Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 15 - Przegrzewanie telefonu

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Zakupiłem kilka dni temu xiaomi 15 wersja 12/512, na stronie mi.com, czyli wersja global i mam pytanie odnośnie przegrzewania i łapania temperatur. Pierwszego dnia przy zgrywaniu danych ze starego telefonu przez apke mi mover telefon cały czas był ciepły, ale to normalne i zawsze tak miałem przy zgrywaniu danych, zdjęcia itp.wiec to rozumiem. Do ładowania używam oryginalnej ładowarki xiaomi 67w lub 120w. Pierwszego dnia, wiadomo zgrywanie danych ustawienia pod siebie telefonu wiec to, że telefon się grzeje uważam za normalne ale zauważyłem, ze po 2/3 dniach telefon w ciągu dnia dość mocno się grzeje w okolicach aparatu, przy normalnych randomowych apkach, tzn. przeglądnie stron, może sociale, troche youtube, złapie temp. jest przez jakiś czas ciepły po jakimś czasie ustępuje i przy następny korzystaniu znowu łapie ciepło. Czy ten typ tak ma?, czy jeszcze musi się wszystko ułożyć?, jakie macie doświadczenia?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

co prawda nie mam zwykłej 15tki ale takie tematy z nagrzewaniem to czasami zależy od wersji systemu ... bywały takie gdzie to było bardziej zauważalne a i takie że praktycznie w ogóle tego nie było ... cały czas kombinują z optymalizacjami ... pamiętam kiedyś na wersjach tygodniowych była jedna na której aż byłem zdziwiony że fon się mocno i zauważalnie nagrzewał - a po instalacji następnej tygodniowej było już bez tego problemu ... ale może lepiej żeby tu napisała jakaś osoba ze zwykłą 15tka ... ja na swoim raczej nie widzę tego problemu ... czasami etui jest lekko ciepłe ale to sporadycznie ... 🙃

• 0
Opublikowano

Dzięki za odzew, przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych i myślałem że to pomoże, ale po jednym dniu, znowu pojawił się objaw przegrzewania przez pewien czas, bez konkretnej przyczyny, nawet w momencie gdy telefon nie używany, nie widać procesów w tle, restart za bardzo nie pomógł, trwało to z 20 minut a tył telefonu jak i ekran ciepły ponad normę ale najgorsze, że wtedy bateria leci w oczach, czy w takiej sytuacji mogę jakoś sprawdzić czy coś w danym momencie nie drenuje tak telefonu, jest jakiś sposób? W statystykach baterii nie widzę procesu który znacząco obciążał by procesor, mogę to jakoś sprawdzić?

• 0
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, holta7 napisał(a):

Dzięki za odzew, przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych i myślałem że to pomoże, ale po jednym dniu, znowu pojawił się objaw przegrzewania przez pewien czas, bez konkretnej przyczyny, nawet w momencie gdy telefon nie używany, nie widać procesów w tle, restart za bardzo nie pomógł, trwało to z 20 minut a tył telefonu jak i ekran ciepły ponad normę ale najgorsze, że wtedy bateria leci w oczach, czy w takiej sytuacji mogę jakoś sprawdzić czy coś w danym momencie nie drenuje tak telefonu, jest jakiś sposób? W statystykach baterii nie widzę procesu który znacząco obciążał by procesor, mogę to jakoś sprawdzić?

jeśli chodzi o procesy to jak pamiętam taka opcja jest w apce accubattery ... może pokaże coś więcej niż te statystyki systemowe ... ogólnie jeśli chodzi o odciążenie telefonu i zmniejszenie poboru energii to zawsze polecam debloat - przekonałem się do tego na mi 11 a potem skutecznie pojawiałem w 14 pro i teraz w 15 ultra ... masz system global to tam tym bardziej działacz tle masa różnych śmieci ... romy Xiaomi eu są już trochę poczyszczone z tego badziewia ale nadal jest duże pole do manewru ... ja u siebie wywalam kilkadziesiąt różnych procesów działających w tle a do których normalnie nie ma dostępu 🙃 to trochę na pewno pomoże ale czy rozwiąże te problemy nie wiem ... no i jak pisałem - możliwe że kolejny update systemu coś pomoże w tym temacie - ale tu zostaję cierpliwość ... globale są bardzo różnie aktualizowane i nie mam tu praktycznych doświadczeń - to bardziej pisze z obserwacji i tego co tu piszą załoganci ... ogólnie zawsze dobrze też po ograniczać autostarty apek które nie są koniecznie potrzebne i upewnienie się że mają ustawiony tryb oszczędzania baterii ... no i taki zestaw zabiegów coś powinien dać ... no i jak pisałem - u siebie na swoim fonie specjalnie nie widzę takich problemow choć też chyba były dwie wersje systemu że te nagrzewanie było wyczuwalne - ale to pisze jeszcze o wersji 2.1 ... na obecnej 207 - czyli najnowszej już na wypuście 2.2 jest wszystko ok ... przynajmniej jeśli chodzi o problemy o których tu piszemy ... 🙃 

ps. statystyki i mnie wyglądają tak jak w załączeniu ... teraz trochę siedziałem na jutubie i chromie to nabiło ale poza tym jest w miarę oki ... ostatni załącznik to zrzut z accubattery ... tam trzeba trochę czekać na wyniki ale może coś więcej pokaże niż te ogólnie dostępne statystyki ...

poza tym możesz ustawić czyszczenie zbędnych apek z pamięci które sobie działają w tle - np przy zablokowaniu ekranu po 1 minucie - a te apki które są przydatne zablokować w ramie żeby ich nie ubijalo ... wtedy też mamy pewność że nic tam niepotrzebnie nie korzysta z zasobów ... 

no i sumarycznie te wszystkie zabiegi na pewno realnie coś dadzą ... a jeszcze jak zrobisz debloat to efekt powinien być dodatkowo wzmocniony ... 🙃

ps. jeśli robiłeś przywrócenie do ustawień fabrycznych i od razu ten problem znowu się pojawił to raczej możemy wykluczyć aplikacje firm trzecich ... zostają tu apki systemowe i procesy działające w tle ... czyli w takim wypadku zostaje zrobić debloat i zobaczyć co będzie i / lub poczekać na kolejny update ... oczywiście porządki z zainstalowanymi apkami że sklepa Play też można porobić - to o czym pisałem powyżej ... i w sumie chyba nic więcej nie zdziałamy ... 🙃

Screenshot_2025-07-02-00-11-35-676_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2025-07-02-00-11-44-648_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2025-07-02-00-23-24-398_com.digibites.accubattery.jpg

Screenshot_2025-07-02-00-27-26-257_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master