Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Xiaomi zakończyło wsparcie na Androidzie 13, a zespół xiaomi.eu również przestał aktualizować. Dyskusja skupia się na porównaniu z MIUI.eu, a nie AOSP wolnego systemu androida. Jak oceniasz przedłużenie życia smartfona w takiej formie po śmierci wsparcia? Projekty

Abhix MIUI | Telegram
MIUI EliteRoms | Telegram
MIUI OneOS | Web
MIUI Pro | Web
MIUI Reborn | Telegram
MIUI RevOS | Web
MIUI TR | Web
MIUI VN | Github

Oraz kilkanaście pozostałychhttps://github.com/musabcel/android_rom_list 

Edytowane przez zagrobelny
  • Thanks 1
  • zagrobelny zmienił(a) tytuł na Android 15 2025/26 a Redmi Note 10 Pro
Opublikowano

Może i tak, tylko wiesz, tu dostałem gotowy produkt, z określonymi funkcjami i jest ok, działa. W przypadku przesiadki , co nie powiem kusi mnie, to zawsze będę miał gdzieś z tyłu głowy pytanie- czy czegoś nie zepsuję, czy wszystko będzie działać, a po co mi root itd. Nie wiem, na razie się wacham, muszę przeczytać cały ten wątek na XDA , jak ogarnę wszystkie wątpliwości wtedy może coś podziałam.

Opublikowano (edytowane)

Pod filmem twórcy w opisie - lista FAQ z filmikami sposób instalacji:

HyperOS 1.0 xiaomi.na wyleniałym RN5Pro, gdy nasze ulubione forum nie wspiera:

Zrzut ekranu u mnie RN5Pro (obcy system akurat tu PikselageOS), Xiaomi.eu naturalny brak wsparcia

Pixelage_OS_note_5_pro.png

Opublikowano

O, to super, czyli w moim przypadku byłaby potrzebna tylko zmiana twrp i zmiana romu poprzez twrp, poprzez fastboot chyba bym nie ogarnął bo przesiadłem się na Ubuntu

Opublikowano (edytowane)

Fastboot działa świetnie z Linuksa, to element komunikacji ADB . Bootlopy da się naprawić – to kwestia brakujących danych na partycji. W recovery można klonować całe ROM-y z ustawieniami i aplikacjami, oszczędzając czas. W kilka minut masz gotowy backup na wypadek problemów. Pomoc online: forum xiaomi.eu/PL i Telegram danego twórcy/opiekuna z spełecznością.

Szybki przegląd systemów https://www.youtube.com/@TechKaran/shorts w tym "obcy" HyperOS

• Like 1
Opublikowano
W dniu 26.02.2025 o 00:10, zagrobelny napisał(a):

Xiaomi zakończyło wsparcie na Androidzie 13, a zespół xiaomi.eu również przestał aktualizować. Dyskusja skupia się na porównaniu z MIUI.eu, a nie AOSP wolnego systemu androida. Jak oceniasz przedłużenie życia smartfona w takiej formie po śmierci wsparcia? Projekty

Abhix MIUI | Telegram
MIUI EliteRoms | Telegram
MIUI OneOS | Web
MIUI Pro | Web
MIUI Reborn | Telegram
MIUI RevOS | Web
MIUI TR | Web
MIUI VN | Github

Oraz kilkanaście pozostałychhttps://github.com/musabcel/android_rom_list 

Jeśli któryś z tych romów wspierałby mój tel. Redmi Note 13 4G NFC, to bym może wypróbował.

Opublikowano (edytowane)

Najnowszy HyperOS?  Elite ROM?  https://sourceforge.net/projects/eliteroms/files/  Zainstaluj Telegram htttps://t.me/s/RedmiNote134GUpdates  Kilka dystrybucji na  Twój oparte na HyperOS, .m.in.: Pixel Star Uday 3.6 LTS,  Rising OS 6.2.1, FocusOS v2.1, EvolutionX 10.3,  XliteOS 2.0.5.0  + pewno z .. 30 na czystych szybkich Androidach

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, zagrobelny napisał(a):

Najnowszy HyperOS?  Elite ROM?  https://sourceforge.net/projects/eliteroms/files/  Zainstaluj Telegram htttps://t.me/s/RedmiNote134GUpdates  Kilka dystrybucji na  Twój oparte na HyperOS, .m.in.: Pixel Star Uday 3.6 LTS,  Rising OS 6.2.1, FocusOS v2.1, EvolutionX 10.3,  XliteOS 2.0.5.0  + pewno z .. 30 na czystych szybkich Androidach

Dzięki za odpowiedz, może potestuje inne romy ale narazie zostaje przy xiaomi.eu

Wiesz jak się robi kopię zapasową całych romów? Znaczy kiedyś się tym bawiłem w twrp. Choć czasami kopie, potem jak je chciałem przywrócić to nie działały. Jest to o tyle wygodne, że jakbym chciał zainstalować inny rom to robię kopię całego który obecnie mam z wszystkimi ustawieniami apkami itp. i potem mogę to przywrócić a nie instalować od nowa rom na "czysto" znów wszystko ustawiać i instalować.. Muszę poszukać jakiś tutorial, jak to się robiło.

