Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

wczoraj zauważyłem, że nie działają mi MMSy (korzystam z Googlowego Messengera https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.messaging ) ale aplikacja stockowa też nie jest w stanie pobrać wiadomości. Problem objawia się poprzez wyświetlenie komunikatu - nie udało się pobrać + przycisk 'pobierz' i telefon nie jest wstanie pobrać wiadomości.

uprzedzam, że nie jest to wina aplikacji, ustawień APN, choć najpierw tak myślałem, czy problemu z siecią, gdyż testowałem na drugim telefonie, gdzie przy tych samych APNach i tej samej aplikacji oraz oczywiście karcie SIM, wiadomości są dostarczane.

mam numer w nju - i nie mam jak przetestować na innym operatorze.

MMSy na pewno działały jakiś czas temu (kilka aktualizacji MIUI temu). Nie działają na najnowszej i poprzedniej wersji tj. 5.11.26 i 5.11.19.

Poniżej screeny z ustawień APN w Nexusie 4 i Redmi Note 2 (różnica w pozycji w pozycji Proxy dla MMS nie ma wpływu, a niektóre telefony nie radzą sobie, gdy IP nie ma wpisanych zer)

Nexus 4:

Screenshot_2015-11-28-16-51-15.thumb.png Screenshot_2015-11-28-16-51-21.thumb.png Screenshot_2015-11-28-16-51-33.thumb.png

Redmi Note 2:

Screenshot_2015-11-28-17-20-07_com.andro Screenshot_2015-11-28-17-20-23_com.andro Screenshot_2015-11-28-17-20-36_com.andro

Będę wdzięczy na wszelkie info, test czy sugestię.

Opublikowano

Używam stokowej wiadomości i dziś odebrałem kilka MMS bez problemu. 5.11.26, na 5.11.12 też dochodziły.

Widzę u ciebie błąd Proxy dla MMS powinno być 192.168.6.104 i masz też Protokół APN na ipv4 zmień na ipv4/ipv6 i sprawdź

Opublikowano

Problem jak pisałem wcześniej nie tkwił w IP, bo 192.168.006.104 i 192.168.6.104 to ten sam adres jednak niektóre telefony mają problem ze 'skróconą' postacią.

Problemem okazała się googlowa aplikacja Messenger https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.messaging która nie potrafi pobrać MMSa na RN2 mimo poprawnego APNa (na Nexusie 4 ta sama apka działa dobrze).

Stockowa apka 'SMS' też nie potrafi pobrać zaległych MMSów (gdy domyślną był Messenger) stąd wrażenie o błędzie w MIUI. Natomiast odebrała wiadomość wysłaną, gdy była ustawiona jako domyślna. Czyli winowajca znaleziony :) 

Inna sprawa, to stokowy SMS jest brzydki, macie jakieś propozycje aplikacji do SMSów, których używacie?

Opublikowano

ja używałem handcenta ale miał problemy z Dual SIM i większośś apek sprawdzanych które graficznie lepiej wyglądały je miały

pozostało pogodzić się ze stokową

do tego zdaje się właśnie te MMSy nie dochodziły, tylko na stokową

Opublikowano

Nie mam miui, ale od androida powyżej 5 żeby działały mms musi być włączona transmisja danych. I najlepiej jakby limit wiadomości był ustawiony na 300 kb, nie więcej.

moto g

Textra aż tak nie świeci reklamami, po prostu dodatkowa wiadomość jest widoczna z reklamą.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...