisał o kombinowaniu ? Wracając do tematu, to update za pomocą Metody 1 nie poszedł, zrobił się fail czerwony krzyżyk, wlazło do Mi Recover i tyle. A że na kilka chwil go zostawiłem, to się sam zrestartował i udpalił MIUI. Czy teraz Metoda 2 ?
Nezumi Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 5 minut temu, RickG napisał: Szczerze @Redmi2 to chyba coś innego przeczytałeś, bo właśnie potwierdziłeś to co pisał @Nezumi. I gdzie @Nezumi pisał o kombinowaniu ? Wracając do tematu, to update za pomocą Metody 1 nie poszedł, zrobił się fail czerwony krzyżyk, wlazło do Mi Recover i tyle. A że na kilka chwil go zostawiłem, to się sam zrestartował i udpalił MIUI. Czy teraz Metoda 2 ? Yep, a pamiętasz co poszło nie tak? Jaka była treść błędu?
RickG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Niekompatybilny plik z aktualizacją ? Jeszcze raz bym musiał puścić update.
Nezumi Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 1 minutę temu, RickG napisał: Niekompatybilny plik z aktualizacją ? Jeszcze raz bym musiał puścić update. Być może przez przypadek pobrałeś zły ROM, w sensie, zły numerek , albo się źle po prostu ściągnęło .
RickG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Nazwa pliku MIUIPolska_HM2014813_6.1.7_v7-4.4 Dla informacji dodam, że etykieta dysku w moim komputerze po podłączeniu telefonu to 2014811, czyli pewnie mój błąd. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez RickG
Nezumi Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 1 minutę temu, RickG napisał: Nazwa pliku MIUIPolska_HM2014813_6.1.7_v7-4.4 Dla informacji dodam, że etykieta dysku w moim komputerze po podłączeniu telefonu to 2014811, czyli pewnie mój błąd. Spróbuj wgrać 811, uszkodzić nie uszkodzisz .
RickG Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Sukces ! Pewnie wypadałoby zrobić reset do ustawień fabrycznych, gdyż podczas skanu AV mignęły mi jakieś chińskie znaczki. Chociaż wirusa nie znalazł. Ale że to telefon brata, a ja nie znam hasła do konta xiaomi, to on będzie się w to bawił. Pozostała kwestia komunikacji z Mi PC Suite, ale to sprawdzę później na innym komputerze. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi