Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio nosiłem się z myślą zakupu telefonu , wybór padł na xiaomi redmi 2 w wersji 2 gb. Mam kilka pytań odnośnie telefonu. Chciałem kupić telefon z tej aukcji http://allegro.pl/xiaomi-redmi-2-pro-lte-16gb-2xsim-wysylka-z-pl-i5673896131.html#delivery . Jednak sprzedawana wersja nie posiada jakiejś częstotliwości używanej w Polsce czy wiąże się to z dużymi problemami? Mam zamiar używać karty sim od orange oraz z playa do internetu ?

Edytowane przez Grigorian
Opublikowano

Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.

Sprawdź sobie na btsearch jakie masz nadajniki. Z Kartą Play problemów raczej nie będzie bo tam masz roaming krajowy, gorzej z Orange.

Opublikowano (edytowane)

Naokoło mnie 3 nadajniki 900 mhz więc raczej lipa 

edit. jest jeden nadajnik 1800 mhz oddalony około 15km w linni prostej myślicie że sciągnie sygnał ?

Edytowane przez Grigorian
Opublikowano

Również zamierzałem nabyć redmi od tego sprzedawcy i podobnie jak autor tematu zastanawiam się czy jest duża różnica w użytkowaniu wersji 2014813 względem 2014811.

Mógłby ktoś się wypowiedzieć na ten temat - jaka jest różnica w codziennym użytkowaniu między tymi wersjami, co się z tym wiąże.
Dodam, że korzystam z sieci Virgin Mobile.

Z góry dziękuje

Opublikowano
O 1.11.2015, 16:05:48, Grigorian napisał:

Naokoło mnie 3 nadajniki 900 mhz więc raczej lipa 

edit. jest jeden nadajnik 1800 mhz oddalony około 15km w linni prostej myślicie że sciągnie sygnał ?

Za daleko, nie złapie 1km-2km to już jest spory dystans.

1 godzinę temu, Kniro napisał:

Również zamierzałem nabyć redmi od tego sprzedawcy i podobnie jak autor tematu zastanawiam się czy jest duża różnica w użytkowaniu wersji 2014813 względem 2014811.

Mógłby ktoś się wypowiedzieć na ten temat - jaka jest różnica w codziennym użytkowaniu między tymi wersjami, co się z tym wiąże.
Dodam, że korzystam z sieci Virgin Mobile.

Z góry dziękuje

Różnica jak pisałem jest w zasięgu, jeżeli nie masz nadajników innych jak 900Hz WCDMA u siebie to 3G/H+ nie złapiesz, a mając 1 nadajnik na granicy "zasięgu" będzie Ci co chwilę rwać i gubić połączenie. Wejdź sobie na btsearch i zobacz jakie masz nadajniki u siebie.

Opublikowano

Ok, a co z 2G? Bo o ile nie złapie 3G na pasmie 900MHz, o tyle 2G już jest i również umożliwia łączność z internetem w standardzie GPRS i EDGE, wiadomo nie oferują one kosmicznych prędkości ale zawsze coś.
Mógłbyś się odnieść do tej sytuacji?

Opublikowano
2 godziny temu, Kniro napisał:

Ok, a co z 2G? Bo o ile nie złapie 3G na pasmie 900MHz, o tyle 2G już jest i również umożliwia łączność z internetem w standardzie GPRS i EDGE, wiadomo nie oferują one kosmicznych prędkości ale zawsze coś.
Mógłbyś się odnieść do tej sytuacji?

Różnica jest tylko w 3G/H+, tylko i wyłącznie, więc 2G śmiga normalnie, tak jak 4G.

Opublikowano
1 minutę temu, Grigorian napisał:

czyli karta orange tylko do smsów /telefonowania działała by ok na 2g? i jak z tą do internetu z lte?

Jeżeli masz w zasięgu LTE, to karta internetowa będzie działać w 4G, karta do rozmów/sms 2G.

Opublikowano
2 minuty temu, Grigorian napisał:

Czyli , trzeba szukac 11 albo innego telefonu , no nic dzięki za pomoc

Albo 811, albo może Redmi Note 2, Mi4c, Mi4i, Mi4 2Gb :P, co prawda Mi4c i Mi4 2Gb to już większy wydatek, ale moim zdaniem warto jeżeli chcesz telefon na dłużej :D, sam zmieniałem Redmi 2 na Mi4 :D.

Opublikowano
O 2.11.2015, 23:14:06, Grigorian napisał:

mam ograniczony budżet więcej nie wycisne:P

Jeżeli to jest 813 to nie ma bata aby obslugiwal wcdma 900hz, on ma 850hz. więc jeżeli Ci zależy na pasmie 900 to zwracaj.

Opublikowano

Sprzedawca twierdzi ze telefon na wgrany modul i obsługuje 900 MHz . Mówi bym włożył kartę aero 2 i zobaczył.  A jest jakiś sposób by w telefonie zobaczyć jakie obsługuje częstotliwośći ?

Opublikowano

Z prockiem mtk można łatwo sprawdzić, ale tutaj siedzi snapdragon. Sprzedawca wprowadza Cię w błąd. Juz ponad pół roku Aero2 działa także na u2100, mało tego, jeśli jesteś w zasięgu u2100 i u900, to ta pierwsza częstotliwość ma priorytet.

Wyslane z G7

Opublikowano
2 godziny temu, Janosik449 napisał:

Sprzedawca twierdzi ze telefon na wgrany modul i obsługuje 900 MHz . Mówi bym włożył kartę aero 2 i zobaczył.  A jest jakiś sposób by w telefonie zobaczyć jakie obsługuje częstotliwośći ?

Jeżeli jego wiedza na temat tego modelu to wsadzenie karty aero i stwierdzenie "działa" to jak najszybciej żądaj zwrotu pieniędzy... Ten człowiek nie ma pojęcia o produkcie który sprzedaje...