Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, chciałbym ustabilizować swój soft w MIX 4. Widzę, że dostępny HyperOS jest z Androidem 14, jednak jest to wersja stabilna i szczerze mówiąc pogubiłem się już w gąszczu poradników i zmian podejścia Xiaomi, przez co ciężko jest znaleźć jednoznaczną odopowiedź. Chciałbym również, żeby Google Pay mi działało, ponieważ nie chcę się bawić w integrity fixy.

Na ten moment mam odblokowany bootloader oraz soft xiaomi.eu 14.0.23.7.31.DEV.

Chcę zatem pobrać ten soft https://miuipolska.pl/download/mix-4-stabilna/

I zainstalować. Czy ten poradnik jest wciąż aktualny i odpowiedni na moje potrzeby? (od sekcji Jak wrócić na Globala/zainstalować system przez MiFlash?)

Kiedyś przeczytałem w którymś wątku, że przejście na HyperOS nie będzie kasować danych. Czy to prawda?

No i ostatnia kwestia, na którą nie znalazłem tutaj odpowiedzi: tutaj jest napisane, że aby Google Pay działał, trzeba zablokować bootloader https://miuipolska.pl/zmiany-w-play-integrity-google-zaciska-petle/

Natomiast w poradniku o instalacji softu jest napisane, że nie wolno blokować bootloadera w chińskim telefonie, a MIX4 z tego co kojarzę nie został wydany na rynek europejski, więc raczej jest chiński. Ale też kojarzę, że ten rozdział chiński-niechiński został zniesiony przez Xiaomi w którymś roku... Jak to jest?

Opublikowano

Na fonie z rynku CN możesz zablokować BL jedynie na oryginalnym romie CN.
Na globalu czy na Xiaomi EU po zablokowaniu BLa na 99.9% uceglisz telefon.
Więc albo wygrywasz oryginalny rom CN i blokujesz bootloader Masz wtedy w telefonie język angielski i chiński) albo wygrywasz Xiaomi EU zostawiasz otwarty bootloader i bawisz się fixem żeby płatności działały.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Xiaomi.eu jest oparty na wersji chińskiej, ale nie jest wersją chińską.

Wersję chińską musisz pobrać z wątku dot. MiFlash. Ale uwaga: stracisz dane. Oryginalna wersja chińska nie ma języka polskiego.

Jeśli chcesz pobrać najnowsze xiaomi.eu, to wystarczy pobrać ROM z miuipolska i zainstalować w TWRP, przejdzie. Nie stracisz danych.

• Thanks 1