miroz81 Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Witam Jestem szczęśliwym posiadaczem Note 2 Prime od tygodnia. Zasadniczo telefon super, służy mu lepiej niż jego drożsi poprzednicy od Samsunga i HTC. Mam jednak z nim kilka małych problemów natury technicznej, nie są na tyle poważne żeby uniemożliwić korzystanie z telefonu, ale bywają "upierdliwe". Do rzeczy: 1. Czasami nie działa mi automatyczne obracanie ekranu gdy chcę coś napisać, zazwyczaj dzieje się to w aplikacjach typu komunikator: messenger i whatsapp. Gdy obracam telefon żeby mieć dostęp do większej klawiatury, nic się nie dzieje. Nie jest tak zawsze i nie w każdej aplikacji, nie mniej jednak zdarza się. 2. Problem z aplikacją motywy. Otóż, gdy wchodzę do aplikacji po dłuższym czasie nieużywania jej (min. pół godziny) mam całkowicie polskie menu włącznie z opcją "własne". Jednak po chwili użytkowania menu polskie znika, a pojawia się angielskie w którym nie ma opcji "własne". Innymi słowy w zasadzie nie jestem w stanie dostosować żadnego motywu wg własnego uznania. Nawet jak zdążę kliknąć w opcję "własne" dam rade zmienić tylko jedno ustawienie, gdyż gdy już z niego wyjdę, na powrót mam menu angielskie. 3. Problem z widgetami zegara: otóż żadne widgety z zegarem ze sklepu Google Play nie działają prawidłowo. Tzn. spóźniają się coraz bardziej w miarę upływu czasu. Zegar na pasku powiadomień wskazuje poprawną godzinę cały czas, a widget się spóźnie. W skali doby dochodzi do kilkunastu godzin opóźnienia. Dzieje się tak z każdym zainstalowanym widgetem. Poprawnie działają tylko te "systemowe" które już były w miui. 4. Na koniec problem najistotniejszy dla mnie, chociaż podejrzewam, ze nie do rozwiązania. Otóż nie działają mi na telefonie aplikacje bankowe. Po Zainstalowaniu i uruchomieniu pojawia mi się komunikat, że aplikacja nie może działać na zrootowanych telefonach, należy przywrócić oryginalny soft w celu używania aplikacji. Domyślam się, że "oryginalny" soft od Xiaomi standardowo jest zrootowany, ale zapytać nie zawadzi To tyle problemów, jeśli ktoś, coś, jakieś sugestie, będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam i brawa dla teamu Miui Polska za genialna robotę! Edytowane 10 Listopada 2015 przez miroz81
bosspotato Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Ja używam appki mBanku i bez problemów, z czystej ciekawości który bank sprawdza czy urządzenie jest zrootowane? edit: a nie próbowałeś pobrać wersji stabilnej bez roota z miuipolska? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Listopada 2015 przez bosspotato
miroz81 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Opublikowano 10 Listopada 2015 No tak nie dodałem: to bank angielski (tu mieszkam) Barclays, ale testowo sprawdziłem apki innych brytyjskich banków i jest to samo. Nie da się nawet wejśc w konfigurację od razu wyrzuca błąd zrootowanego telefonu. Co do wersji stabilnej to nie próbowałem, myślałem, że to co mam, to wersja stabilna, skoro mam język polski. Czyli co? Zainstalować miui z tej strony wg instrukcji?
bosspotato Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) https://miuipolska.pl/wersje-stabilne-miui-v7/ ja nie próbowałem i nie pobierałem ale w opisie na miuipolska wersje eu są bez roota. W razie pytań to do ludzi którzy korzystają z tej wersji, ja mam telefon od paru dni i siedzę na miuipl narazie, potem spróbuję czegoś innego edit: nazwa naszego urządzenia to HERMES jakbyś chciał pobrać i spróbować ^^ Edytowane 10 Listopada 2015 przez bosspotato
miroz81 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Opublikowano 10 Listopada 2015 Zasysam właśnie stable bez roota, zobaczymy co będzie. Najwyżej zainstaluję inna wersję ;)
miroz81 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Niestety, próba instalacji wersji stabilnej bez root skończyła się niepowodzeniem: Instal update.zip failed! update.zip signature verification failed :/ -- Edit: Ten sam komunikat napotkałem przy próbie instalacji Miui Polska... Cóż, chyba póki co zostawię jak jest... Edytowane 10 Listopada 2015 przez miroz81
bosspotato Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 instalujesz z pamięci telefonu, nie z karty sd rozumiem? ;)
miroz81 Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Opublikowano 10 Listopada 2015 Oczywiście. Z pamięci telefonu z głównego folderu
bosspotato Opublikowano 10 Listopada 2015 Opublikowano 10 Listopada 2015 no to nie mam pojęcia jak to zflashować, jestem jeszcze zielonym użytkownikiem RN2 :/
Nezumi Opublikowano 11 Listopada 2015 Opublikowano 11 Listopada 2015 Musisz zainstalowac przez TWRP... Masz zablokowane recovery i jezeli nie chcesz miec root to musisz pobrac rom od xiaomi.eu, nasze stable maja normalnie root. Tapu Tap z mi4 tap tap.
Cichq Opublikowano 11 Listopada 2015 Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) 1. Problemu takiego na MIUI Polska nie zauważyłem. 2. To normalne, po przejsciu na online zmienia się język. Wystarczy wtedy wejść w moje konto (lewy górny róg) i ukazują się własne i reszta. 3. Nie używam. To tak na przyszłość, bo widzę, że nikt ci na te nie odpowiedział Edytowane 11 Listopada 2015 przez Cichq
miroz81 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Opublikowano 14 Listopada 2015 Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze małe pytanie: czy rom z xiaomi.eu zawiera język polski?
Nezumi Opublikowano 15 Listopada 2015 Opublikowano 15 Listopada 2015 13 godzin temu, miroz81 napisał: Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze małe pytanie: czy rom z xiaomi.eu zawiera język polski? Tak.
Nezumi Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi