Skocz do zawartości

Alarm Clock xTreme - dzwoni nieregularnie lub wcale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z budzikiem w Redmi 2. Chodzi o aplikację Alarm Clock xTreme (budzik xtreme), ale podobne objawy również przy użyciu Timely. Poprawnie działa tylko wbudowany budzik. Przeszukałem już inne tematy i:

- dodałem "kłódkę" na tym procesie, aby nie był ubijany

- w: Ustawienia > Urządzenie > Bateria i wydajność > Profile baterii wybrany jest profil, który ma ustawione "Czyszczenie pamięci" na "Nigdy"

- w aplikacji włączyłem "ikonkę w belce", wobec czego widzę, że cały czas jest aktywna

Mimo tego budzik dzisiaj był nastawiony np. na 10:00, a zadzwonił o 10:15. Po całej nocy czasami nie włącza się w ogóle lub uruchamia się dopiero, kiedy wybudzę ekran, np. 30 minut po deklarowanej godzinie. Najczęściej problem jest po "długiej przerwie", czyli np. po nocnym czuwaniu, ale ostatnio zadzwonił, ustawiłem 4-minutową drzemkę i już się nie odezwał aż do wybudzenia ekranu...

Jest to bardzo irytujące i prawdę mówiąc, nie wiem, co mogę z tym jeszcze zrobić? Telefon to Redmi 2 PRO, system MIUI 5.10.8.

Opublikowano

Hej,

dzięki, tam faktycznie nie miałem dodane. Czy jest to jednak konieczne, jeśli nie wyłaczam / restartuję telefonu?

Opublikowano

Hehe, no ok ;) A w takim razie czemu służy ten "autostart"? W jakiej sytuacji są tamte wpisy wywoływane?

Opublikowano

Aplikacja nie jest ubijana przez system, a nawet gdyby, to od razu wstaje dzięki dodaniu do autostartu. Kłódka chroni przed ręcznym /automatycznym czyszczeniem RAM.

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wszystko jasne, dziękuję. Dodałem do autostartu i mam nadzieję, że jutro rano wstanę na czas ;)

Opublikowano (edytowane)

No niestety dzisiaj miałem to samo :/ Budzik nastawiony na 7:00, a zadzwonił dopiero 7:06, kiedy wybudziłem telefon. Dodany do autostartu, kłódka dalej założona, itp. Co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania?

Edit: chyba znalazłem nawet filmik na yt, który pokazuje ten problem: https://www.youtube.com/watch?v=exjcuekcEBc

Edytowane przez bay
Opublikowano

Dzisiaj nie włączył mi się systemowy budzik, także to już jest trochę dziwne. Naprawdę nikt tutaj nie ma podobnego problemu?

Opublikowano

Kurczę, masakra :/ Używacie najnowszej wersji MIUI? Może powinienem spróbować zrobić update z 5.10.8 na nowszą, tylko boję się, czy więcej na tym stracę, czy skorzystam :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Z tymi budzikami na MIUI to są niezłe jaja. Używam "Puzzle Alarm Clock" i mam podobnie - budzik dzwoni, nie zdarza się raczej żeby nie zadzwonił, ale przeważnie czas dzwonienia lub drzemki ma 1-2 minuty poślizgu względem zaplanowanego czasu. Zmiana ROMu tu nie pomoże, to samo miałem na MIUIv5, to samo mam na MIUIv7. Nauczyłem się z tym żyć po prostu.

Edytowane przez mars28
Opublikowano

Ja zrobiłem w końcu aktualizację faktycznie, ale jednocześnie przesiadłem się na systemowy budzik i póki co jest ok... Niemniej jednak faktycznie czasami ma poślizgi 1-2 minuty ;)

Opublikowano

Ja doszedłem do wniosku, że ten telefon nie obsługuje wielozadaniowości. Wiem jak absurdalnie to brzmi, ale tak jest, nic oprócz aplikacji systemowych nie działa. O dziwo nawet zegarek jest chyba ubijany, bo odblokowując telefon przez ułamek sekundy jest zła godzina i dopiero się tel odmula. W innym wątku http://miuipolska.pl/forum/topic/8006-powiadomienia-push-w-aplikacji-ing-bank-śląski-oraz-rso/?do=findComment&comment=106495

podałem link do porównania z Lenovo i tam widać że ten telefon ubija procesy od razu. 

Opublikowano

Trochę odbiegnę od tematu budzika, ale jak już wspomniałeś o braku wielozadaniowości, to muszę przyznać rację. Porównując do MIUIv4, którego używałem na HTC Evo 3D jest to duży krok w tył. Podam przykład - gram czasami w Real Racing 3, na MIUIv4 jak ktoś mi zadzwonił w trakcie wyścigu, odbierałem rozmowę, chwilę pogadałem, po zakończeniu rozmowy wracam do RR3 i dalej jestem w tym samym wyścigu. HTC Evo miał tylko 2 rdzenie i 1GB RAM. Na Mi3 z MIUIv5 jak i z MIUIv7 w analogicznej sytuacji po zakończeniu rozmowy RR3 startuje mi od zera. Myślę, że to nie kwestia sprzętu a raczej nakładki. Z tą wielozadaniowością jest obecnie gorzej niż na starych telefonach, nawet z portowanym MIUI.

Opublikowano

Powiem tak, mój poprzedni telefon miał jedno rdzeniowy proc 1,3Ghz + 512MB Ram, całość na symbianie i tam wsiadałem do auta, włączałem rejestrator trasy (full HD z rejestracją GPS), nawigację, puszczałem nutę i to wszystko działało razem i nic się nie cięło. Na RN2 nie ma takiej opcji żeby dwie aplikacje działały równocześnie, dla mnie to jest niepojęte, czas chyba przeprosić się z nokią, kupić jej nową baterię, a chiński wynalazek pogonić z jak najmniejszą stratą.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Też miałem z tym problem. Pomogło zainstalowanie Memory Locker'a. Wystarczy ustawić priorytet procesu aplikacji na - 17 i do tej pory(już prawie tydzień) nie mam z nim kłopotów. Ku przestrodze - tak, root potrzebny. 

Edytowane przez tirey93
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...