Skocz do zawartości

Xiaomi TVStick 4k - Netflix w starej szacie graficznej - [SOLVED]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mam ciekawy przypadek.

Poprzedni TvStick zepsul sie po tygodniu wiec wymienilem na nowy.

NOwy dzialal juz normalnie - zrobilem aktualizacja Netflix (do wersji ze sklepu google - 11.0.12)  i bylo ok do wczoraj.

Wczoraj Netflix sie podwiesil wiec kliknalem "wymus zatrzymanie", aplikacja sie przerestartowala i Netflix wrocil do starej wersji (dokladnie 10.0.21) - tej bez menu z lewej strony.

Probowalem roznych sztuczek, odinstalowywac / aktualizowac do wersji instalowanych z plikow APK lub ze sklepu google, rowniez przez adb. 

NIestety co bym nie robil - Netflix pozostal w starej wersji i pomimo zainstalowania nowej - uruchamia sie tylko stara wersja:

$ adb shell dumpsys package com.netflix.ninja | grep versionName
    versionName=11.0.12 build 19894
    versionName=10.2.1 build 19116

Poczytalem troche i 

Szata graficzna Netflixa nie zależy tylko od wersji aplikacji, ale też od urządzenia i aktywacji funkcji z serwera Netflixa

Netflix dynamicznie aktywuje nowe funkcje i interfejsy po stronie serwera, na podstawie:

• modelu urządzenia (np. Xiaomi Stick 4K vs FHD),

• wersji Androida,

• UID aplikacji (systemowy / user),

• certyfikacji (np. Widevine L1 vs L3),

• testów A/B,

• oraz tzw. "feature flags" pobieranych z serwera.

To tyle teorii.

POmyslalem, ze jesli przywroce ustawienia fabryczne to sytuacja wroci do normy, ale nic z tych rzeczy. Netflix jest nie do ruszenia. Caly czas dziala w starej wersji.

Kontaktowalem sie nawet z Netflixem, sadzac, ze moze zrobia jakis reset po swojej stronie - ale dostalem tylko informacje, ze Xiaomi nie jest na liscie supportowanych urzadzen i z ich informacji wynika, ze z Xiaomi dzieja sie rozne rzeczy. Ze Netflix dziala a z dnia na dzien z jakichs przyczyn przestaje.

Ale teraz kolejna ciekawostka:

- mam tez xiaomi tvStick nie 4K - ta poprzednia wersja z 1GB pamieci ram - nazwijmy go TV Stick FHD i tam sytuacja byla podobna.

Stara wersja Netflix: 8.3.8 byla formowo zainstalowana a po aktualizacji jest wersja: 8.3.10 i Netflix dziala w nowej szacie graficznej. Az mnie korci wybrac opcje "wymus zatrzymanie" i zobaczyc co sie stanie.

adb shell dumpsys package com.netflix.ninja | grep versionName
    versionName=8.3.10 build 12018
    versionName=8.3.8 build 12006

Nie da sie wyrzucic starej wersji bo system jest read only 

$ adb shell ls -ltr /product/app/Netflix/Netflix.apk
-rw-r--r-- 1 root root 93937554 2009-01-01 01:00 /product/app/Netflix/Netflix.apk

$ adb shell rm /product/app/Netflix/Netflix.apk
rm: /product/app/Netflix/Netflix.apk: Read-only file system

Pozostaje zrootowac urzadzenie - ale to tez nei jest takie trywialne, nei mowiac juz o tym, ze traci sie gwarancje.

Czy tez tak macie? Ze Netflix w waszych TvStickach od xiaomi owszem jest - ale w starej wersji, pomimo aktualizacji w sklepie google?

pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez Marcin1975
Opublikowano

A nie możesz wpierw usunąć wszystkich danych a potem odinstalować Netflix i zainstalować go od nowa na czysto? Robiłem tak nie raz i bez żadnego problemu się dało . Dziś porobiłem wszystkie możliwe aktualizacje systemu, Google Play i aplikacji

908ee6caf959134fa97357ddff72b286.jpgae76589105bae1e55cedc2b0260aaf64.jpg

Opublikowano

CZesc, 

myslisz, ze tego nie robilem. Robilem juz wszystko - ale wiem gdzie jest problem.

Myslalem, ze to beznadziejne menu na gorze to jest stara wersja. Bylem pewien, ze nowa wersja ma menu po lewej stronie a tymczasem Netflix zmienil szate graficzna na taka beznadziejna z menu na gorze, bo wlasnie rozpoczeli testy nowej szaty graficznej.

https://spidersweb.pl/2024/06/netflix-aplikacja-zmiany.html

Tak wiec, wszystko jest w porzadku z Xiaomi TVStick 4K. To jedynie Netflix wprowadzil, moim zdaniem beznadziejne, nowe menu.

Zatem dziekuje za pomoc i zaczynam instalowac wszystko od nowa :-)

• Marcin1975 zmienił(a) tytuł na Xiaomi TVStick 4k - Netflix w starej szacie graficznej - [SOLVED]