Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@alonsoharris ja używam płacenia  zegarka Samsung Galaxy Watch 8 e-sim, ale płatności płatnościami, ale wszystkie wrażliwe aplikacje siadają, nie zawsze mam przy sobie dokumenty a jadę autem, a telefon zawsze i co mam powiedzieć policjantowi-sorry stary, ale mam odblokowany bootloader i nie włączę mObywatela ? To taki trochę żart, ale widzisz co pisze @Pitors : "Niedługo przez apkę Ing płatności telefonem nie będą wspierane." No to co z tego, że mam wcześniej xiaomi.eu z HyperOS 3 i androidem 16 jak połowa aplikacji przestaje działać. To już nie jest nawet sztuka dla sztuki. No, chyba że oszaleję i kupie 15 albo 16 tylko do testow-co prawda czasem od znajomych słyszę, że jestem walniety, ale poki co psychiczny jeszcze nie.

Opublikowano

@kris68 Pomarudziłem, pogrzebałem, @zagrobelny mnie zainspirował i praktycznie mi wszystko działa. Więc nie jest tak źle. Moja lepsza połowa ma 14 Ultra i jej też wszystko działa co potrzebuje, ma poustawiane jak u mnie. Potrzeba matką wynalazków. Przez lenistwo zapłaciłem za odblokowanie, teraz pewnie zrobię to skryptem, wróciłem do korzeni czyli czasów kiedy w HTC HD2 zmieniałem rom z Windowsa na Androida. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry,

Mógłby ktoś wyjaśnić jak to zainstalować ?

Obecnie zainstalowałem tylko SukiSU ale chyba nie do końca. Nie jestem biegły w flaskowaniu , mógłby ktoś w zrozumiały sposób napisać jak to zrobić ?

Opublikowano

Obecnie metoda przestała działać, nie da się zalogować na starszej wersji apki. Wymaga zainstalowania nowszej wersji a w nowszych zapewne działa sprawdzenie czy bootloader jest odblokowany. Porażka a nie bank.

Opublikowano

To nie tyle wina banku a Google, "w trosce" o bezpieczeństwo użytkowników zniechęcają ich do instalowania modyfikowanych romów w których są między innymi wyrzucone śmieci od Google.
Narzucają developerom jakie zabezpieczenia/zgodności z polityką Google muszą mieć aplikacje.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@kris68 praktycznie minął miesiąc od tego gdy poradziłem sobie z problemami związanymi z Revolutem, ChatemGPT i innymi drobnymi aplikacjami i... jestem na taiwańskim, poddałem się. Aktualizacja do nowszego romu, wykopała mi wszystko i oczywiście ING przestało działać, nie wspomnę już o ChatGPT, który nie dogadał się z SukiSU. Ta "troska" Googli zaczyna być irytująca. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej wszystkim. Co prawda nie używam MIUI już od dawna, ale z ciekawości zajrzałem na forum po pewnym czasie i znalazłem ten wątek :) 

Trochę miałem do czynienia z Revolutem i jedno mogę powiedzieć na pewno - apka w ogóle nie dba o Play Integrity. Można ją otworzyć, nawet jeśli ma się wszystkie trzy checki czerwone 😁 Za to na pewno sprawdza, czy bootloader jest odblokowany. Przynajmniej na nowszych telefonach.

Jedynym sposobem na obejście tego jest jak na razie moduł TrickyStore (działa na każdej opcji roota), ale wymaga też keyboxa innego niż AOSP. Co ciekawe, nawet jeśli certyfikat jest już odwołany, Revolut dalej działa, pod warunkiem że bootloader wygląda na zablokowany. Można to sprawdzić za pomocą apki KeyAttestation Demo.

Dodatkowo, zwłaszcza na starszych urządzeniach, Revolut sprawdza niektóre propsy (sorry, tak długo siedzę na angielskich forach, że nie znam już polskich odpowiedników 😅). Na moim starożytnym Redmi Note 4 z LineageOS na Androidzie 10 udało mi się uruchomić Revoluta bez TrickyStore, a jedynie używając dwóch komend resetprop. Możecie lunkąć na moje eksperymenty tutaj: https://xdaforums.com/t/guide-how-to-bypass-new-revolut-root-custom-firmware-check.4716510/post-90322227

Z Portfelem sytuacja jest jeszcze trudniejsza. Nie wdając się w szczegóły, żeby móc płacić Portfelem na odblokowanym urządzeniu, potrzeba:

1) albo TrickyStore z nieodwołanym keyboxem + moduł PlayIntegrity Fix/Fork z fingerprintem z ROMU Pixel Beta

2) albo jedynie moduł PlayIntegrity Fork z fingerprintem z jednego ze starych ROMów, który ciągle pozwala na passing DEVICE_INTEGRITY; niestety takich jest bardzo niewiele i bardzo ciężko je znaleźć

Dla bardziej zaawansowanych lekturka: https://xdaforums.com/t/module-play-integrity-fix.4607985/page-1345#post-90322303

Podsumowując: Rzeczywiście, używanie tzw. "bezpiecznych" aplikacji na odblokowanych urządzeniach jest i będzie coraz trudniejsze... Na ten moment ciągle jest możliwe, ale nie ma już prostych rozwiązań typu "zainstaluj moduł i zapomnij". Trzeba na bieżąco śledzić rozwój sytuacji czytać fora, zwłaszcza XDA. Ja ciągle rootuję główny telefon, bo za bardzo jestem przywyczajony do wolności 😁 i jest to też moje hobby. Ale jeśli komuś zależy bardziej na stabilności i pewności działania telefonu, to w tych czasach należy już rozważyć powrót do stockowego systemu i ewentualnie zastąpienie niektórych rootowych rozwiązań ADB, Shizuku, itp. (niektórych, bo niestety nie da się wszystkich).

Pozdro :) 

• Like 1