Przemek Nowosielski Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 Witam. Kilka dni temu podczas korzystania z przeglądarki mój Xiaomi wyłączył się i to na amen, nie reagował na przycisk Power ani na podłączenie ładowarki. Smartfon wysłałem do CCS mając nadzieje że to pierdołą i że za nieduże pieniądze naprawią mi telefon. Serwis stwierdził uszkodzenie płyty głównej i naprawę urządzenia wyliczył na 1419,83 PLN brutto więc podziękowałem i zapłaciłem za ekspertyzę 98zł. Smartfon kupiłem 15-04-2022r. więc jest kilka miesięcy po gwarancji. Telefon kupiony w media expert za 1999.99 PLN O urządzenie dbałem, do ładowarki podpinałem co 2-3 dni i kilka miesięcy po gwarancji Xiaomi w cenie flagowca zamienia się w cegłę. Czy ktoś przerabiał podobny temat ? Jakieś pomysły poza wyrzuceniem szrota do kosza ??? Na marginesie mam Samsunga S20Fe 5g już ponad 3 lata i cały czas mi służy a kosztował 100zł mniej. Mam też Samsunga S7 ponad 8 lat i też jest w pełni sprawny więc WTF ???
Master Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 no niestety ... podobny los spotkał ostatnio moja stara mi 11 - miałem ja praktycznie od premiery - chińczyk - bardzo dobrze mi się sprawdzała - kupił ją ode mnie znajomy rok temu - no i całkiem niedawno też poszła płyta ... w poco M3 po wyłączeniu telefon już nie wstał ale to moment załatwili w serwisie - podobno powszechny problem w tym modelu ... ot takie to przygody mamy ciekawe 🙃 na razie - oczywiście odpukac w niemalowane drewno - z 14 pro żadnych problemów ... no ale jeszcze młody zawodnik w miarę - ciekawe czy wytrzyma chociaż tyle ile ta mi 11 ... w sumie ciekawe że im bardziej zaawansowane technologie tym więcej z tym biedy ... stare fony działają długo i bezawaryjnie - jedyne co trzeba to ewentualnie wymienić baterię - a nowe modele padają za szybko ... ciekawe jak to wygląda u innych firm - może tylko z Xiaomi są takie przygody? a może reszta ma też podobnie ... w sumie jaka by firma nie była to korzystają z podobnych komponentów ... różnice mogą być np. w stopniu skomplikowania projektu czy też ewentualnie jakości lutowania ... mam nadzieję że to nie są celowe zabiegi jak to kiedyś robili np niektórzy producenci telewizorów 🙃
Przemek Nowosielski Opublikowano 15 Lutego 2025 Autor Opublikowano 15 Lutego 2025 W necie jest sporo na temat zdychających Xiaomi z powodu awarii płyty głównej. Są też inne ciekawe https://www.gsmmaniak.pl/1221501/xiaomi-mi-11-problemy-z-plyta-glowna/ . 1+1= chińszczyzna niskiej jakości za wygórowaną cenę. Za niedolutowanego Snapa 780 do tandetnej płytki krzyczą jakby to było nie wiadomo co. Już lecę ... Dałem zrobić się raz, drugiego nie będzie !
Dawid Quagmire Opublikowano 20 Maja 2025 Opublikowano 20 Maja 2025 Specjalnie stworzyłem konto, by dodać tu komentarz. Moja Mi 11 Lite 5G padła w zeszłym tygodniu po prawie 3 latach od zakupu. To było totalnie randomowe - telefon zwiesił się, wyłączył i już nie wstał z powrotem. Na początku artefakty na ekranie i wibrował po wciśnięciu przycisku zasilania, ale z każdą kolejną próbą czułem się jakbym pchał czyjąś głowę do wiadra z wodą, bo wibracje stawały się coraz rzadsze i nieregularne. Po podpięciu do USB brak reakcji. W końcu zdechł na amen. Szukam sposobu naprawy i widzę, że reballing procka mógłby dać radę. Szczerze mówiąc najbardziej żal jest mi zdjęć i nagrań, dla których nie zdążyłem zrobić backupu. Zastanawiam się też nad przelutowaniem chipu pamięci do sprawnego biorcy, ale sam nie posiadam sprawności manualnych odpowiednich do takiego zadania. Jakbyście mieli jakieś namiary za rozsądne pieniądze, to dawajcie znać. Dodam też, że fakt - telefon latem był gorący jak cholera i to na pewno miało wpływ na jego żywotność. Teraz przesiadłem się na Xiaomi 15tkę i mam nadzieję, że trochę pożyje. Jakbym znalazł jakiś serwis czy coś, to dam znać. Może będzie dla potomnych z podobnym problemem w przyszłości.
Rekomendowane odpowiedzi