MohairShadow Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Cześć, Widząc MIUI na marshmallowie postanowiłem wrócić do MIUI ale pojawił się problem, mianowicie po wejściu w flashing mode (power + -vol bo adb nie widział) MiFlash w wersji 2015.06.01.0 nie widzi telefonu a w managerze urządzeń widnieje pod nazwą QHSUSB_BULK. Korzystałem z tego poradnika: http://en.miui.com/thread-189625-1-1.html
fredek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Cegiełkę sobie zrobiłeś z telefonu. Jak masz tą nazwę QHSUSB_BULK to masz tam poprawnie zainstalowany driver od tego trybu? Jak nie, to musisz: 1. Poszukać sobie w google jak się wyłącza weryfikację podpisu sterowników w systemie, który masz na PC (bo nie podałeś jaki masz) 2. Jak już wyłączysz, co będzie wymagało restartu PC to podłączasz cegiełkę (telefon) do PC i instalujesz ręcznie drivery z katalogu C:\Program Files (x86)\Xiaomi\MiPhone\Qualcomm\Driver lub podobnego w zależności od systemu operacyjnego. 3. Jak się zainstalują to odpalasz MiFlash robisz refresh i już powinien zobaczyć telefon. 4. Dalej klasycznie, wskazujesz gdzie masz rom fastboot, konkretnie katalog images (u mnie dla przykładu to byłoby jakoś tak: C:\cancro_images_5.12.4_20151126.0000.5_4.4_cn\images) 5. Wchodzisz w opcje zaawansowane i wskazujesz ścieżkę do pliku flash_all.bat (przykładowo: C:\cancro_images_5.12.4_20151126.0000.5_4.4_cn\flash_all.bat) 6. Naciskasz Flash i jak wszystko dobrze pójdzie to masz w ciągu niecałych 3 minut odceglony telefon. Jak pójdzie źle to podaj dokładny komunikat błędu i jakieś screeny oraz więcej informacji o systemie na PC.
fredek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Aha, jeszcze jedno, jak sobie z tą operacją poczekasz jeszcze trochę, to będziesz musiał rozebrać telefon i odłączyć baterię, by komputer zobaczył urządzenie. W tym trybie QHSUSB_BULK nie działa ładowanie baterii a ona się cały czas rozładowuje.
MohairShadow Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Tylko że telefon cały czas działa. Przy ikonce QHSUSB_BULK nie ma żadnego wykrzyknika więc wnioskuję że sterownik jest dobry. System Windows 10.
fredek Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Nie przywrócisz telefonu do życia dopóki MiFlash go nie zobaczy. Wyłącz weryfikację podpisu sterowników w systemie na początek i powiedz co się zmieniło. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez fredek
MohairShadow Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Telefon żyje, piszę z niego. Ok. 16 będę przy kompie to zobaczę.
fredek Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dobrze rozumiem, że cmd adb reboot edl wymusza wejście w tryb diagnostyczny qualcomm-a ten z końcówką 9008, z którego można sobie wyjść naciskając dłużej power? Czy coś innego zrobiłeś o czym nie piszesz.
MohairShadow Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 adb nie widział telefonu, odpalałem go trzymajac na wylaczonym telefonie power i vol-. Można z tego trybu wyjść trzymając dłużej power.
MohairShadow Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Dobra, mam. Wystarczyło odinstalować sterowniki klikając prawym na QHSUSB_BULK i już potem Windows sam zainstalował dobre i MiFlash widzi go jako COM20. Dzięki wielkie za zainteresowanie. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez MohairShadow
Rekomendowane odpowiedzi