Skocz do zawartości
  • 0

13T pro - błąd kalibracji czytnika linii papilarnych

Pytanie

Opublikowano

Dzień dobry.

Telefon zalany. Wymieniony został wyswietlacz (oryginalny z ramką) oraz plytka (gniazdo sim).

Nie jestem w stanie skalibrować czytnika (tryby jasne, totalna ciemność, z zabezpieczeń tylko pin itp. Jedyne czego nie robiłem i za żadne skarby nie chcę to reset do fabryki). Próbowałem kartki białe, czarne, kalibrator relife RL-071 bez skutku.

Wymieniać taśmę, płytkę z usb i czytnik ?

@Acid może dasz radę coś podpowiedzieć ?

Dziękuję wszystkim za pomoc 🙂Screenshot_2025-09-02-19-59-03-984_com.goodix.fingerprint.setting.thumb.jpg.0bf43106e83ec4ad239a39030cb67836.jpg

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jeśli sensor nie był zalany a wyświetlacz na 100% jest oryginalny to Wipe musisz zrobić by się przekonać.

Sorry ale "nie chcę robić fabryki" nie powinno się nawet tutaj wymawiać. 

Z kalibracji wynika, że sensor działa, przeszedłeś test jasny i czarny, błąd masz w performance.  Też tak miałem parę razy i po formacie się kalibruje do końca. Ale znowu: zakładając że wszystko pozostałe masz dobrze.

• 0
Opublikowano

A da się w jakiś magiczny sposób zrobić tak by zapisać "obraz" aplikacji i wszystkich ustawień by po resecie to przywrócić ?

10 godzin temu, Netoper napisał(a):

A gdzie Ci się udało kupić oryginał?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

W serwisie zamówiłem.. 🤔 Nie znam się na tym. Pudełko oryginalne .. Drugi serwis potwierdził oryginalność.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ultimate napisał(a):

A da się w jakiś magiczny sposób zrobić tak by zapisać "obraz" aplikacji i wszystkich ustawień by po resecie to przywrócić ?

Nie da się. Zawsze trzeba przywrócić dane większości aplikacji samodzielnie jeszcze raz je konfigurując. Tym bardziej aplikacje chronione pinem/kodem czyli wszelkie bankowe i płatnicze. Piszę o danych aplikacji bo zakładam, że podstawowe pojęcia znasz jak kopia zapasowa Xiaomi i Google (lub przenoszenie danych Xiaomi - Mi Mover).

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Acid napisał(a):

Piszę o danych aplikacji bo zakładam, że podstawowe pojęcia znasz jak kopia zapasowa Xiaomi i Google (lub przenoszenie danych Xiaomi - Mi Mover).

No właśnie okazuje się ze nie mam pojęcia :(

Próbuję zrobić kopię na PC ale nic z tego..  chciałem skopiować apki i inne dane ..

Konto google działa ok. 

Mi Pc Suite nie działa..

• 0
Opublikowano

Aplikacje jakie masz zainstalowane w telefonie to zrób sobie listę na kartce i poźniej na czysto instaluj, bo często po przywróceniu z kopii i tak się wykladają.
Kopie rozmów, SMS-ów można zrobić apką SMS backup&restore
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.riteshsahu.SMSBackupRestore

Pliki audio czy obrazy trza ręcznie przerzucić np na kompa czy pendrive'a

Kopie kontaktów można wrzucić na konto google jak i utworzyć w telefonie plik i go skopiować na kompa a potem z powrotem do telefonu po przywróceniu ustawień fabrycznych

• 0
Opublikowano

Jestem już po resecie. I jestem mega wkurzony. Nie mogłem zrobić kopii zapasowej w żaden sposób... Ale nie ważne...

Istotne to to że czytnik nadal nie dziala.. kupa roboty i czasu w błoto 😭

No płakać mi się chcę... 

Zamawiać płytkę USB, taśmę i czytnik ?

@Acid

Screenshot_2025-09-03-19-01-52-713_com.goodix.fingerprint.setting.jpg

• 0
Opublikowano

Pierwsze pytanie czy to sie jeszcze bedzie opłacać. Teraz już po ptakach, ale na przyszłość do robienia kopi telefonu polecam: Coolmuster Android Assistant. A co do kontaktów choć ten program Ci odtworzy też polecam jak napisał @Netoper - na konto google. Zawsze tam mam kopie. I dlatego, że zawsze jest szansa, że coś się uwali, zawsze mam drugi telefon.

