Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na w stepie darujcie sobie pisanie "Wszystko znajdziesz na forum" W ramach waszej odpowiedzi
Jestem ojcem trojki dzieci i wylecialem troszeke z obiegu jesli chodzi o sprawy Komputerowo\telefoniczne.

Do rzeczy
Telefon Redmi Note 2
wczoraj zmieniłem soft na ostatni dostępny z aktualizacji  5.12.24
od tego czasu telefon wysysa baterie niemal dwa razy szybciej (poprzednio miałem aktualizacji 5.12.10 - była spoko ale pojawiało się kilka małych błędów)
i wyskakuje bardzo irytujący błąd
Screenshot_2015-12-29-17-45-33_com.andro
Który niemal uniemożliwia prace telefonu.
Wszystko co związane z usługami google legło.

Droga sprawa, bo moja widza i umiejętności nie jest wystarczająca żeby co tydzień robić aktualizacje.
Pytanie do was, który z softow byłby najlepszy do normalnego użytkowania telefonu??
Priorytety
Język polski , długo działająca bateria i jeśli to możliwe aparat z funkcja slow motion w aparacie.

pozdrawiam

Jeśli ktoś znajdzie się na tyle miły żeby mi pomoc bardzo dziękuje.

Opublikowano

Myślę że powinieneś zrobić pełne wipe przed instalacją nowego romu, większość problemów potem wiąże się z tym. Masz twrp czy instalowane było przez aktualizację z pliku zip?  Co do tego stabilnego to polecam sprawdzić stable xiaomi.eu v7.0.8 jest po polsku większość działa co w tych tygodniowych może nie chodzić, bateria 4.5h świecenia ekranu. Aparatu nie sprawdzałem slow motion ale pewnie działa w 720p.

Opublikowano

Wipe czyli format całości?
Instalowałem z Zip.
czym jest twrp??
domyślam sie ze   stable xiaomi.eu v7.0.8  znajdze gdzies na forum??
jak to instalowac ?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, wisnia101 napisał:

Wipe czyli format całości?
Instalowałem z Zip.
czym jest twrp??
domyślam sie ze   stable xiaomi.eu v7.0.8  znajdze gdzies na forum??
jak to instalowac ?? 

TWRP to inne recovery bardziej rozbudowane i użyteczne, teraz masz standardowe Mi Recovery i chodzi tylko o podmianę. Jeśli poszła ci prosta instalacja z pliku zip to wystarczy że wgrasz do pamięci telefonu plik update.zip (ten TWRP)https://www.dropbox.com/s/i9jry9lwni72lpc/update.zip?dl=0 i zainstalujesz go przez updater. Potem będziesz miał już TWRP aby je uruchomić w opcjach gdzie masz instalacja z pliku zip będzie uruchom w recovery albo możesz wchodzić też przez power Vol +. Przed jakim kolwiek wgrywaniem proponował bym zrobić backup łącznie z nvram będziesz miał tam takie kwadraciki do zaznaczenia i przeciągasz suwak. Warto mieć backup bo gdyby coś nie poszło TWRP odpalisz zawsze a tam wybierzesz Restore wskazujesz backup i przywróci ci cały system.

Stable masz tu https://www.androidfilehost.com/?fid=24269982087005880

Pełne wipe to znaczy cache, dalvik cache, system, data spowoduje format całości, jeśli nie zaznaczysz data zostaną twoje rzeczy ale jest to czasem nie zalecane bo coś może nie działać ze starego systemu z tym nowym co go wgrasz.

Opublikowano

No dobra chyba coś popsułem.
zainstalowałem twrp zrobilem backup i wipe calosci, ale pozniej nie moglem znales poliku z stable, wiec pomyslalem sobie ze zrestartuje telefon i dogram plik zip.
niestety zawiesil sie na logo MI i wisi juz kilka minut tak.

jakies pomysly/propozycjie??

Opublikowano

No to pewnie restore trzeba bo wywaliles system i pewnie poleciał wipe data. Odpal go power i vol+ i jak zawibruje zwolnij power a głośność trzymaj aż do ukazania się twrp. Daj restore i niech przywróci. Jak się już uruchomi to skopiuj dobrze ten plik stable i powtórz wszystko od nowa tylko już backupu nowego nie rób bo masz. Czyli wipe i install stable.

Szkoda ze wcześniej przed wipe nie sprawdziles czy ten plik romu jest w telefonie bo teraz trochę na około będzie. A może on jest? Tam w twrp masz zmiany lokalizacji plików do instalacji może on tam gdzieś jest tylko go przeoczyles.

Opublikowano

Udało sie troszke innym sposobem, udalo sie odpalic twrp i dodalem plik poprzez karte pamieci.
Pytanko na zakonczenie.
Gdy robilem wipa  calosci to czy nie wywalilo tez i pliku ze stable??
bo tak mi sie wydawalo, 
Czy jak robilem backapie to po nagraniu systemu plik zostanie usuniety ??
nie wiem czy jest sens zeby zostawal na tele i zajmowal pamiec.

Wszystko teraz smiga jak trzeba dzieki wielkie.

Opublikowano

Jeśli robiłeś wipe tak jak pisałem cache, dalvik, system, data to nie ma możliwości - chyba że zaznaczysz sobie też Internal Storage wtedy owszem. Backup zostaje możesz sobie sprawdzić albo wejść do TWRP i kliknąć restore i zobaczysz na liście że jest, albo podłącz telefon kablem i powinien być folder TWRP - ma około 3GB.

Przydaje się mieć backup bo jak telefon się nie będzie uruchamiał np. wpadnie w pętle z logiem MI to jesteś w stanie go przywrócić bez komputera dając Restore. Ale jeśli uważasz że nie jest ci tak potrzebne do szczęścia to go skasuj. Przechowuj sobie tylko w pamięci telefonu jakiś plik zip romu nie ważne która wersja, będziesz mógł go zainstalować gdyby się wysypał.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...