Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 15 - mocne, trzeszczące wibracje

Pytanie

Opublikowano

Cześć. Od początku jak zakupiłem Xiaomi 15 (nie pro, nie ultra) mam wrażenie że wibracje podczas powiadomień i połączeń są zbyt mocne. Do tego stopnia że słychać tak jakby zgrzytanie, metaliczny dźwięk z okolicy dolnego i górnego głośnika. (Może wibracje wzbudzają ois w aparacie?). Niestety kiedyś była taka możliwość a teraz już nie, i nie można zmienić mocy wibracji. Jest to na tyle irytujące że zamówiłem nawet drugi nowy tel, żeby sprawdzić czy to wina w moim egzemplarzu czy ogólnie "tak ma być". Jak się okazuje w nowym, drugim egzemplarzu jest podobnie. Wychodzi na to że to taki "urok". Zauważyłem, że podczas testu silniczka wibracji apka vibrationtest test i zejściu do mocy ok 70% trzeszczenie i grzechotanie ustępuje, a wibracje dalej są intensywne. Lecz sam system w sobie nie daje możliwość obniżenia tej mocy. Moje pytanie brzmi, czy ktoś też tak ma i jak temu zaradzić?Czy istnieje jakieś rozwiązanie? Mam odblokowany bootloader, jestem w stanie zrobić wszystko aby tylko zmniejszyć moc tych wibracji..Jest to naprawdę irytujące..

Pozdrawiam 

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

a ta opcja obniżenia poziomu nie działa? ogólnie te nowe Xiaomi mają dość dobry ten silniczek wibracyjny ... u siebie nie widzę żadnych niepokojących objawów ...

Screenshot_2025-08-20-15-53-05-589_com.android.settings-edit.jpg

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Master napisał(a):

a ta opcja obniżenia poziomu nie działa? ogólnie te nowe Xiaomi mają dość dobry ten silniczek wibracyjny ... u siebie nie widzę żadnych niepokojących objawów ...

Screenshot_2025-08-20-15-53-05-589_com.android.settings-edit.jpg

Niee, to jest nie od tego. A jak ktoś dzwoni do Ciebie i przyłożysz dolnym głośnikiem do ucha to nie słychać takiego jakby rezonowania?

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Marcin S napisał(a):

Niee, to jest nie od tego. A jak ktoś dzwoni do Ciebie i przyłożysz dolnym głośnikiem do ucha to nie słychać takiego jakby rezonowania?

szczerze to nie mialem takiej sytuacji - a glosniki mam podbite softem jeszcze - poza tym wylaczam ogolnie wibracje dla polaczen - szkoda baterii ... w sumie moge wlaczyc i sprawdze - sam jestem ciekawy czy bedzie taki efekt ...

• 0
Opublikowano
W dniu 20.08.2025 o 22:04, Master napisał(a):

szczerze to nie mialem takiej sytuacji - a glosniki mam podbite softem jeszcze - poza tym wylaczam ogolnie wibracje dla polaczen - szkoda baterii ... w sumie moge wlaczyc i sprawdze - sam jestem ciekawy czy bedzie taki efekt ...

W jaki sposób podbite głośniki? Jeszcze lepiej grają?

Co do tego trzeszczenia, sprawdziłem kilka egzemplarzy. Jest to samo, czyli taki ich urok. Po prostu mocna haptyka i większość nawet nie zwróci uwagi. Tylko ja się tak czepiam.. ;)

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marcin S napisał(a):

W jaki sposób podbite głośniki? Jeszcze lepiej grają?

Co do tego trzeszczenia, sprawdziłem kilka egzemplarzy. Jest to samo, czyli taki ich urok. Po prostu mocna haptyka i większość nawet nie zwróci uwagi. Tylko ja się tak czepiam.. ;)

a jest taki fajny sofcik w sklepie Play - od lat z tego korzystam - nazywa się to volume booster goodev - jak to zainstalujesz tam można suwakiem procentowo zwiększyć volume - ja mam podbite teraz około 50 procent - ta apka pracuje cały czas w tle - zawsze wyłączam jej oszczędzanie baterii - daje bez ograniczeń - też aktywuje autostart i blokuje ja w pamięci - po każdym restarcie fona czy update systemu trzeba ją ręcznie uruchomić i potem już sobie tam działa ... bardzo dobrze się sprawdza - polecam wypróbować 🙃

a jeśli chodzi o wibracje to pamiętam coś że chyba od serii 14 Xiaomi wprowadziło nowe silniczki do tego - dużo bardziej skuteczne niż w poprzednich modelach - ja ogólnie z tych wibracji to mało korzystam - gdzie się da wywalam - raz że mi to jakoś specjalnie niepotrzebne a dwa że zawsze fon mniej baterii konsumuje 🙃

Edytowane przez Master