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, kris68 napisał(a):

Coolmuster Android Assistant.

Jak dla mnie za drogi temat 

Godzinę temu, kris68 napisał(a):

Pierwsze pytanie czy to sie jeszcze bedzie opłacać

Jakieś 200 pln

• 0
Opublikowano

A próbowałeś może jeszcze raz reset do fabrycznych? Może by zaskoczyło,

A co do nowego czytnika, ciężko wyczuć czy na 100% pomoże, to jest czytnik optyczny bo żeby się nie okazało że problemem jest jakość samego wyświetlacza że za mało "przepuszczalny"
Ewentualnie (nie wiem jak to jest pod spodem) montaż czujnika, czy jest możliwość że został jakoś nieprawidłowo zamontowany, np. nie dochodzi idealnie do powierzchni wyświetlacza

• 0
Opublikowano

Tak jak pisałem, kalibracja zaskakuje jeśli spełnisz wcześniej warunki: wyświetlacz jest na 100% oryginalny, czytnik nie był zalany (ale raczej nie skoro diagnostyka idzie do pewnego momentu). Podejrzewam, że błąd jest przez niestandardowe szkło co by czyniło ten ekran nieoryginalnym. Sam ten ekran wymieniałeś tak w ogóle czy serwis?

1 godzinę temu, Netoper napisał(a):

Ewentualnie (nie wiem jak to jest pod spodem) montaż czujnika, czy jest możliwość że został jakoś nieprawidłowo zamontowany, np. nie dochodzi idealnie do powierzchni wyświetlacza

Tak, stąd pytanie do kolegi czy sam robił wymianę czy serwis? Może ktoś folii nie zdjął z oczka sensora?

14 godzin temu, ultimate napisał(a):

No płakać mi się chcę... 

No tak to jest z zalanymi telefonami. Bierzesz się za ratunek takiego to miej świadomość, że nigdy nie pójdzie wszystko ok. Ja ostatnio miałem zalanego Note 13+ po płycie, dół ekranu. Wymieniłem wyświetlacz a tam czytnika nie ma, na szczęście płytka była walnięta (choć nie było śladu, że akurat ona może być winna). Loteria. Może wymień płytkę w takim razie. Przecież nie widzimy tego telefonu jak wyglądał przy zalaniu, więc możemy się domyślać co jeszcze możesz mieć nie tak...

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Acid napisał(a):

Tak, stąd pytanie do kolegi czy sam robił wymianę czy serwis? Może ktoś folii nie zdjął z oczka sensora?

Serwis robił. Oczko / folia zostało sprawdzone..

IMG_20250904_123151.jpg

IMG_20250904_123143.jpg

• 0
Opublikowano

Zamówiłem czytnik płytkę USB i taśmę...

Niestety nic to nie dało a czytnik ten który przyszedł nie działa - w ogóle nie przechodzi pierwszego testu..

• 0
Opublikowano

Coś mi nie gra. Jeśli sensor jest uszkodzony lub płytka przez którą jest połączony to w opcjach systemu nie powinno go być w ogóle (opcji robienia odcisków palców) lub powinien nie przechodzić pierwszego testu (wtedy jak zrobisz test bez kalibratora to widać, że koło się nie podświetla). Za pierwszym razem przechdził ci oba testy i kończył na performance to ewidentnie oznaczało, że wszystko działa tylko ostatni test wydajności jest niepoprawny i tam zawsze pomaga format data (zrobiłeś format data z recovery?). Jak ekran jest oryginalny i sensor (ten co był) nie był zalany i działał wtedy to musi przejść kalibracja. Chyba, że ekran jest oryginalny ale szybka zmieniona (refurb) ale opakowanie świadczy, że miałeś org.

Jeszcze możesz zrobić tak

1. Może zaktualizuj OS do najwyższej wersji,
  2. podłącz stary sensor i zrób ponownie format data.
  3. Potem przejdź samouczek, dodaj pin 1234, nie dodawaj palca jeszcze albo i tak będzie błąd..
  4. Usuń pin
  5. Wejdź w diagnostyke i próbuj kalibrację. Masz porządny kalibrator czy robisz na szmatkach?
  6. Ponownie dodaj PIN i próbuj dodawać palec