Skocz do zawartości
  • 0

Blokada telefonu

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

Kupiłem na olx używany telefon Redmi Note 12 pro 5g w stanie uszkodzony- telefon się nie włączał i nie reagował na ładowarkę. Urządzenie w końcu udało się uruchomić, ale okazało się że jest zablokowane hasłem. Sprzedawca nie chciał go podać zasłaniając się tym że zostawił tam prywatne dane. Zrobiłem więc przywracanie do ustawień fabrycznych przez fabryczne recovery. Telefon się uruchomił, ale okazało się że jest on powiązany z kontem Xiaomi (Device is locked) i pewnie z kontem Google. Sprzedawca zalogował się na swoje konto Xiaomi i skasował powiązanie z tym telefonem. Na telefonie nie ma żadnej zmiany- dalej jest zablokowane. Łączyłem się z wifi, aby urządzenie zaktualizowało stan blokady. Nadal bez zmian. Sprzedawca natomiast nie chce podać hasła do swojego konta. Co mogę zrobić w tej sytuacji? 

Dodam że telefon nie ma odblokowane go bootloadera.

Edytowane przez niewiesz44

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nic nie zrobisz, nie zmusisz go przecież żeby podał Ci hasło. Pytanie co było w opisie urządzenia na olx. Zawsze możesz też to zgłosić do olx, że sprzedawca zataił pewne informacje, bo telefon np jest sprawny tylko zablokowany a o tym nie było mowy w ogłoszeniu. Wiem, że to chamskie, ale skoro z kolesiem nie można się dogadać.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Próbowałem odblokować bootloader "nieoficjalną" metodą, żeby wgrać czysty ROM przez mi flash... Teraz przy uruchomieniu pojawia się komunikat dm verity corruption press power... Po wciśnięciu przycisku zasilania telefon zawibruje, próbuje uruchomić system, ale nic z tego. Tylko się grzeje i nic się na ekranie nie zmienia. Próbowałem naprawić ten błąd przez polecenia w cmd, w trybie fastboot. Niby wszystko ok, ale błąd został. Telefon wchodzi w recovery, ale kasowanie danych nic nie zmienia. Lipa straszna.

P.S. Jeśli chodzi o olx to raczej nic nie ugram bo minęła doba od odbioru przesyłki i system sam odznaczył że niby wszystko jest ok.

• 0
Opublikowano

Zaraz, usunął telefon z konta Google i konta Xiaomi? Jeśli tak to jest wolny i powinno wystarczyć wgranie firmware z opcją flash_all_lock.bat

• 0
Opublikowano (edytowane)

Usunął powiązanie na koncie Xiaomi. O Google nic nie wiem- tylko się domyślam że pewnie też jest zalogowane. Nie mogę/ nie potrafię wgrać nowego romu bo telefon ma zablokowany bootloader.

• 0
Opublikowano

Napisz mu by zdalnie zrobił reset całego telefonu, jeśli nie zrobi tego i nie da dostępu do tel. to wydaje mi się, że będzie trzeba go zwrócić jako towar niepełnowartościowy.
Hard reset z poziomu recovery wchodzi w grę, bo nie mam dostępu do oryginalnego i nie pamiętam czy są tam takie opcje?

• 0
Opublikowano

W oryginalnym recovery jest opcja wolę data. Skorzystałem z tego, kiedy zobaczyłem że telefon jest zablokowany hasłem. Po resecie wyskakiwała blokada xiaomi- your Device i connected to Xiaomi account. Device is locked. Po próbach odblokowania bootloadera przez mtk tools telefon ma soft brcika- nie ładuje systemu.