Licht Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Przepraszam, że zakłócam zabawę, ale czy dekompilacja aplikacji jest legalna ? 12.08.2025 //Kacper Skrzypek Post stanowił część wątku:
marcin_poco Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) @Licht Na swoje własne potrzeby, prywatnie, tak. Telefon jest odblokowany, system customowy, root, tweaki na SafetyNet. To jedno i to samo. Modujesz coś, czyli edytujesz pliki systemowe, aplikacje itp. Np. deweloperzy xiaomi eu "otwierają" appki, żeby je przetłumaczyć. W dniu 3.08.2025 o 17:11, katrinam napisał(a): Myślałam, że do tych """usprawnień""" się przyzwyczaję, ale niestety. Nie udało mi się. To będziesz mieć problem. Nie ważne jaki producent telefonu. Nowsze wersja Androida zawsze coś zmieniają. Nikt nie zostaje przy jednym wyglądzie. Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez marcin_poco
Licht Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2025 36 minut temu, marcin_poco napisał(a): @Licht Na swoje własne potrzeby, prywatnie, tak. Telefon jest odblokowany, system customowy, root, tweaki na SafetyNet. To jedno i to samo. Modujesz coś, czyli edytujesz pliki systemowe, aplikacje itp. Np. deweloperzy xiaomi eu "otwierają" appki, żeby je przetłumaczyć. Ja to inaczej widzę, jako że team Xiaomi.eu może mieć zgodę Xiaomi na modyfikacje ROMów CN, w tym na dekompilację aplikacji, natomiast bez zgody autora, nie wolno dokonywać tego typu manipulacji i obojętnie, czy jest to prywatnie, czy inaczej. Tylko kod oprogramowania open source można dowolnie modyfikować.
Master Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 a to ciekawy temat ... bo do tej pory sądziłem że Xiaomi eu "bytuje" niezależnie od naszego kochanego - za przeproszeniem - Xiaomi 🙃 może pan Kacper coś więcej by napisał w tym temacie ... na pewno wprowadzają poprawki do apek Xiaomi - bo nie aktualizują się przez sklep Play ... czyli ingerencja musi być ... Xiaomi eu działa też na globalach a nie tylko wersjach CN ...
Licht Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2025 22 minuty temu, Master napisał(a): a to ciekawy temat ... Temat sam się narzucił, a ten wątek został już tak zawłaszczony, że jego autorka nie musi być z tego kontenta. 1
Master Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 17 minut temu, Licht napisał(a): Temat sam się narzucił, a ten wątek został już tak zawłaszczony, że jego autorka nie musi być z tego kontenta. autorka jest na tyle ciekawa że może nam wybaczy 🙃 fajnie jest poczytać to co pisała i oby więcej takich załogantów - to nasz wybitnie marny żywot posiadaczy sprzętów Xiaomi będzie choć trochę urozmaicony 🙃 1
marcin_poco Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 (edytowane) @Licht Xiaomi na tym nie traci, bo jak modujesz system, nie masz certyfikatu SafetyNet. Więc ważne appki np. bankowe nie pójdą uruchomić. Nie ma naruszenia bezpieczeństwa. Nikt się nie przyczepi. Edytowane 7 Sierpnia 2025 przez marcin_poco
Licht Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2025 2 minuty temu, marcin_poco napisał(a): @Licht Xiaomi na tym nie traci, bo jak modujesz system, nie masz certyfikatu SafetyNet. Więc ważne appki np. bankowe nie pójdą uruchomić. Nie ma naruszenia bezpieczeństwa. Nikt się nie przyczepi. Dziurawienie systemu, to jedno, a naruszanie praw autorskich, to zupełnie inna sprawa, jeżeli więc ktoś (w co wątpię), poczułby się urażony dekompilacją swojej pracy, to mógłby narobić bigosu. W PL co prawda BSA nie ma oficjalnego przedstawicielstwa, ale ...
marcin_poco Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 (edytowane) @Licht Xiaomi HyperOS to: Open Source. Edytowane 7 Sierpnia 2025 przez marcin_poco
Licht Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2025 (edytowane) Open source są niektóre wersje linuxa, a reszta jest licencjonowana, także nawet w tym zakresie nie ma pełnej swobody, poza tym gdyby nakładki MIUI, czy HyperOS były rzeczywiście oprogramowaniem otwartym, to ich kod byłby opublikowany i dostępny. Pomijając zresztą kwestie tych producenckich nakładek, to poszczególne aplikacje mają swoich autorów, którzy jak wiadomo mogą dociekać swoich praw, nawet gdyby zbyli te prawa na rzecz producenta telefonu, to producent jako właściciel nie musi na praktyki dekompilowania ich własności patrzeć przychylnym okiem. Tu coś na temat HyperOS: https://pl.androidguias.com/Wiadomości-o-premierze-Hyperos-Xiaomi/ Edytowane 7 Sierpnia 2025 przez Licht
Netoper Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 W PL co prawda BSA nie ma oficjalnego przedstawicielstwa, ale ...Widzę że bardzo nurtuje cię ten problem, więc na wypadek gdyby się okazało, że Xiaomi wytropiło, że w zaciszu domowym przerabiasz ich twórczość to żeby nie mieć problemu z ich adwokatami to po prostu zaprzestań tych niecnych działań.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1 1
marcin_poco Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 @Licht Linux jest na licencji GNU General Public License (GPL) 1
Licht Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Owszem, niemniej spora liczba wersji linuxa to systemy stricte komercyjne. Wszystkie trzy systemy na bazie których stworzono HyperOS, to systemy otwarte, ale sam HyperOS jest systemem zastrzeżonym (zamkniętym).
Netoper Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 ale sam HyperOS jest systemem zastrzeżonym (zamkniętym).Nie wiem czy czytałeś moją poprzednią wypowiedź, ale skoro dalej drążysz temat to wygląda, że raczej nie przeczytałeś, więc powtórzę -daj sobie spokój z przerabianiem systemów czy aplikacji, bo możliwe, że CBA, Mosad, KGB, Mi6, DGSE, czy wręcz MBP o 5tej rano zdemoluje ci drzwi.Z drugiej strony bodajże w 88r albo 99 poprzedniego stulecia zostałem doceniony przez (wtedy northona) dożywotnią licencja na ich produkty za to że ogólnie pisząc "poprawiłem" ich ówczesny program.Więc jak to się mówi - no fun without risk. Ale (mimo że nie jestem dumny z łamania prawa) nie zatruwam (spamem) glów inny ludziom swoimi dylematami czy coś jest zgodne z prawem czy nie. Jak masz dylemat to nie domiewój tylko skorzystaj z porady prawnika biegłego w sprawach autorskich. Wtedy gwarantuje ci będziesz mógł spać spokojnie. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
Rekomendowane odpowiedzi