Kubala94 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) Witam, mam Xiaomi TV Box S (MDZ-22-AB) i chcę dokupić adapter kartę sieciową USB-LAN. Pytanie jaki będzie kompatybilny. Chcę to zrobić,ze względu na czasami przerywanie transmisji po Wi-Fi. I też czasem niska jakość obrazu. Próbowałem na 2.4 GHz i na 5 GHz ciągle to samo. Wiem, że takie tematy już tutaj na forum były,ale są już chyba nieaktualne. Chodzi o to, że mam mój Xiaomi TV Box S zaktualizowany do chyba najnowszego (dla tego sprzętu) Androida 12. W innych tematach tutaj wszędzie jest mowa o niższych wersjach systemu Android (6.0 ,8.0 czy 9.0). I teraz czy na tej wersji Androida (12) , zadziała w ogóle taki adapter czy nie? A jeśli tak to jaki kupić aby działał. Ma tutaj ktoś działający Xiaomi TV Box S na najnowszej wersji Androida 12 podłączony adapterem USB-LAN i mógłby podzielić się doświadczeniem? Pozdrawiam. Edytowane 25 Czerwca 2025 przez Kubala94
langolier Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Ja mam starszą wersję Boxa i u mnie jest Android 11.Próbowałem zrobić to co Ty. Podłączyłem kartę 100Mbps i było gorzej niż na Wifi, z tym, że u mnie router i Box są w tym samym pomieszczeniu.Jak masz większą odległość/ściny/sufit to popróbuj raczej wzmacniacza sygnału. 1
Kubala94 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) Dzięki, za odpowiedź, u mnie sytuacja wygląda tak : między routerem a tv box-em jest odległość ok.5-6 m. Router mam w przedpokoju a tv box w pokoju. Przedpokój równolegle do pokoju. Po drodze jeszcze jest szafa w wnęce w ścianie i drzwi do pokoju. Nie wiem czy to nie jest za daleko i jeszcze przeszkody po drodze. Cóż chyba trzeba po prostu, bez zbędnego zastanawiania się spróbować metody z adapterem usb-lan i kablem rj 45. I zobaczyć czy to będzie w ogóle działać a jak tak to czy dobrze czy lipa. Kupione produkty, szczególnie przez internet, zawsze można zwrócić jakby co. Piszesz, że w twoim przypadku było wręcz gorzej.. Dziwne bo teoretycznie powinno być lepiej, bo po kablu. No ale to tylko teoria. Może zależy to od modelu TV Boxa albo od modelu karty sieciowej usb-lan? Czytałem tutaj na forum w starszych tematach, że u niektórych osób to pomogło i było lepiej. Pamiętasz może jaki model adaptera miałeś? Jak nie pomoże sposób z kartą usb-lan to pozostaje mi chyba tylko wzmacniacz sygnału wi-fi. Chociaż jest jeszcze jedna opcja niedawno mój dostawca internetu wymienił mi router (światłowód) na nowszy model, ten nowy ma dwie anteny wi-fi. Stary nie miał. Może coś źle mam poustawiane w routerze. Przecież te anteny powinny wzmacniać sygnał wi-fi. Router to ZTE F670L. Edytowane 26 Czerwca 2025 przez Kubala94
Netoper Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Czasami pomaga jak inaczej się anteny ustawi czy przekręcenie routera o niewielki kąt i propagacja potrafi się poprawić.Można spróbować ustawić jeszcze jakiś inny kanał w routerze (o ile operator nie zablokował możliwości konfiguracji)Ta apka mi pomogła przy ustawianiu routera, bo miałem problem z czujnikami temperatury że gubiły wifi.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vrem.wifianalyzerTrza telefon z odpaloną aplikacją trzymać przy boxie, poruszać antenami czy całym routerem i zerkać czy sygnał się poprawia.Tylko po wykonaniu jakichś ruchów odczekać z 5-8 sekund żeby aplikacja wychwyciła zamiany Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
Kubala94 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 Właśnie, tak zrobiłem inaczej trochę ustawiłem anteny i w ustawieniach routera zmieniłem kanały (na 2.4 GHz i 5 GHz) na zalecane przez aplikację Wi-Fi Analyzer. Na razie jakby lepiej. Choć na 2.4 GHz jest mniejsza prędkość pobierania ok. 50 mb/s ale silniejszy sygnał. Na 5 GHz jest więcej bo 100 mb/s i ciut mniejsza siła sygnału. Ale to chyba normalne. Mój internet to światłowód 100 mb/s. Cóż na razie będę testował,jeśli to rozwiąże problem to znaczy,że nie ma sensu się bawić z tym adapterem kartą sieciową usb-lan lub wzmacniaczem Wi-FI.
Netoper Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Kanały to co innego niż pasma 2.4/5 wifi Pasmo jest podzielone na kanały i jak w okolicy/budynku są inne routery to na jednym kanale potrafi ich kilka pracować i wtedy dany kanał jest zakłócany i spadają osiągi.W tej apce jest wykres na jakich kanałach ile siedzi urządzeń.Jak znajdzie się jakiś kanał na którym nie ma urządzeń to wtedy w routerze w ustawieniach Wi-Fi , ręcznie ustawia się ten kanał a reszta odbiorników w domu automatycznie przeskoczy na ten kanał.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
Kubala94 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 Wiem,wiem. Na razie wszystko działa ok. Dzięki za odpowiedzi. Największy problem był w aplikacji Polsat Box Go. Oglądam tam kanały TV. I problem był taki, że często przerywało działanie kanału, buforowało się co chwila. Albo wywalał błąd 2002, co oznacza według internetu,problem z połączeniem sieciowym. Obecnie działa wszystko ok, zobaczymy jak będzie dalej.
Rekomendowane odpowiedzi