EDIT : a co do romów z czystym androidem, to miałem kilka kiedyś na moich poprzednich Xiaomi, ale szczerze jakoś mi się nie podobają.. Może i są trochę szybsze ale z wyglądu mi nie pasują. Nie wiem jak Wam, różne gusta są. Znaczy do czego dążę w czystym androidzie, jak sama nazwa mówi wszystko jest bardziej proste.Ale np. w MIUI czy HyperOS czy nawet w nakładkach systemowych na androida innych producentów tel. Wszystko jest jakieś takie bardziej "żywe" kolorowe i ikony, wygląd ustawień, aplikacje wbudowane,ogólnie wygląd całego systemu. A w czystym androidzie (przynajmniej te romy, których używałem) jakieś takie to wszystko szaro-bure , wygląd ustawień,ikony,appki itp. jakby czarno-białe.Jakby na jedno kopyto zrobione,na odpie.... 😄I mi się to nie podoba, dlatego wolę np. MIUI,Hyper OS itp. Ale to tylko moja opinia.

Nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia bo Nigdy nie miałem tel. z czystym androidem od razu zainstalowanym, tylko custom romy. Chyba nie kupił bym tel. z czystym androidem,choć to może błąd.Może zmienię zdanie kiedyś hehe. Fajną opcją było by gdyby producent tel. dał użytkownikowi możliwość wyboru czy chce korzystać z tel. z nakładką systemową producenta i z czystym androidem. I możesz zobaczyć co Ci bardziej pasuje i wybrać. Nie wiem czy nie którzy producenci już tak nie robią, coś słyszałem chyba o Motoroli.

Edytowane przez Kubala94
Opublikowano

Kopia recovery TWRP/OrangeFox :  Podłącz, podmontuj pendrive (usb-otg), zaznacz tworzenie backup na pendrive,  następnie wszystkie możliwe partycje. Przed przywróceniem czyszczenie wszystkich istniejących + format data. Obecny A.15 ma szerokie opcje kolorystyki dynamicznej (jak Windows11), zmieniam czcionkę. 

Opublikowano
2 godziny temu, zagrobelny napisał(a):

Kopia recovery TWRP/OrangeFox :  Podłącz, podmontuj pendrive (usb-otg), zaznacz tworzenie backup na pendrive,  następnie wszystkie możliwe partycje. Przed przywróceniem czyszczenie wszystkich istniejących + format data. Obecny A.15 ma szerokie opcje kolorystyki dynamicznej (jak Windows11), zmieniam czcionkę. 

Ok, ale zaznaczyć wszystkie opcję przy robieniu kopii zapasowej czy jak? Np. poradnik z MIUI Polska pokazuje ,żeby zaznaczyć : boot,system,data i tyle ,co jest logiczne. Ale na niektórych filmikach na YT, widziałem np. że koleś zaznaczył dosłownie wszystkie opcję... 😄Teraz pytanie czy te trzy opcję co wymieniłem wcześniej wystarczą abym kopie całego romu miał i potem mógł bez problemu przywrócić i będzie działać. Czy coś jeszcze zaznaczyć?

Opublikowano (edytowane)

Zrób 2 osobne kopie na pendrive: 1. Doszczętną wszystkiego (all) 2. To co chcesz.  Nie jestem ekspertem, na YT reklamuj gdy draka. Pamiętaj o ew. firmware Xiaomi do wgrania przed obcym ROMem jeśli wymagane. Nie panikuj z ew. bootlopami, wyjdziesz zawsze z każdego (nie blokuj BL). Za 1x rzadko wychodzi. Brak licznika prób bootlopów, katuj do skutku różnymi metodami .Kilka partycji do nadpisania, draka zawsze jest u każdego.

• Like 1
Opublikowano

Zaznaczyłem wszystko i rozpocząłem robienie kopii zapasowej ale rozmiar kopi wyniósł ponad 80 GB.. 🤔 to chyba nie jest normalne. Chyba za dużo zaznaczyłem, narazie to przerwałem.