Skocz do zawartości

Brak update.zip i brak możliwości wgrania Hermes 5.10.16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Od Dwóch godzin jestem szczęśliwym posiadaczem Redmi Note 2.

Telefon ściągnąłem z Aliexpress. 

Chciałem wrzucić Miui Polska zgodnie z:

Instalacja MIUI dla Xiaomi MI2, MI3, MI4, 1S/Note/Note LTE • MIUI Polska

Jednak, gdy wchodzę w updater mam 5 opcji:

-Download update

-Choose update package

-Settings

-Reboot to Recovery mode

-what's new

Wrzuciłem na telefon do głównego katalogu wersję dla: Xiaomi Redmi Note 2: MIUIPolska_hermes (5.10.16).

Gdy wybieram "choose" cofa mnie do ekranu głównego.

Gdy wybieram "download" nic się nie dzieje.

Natomiast na telefonie mam foldery jednak brak pliku update.zip.

Czy teraz powinienem wejść i tą wersję hermes'a, zmienić nazwę na "update.zip" następnie wejść w updater i dać Reboot to Recovery mode?

Przyznam szczerze, że się pogubiłem trochę.

Na telefonie mam zainstalowany: miui 66.77.33.00

Opublikowano

Mnie to nie działa. Mogę sobie nazywać plik jak chcę, a i tak NIGDY nie widzi mi pliku update.zip w recovery. Niezależnie czy znajduje się na SD czy w wewnętrznej. 

Lepiej ci będzie wejść w apkę aktualizację, nacisnąć trzy kropki w prawym górnym rogu i dać "zainstaluj aktualizację z pliku zip", wybierz update.zip i wtedy zaskoczy.

Opublikowano (edytowane)

tak

Gdy robię tym sposobem otrzymuję komunikat "update.zip is corrupted".

Mnie to nie działa. Mogę sobie nazywać plik jak chcę, a i tak NIGDY nie widzi mi pliku update.zip w recovery. Niezależnie czy znajduje się na SD czy w wewnętrznej. 

Lepiej ci będzie wejść w apkę aktualizację, nacisnąć trzy kropki w prawym górnym rogu i dać "zainstaluj aktualizację z pliku zip", wybierz update.zip i wtedy zaskoczy.

Nie mam takiej opcji w "updatar'ze /aktualizacji". Wyskakuje mi komunikat "zainstaluj menadżer plików" w polskiej wersji, natomiast gdy zmienię jezyk na angielski, cofa mnie do tools'ow.

Edytowane przez Banan3xL
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie zrobiłem jak Shadi radzi.

Od razu mniej śmieci i ilość wolnej pamięci wrosła o ponad 200 Mb

Masz telefon od Goldiego?

Edytowane przez epaa
Opublikowano (edytowane)

Gdy robię tym sposobem otrzymuję komunikat "update.zip is corrupted".

Nie mam takiej opcji w "updatar'ze /aktualizacji". Wyskakuje mi komunikat "zainstaluj menadżer plików" w polskiej wersji, natomiast gdy zmienię jezyk na angielski, cofa mnie do tools'ow.

Ok aktualizuję, zmieniłem nazwę na "update" zachowując rozszerzenie *.zip" jednak nie podając go w nazwie - pomogło.

Teraz już mam MIUI Polska - wszystko śmiga. 

Teraz pytanie, wchodzę znowu w updater'a i daję "zainstaluj aktualizację z pliku .zip". Tak jakbym chciał wrzucić jeszcze raz MIUI Polska na telefon. - to mi się wydaje bez sensu. :D

Czy znowy wchodzę, w recovery i robię WIPE & RESET?

Czy już nic nie robię?

Ja właśnie zrobiłem jak Shadi radzi.

Od razu mniej śmieci i ilość wolnej pamięci wrosła o ponad 200 Mb

Masz telefon od Goldiego?

Ni,e zamówiłem z "Shenzen CO LTD." czy coś takiego. ;)

Nie mogłem zrobić jak robi Shadi, bo nie miałem możliwości wrzucenia z zip'a. Wyrzucało mnie do menu, a w polskim kazało instalować menadżera zadań. ;)

Edytowane przez Banan3xL
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że plik ma mieć nazwę update.zip  albo MIUIPolska_hermes_5.10.16_v7-5.0.zip a nie updatezip czy jeszcze coś innego. Ta ostania kropeczka i rozszerzenie zip są dość ważne by nie napisać kluczowe dla rozpoznania pliku

Edytowane przez epaa
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że plik ma mieć naze update.zip  albo MIUIPolska_hermes_5.10.16_v7-5.0.zip a nie updatezip czy jeszcze coś innego. Ta ostania kropeczka i rozszerzenie zip są dość ważne by nie napisać kluczowe dla rozpoznania pliku

Właśnie w Windows 7 u mnie, wystarczy nazwa "update" w zachowanym formacie "*.zip" bez podawania w nazwie pliku rozszerzenia. W skrócie "update.zip" u mnie było niepoprawne, przeszło samo "update". Zapewne zależne od systemu operacyjnego komputera. ;) Może komuś ta informacja się przyda na przyszłość.

Mam teraz robić WIPE z recovery mode?

Czy według:

Ustawienia > Urządzenie > Kopia i kasowanie danych > Ustawienia fabryczne?

I następnie znowu zainstalować MIUI Polska?

Edytowane przez Banan3xL
Opublikowano

Ja  zrobiłem przywróć ustawienia fabryczne.

Zależy jak masz ustawionego windowsa - ja mam pokazywanie rozszerzeń, plików ukrytych, szczegóły itd  więc widzę rozszerzenia

Opublikowano (edytowane)

Ja  zrobiłem przywróć ustawienia fabryczne.

Zależy jak masz ustawionego windowsa - ja mam pokazywanie rozszerzeń, plików ukrytych, szczegóły itd  więc widzę rozszerzenia

Dzięki śliczne za pomoc epaa! ;)

Dzięki wszystkim którzy pomogli.

Temat można zamknąć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Nezumi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...