Skocz do zawartości
  • 0

Szybkie ładowanie nie działa, ładowarka od laptopa

Pytanie

Opublikowano

Hejko, 

Witam i pytam. Czy to możliwe? bo mnie wydaje się mało prawdopodobne ale może?

Czy mogłem uszkodzić szybkoe ładowanie w telefonie Xiaomi 12 poprzez podpięcie do ładowarki od laptopa na usb-c. Czy poprostu mam pecha.

Zazwyczaj ładuje telefon każda napotkaną ładowarka i nie ma problemu, jako tako to działa, raz szybciej raz wolniej, ale znośnie, często ładuje oryginalną z pudełka 67W no i jest szybkie ładowanie i to widać.

Ale ostatnio na chwilę podpiołem telefon do ładowarki od laptopa i zadziałało, zrobiłem to tak dla sprawdzenia.

No i jakiś czas później zauważyłem że nie mam szybkiego ładowania, ani 67W ani nawet napisu Szybkie Ładowanie. No i telefon tragicznie wolno się ładuje.

Dodam ze innely telefony na mojej ładowarce 67W działają z szybkim ładowaniem a mój nie. Mój ładuje się ale strasznie wolno. 

Teraz  się zastanawiam czy poprostu telefon ma swoje lata i gniazdko się wyrobiło czy chip sterujący ładowaniem i poprostu nastał jego koniec czy ładowarka od laptopa go zabiła.

IMG_20250228_234843.jpg

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Szybkie ładowanie w Xiaomi zapewnia standard QC3 lub wyżej. Czy na tej ładowarce masz taki standard? Ja nie widzę znaczka QC na etykiecie więc bałbym się podłączyć tu telefon. To że ma wyjście usb C nic nie znaczy. 

Kup miernik usb na allegro i zmierz prąd ładowania tego telefonu ładowarką QC. Jak będziesz miał 0,45A to masz walnięty układ szybkiego ładowania. Czasem na płycie a czasem na module usb. Moduł usb wymienisz, z płytą gorzej... 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Dzięki @Acid natchnołeś mnie i sprawdziłem miernikiem. 

Na mierniku miało ok 1.5A ale tylko 5V.

I mnie olśniło, zrestartowałem telefon i wszystko działa jak należy. Jest z powrotem 67W.

Musiało się coś zawiesić. Dzięki.