Skocz do zawartości

Redmi Note 13 pro 5 g bez zasięgu - umowa w T-mobile

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W powyższym modelu wystąpił brak zasięgu najpierw na gnieździe sim2 (około 2 miesiące temu), a następnie na sim 1 (około 3 tygodni temu). Telefon półroczny, na gwarancji w różowej sieci. Po odesłaniu telefonu ich serwis stwierdził, że telefon ma wygięty moduł wyświetlacza i zaproponował naprawę w kwocie 500 zł. Główny problem nie został nawet wspomniany w ich opisie usterki. Telefon odebrałam bez naprawy, zaniosłam na oględziny do lokalnego, sprawdzonego serwisu. Plomb nie naruszano, telefon obejrzano, testowano kilkanaście kart sim różnych operatorów - problem nadal występuje. Serwisant stwierdził, że lekko wygięty moduł wyświetlacza nie powinien mieć wpływu na slot, a już ma pewno koszt jego naprawy nie wynosi 500 zł, a 4x mniej. Facet nie chce wybebeszać telefonu na gwarancji, tym bardziej, że uczciwie nie wie co jest przyczyną.

Poradźcie mi co zrobić, różowy serwis olewa sprawę, kolejna wysyłka do nich na mój koszt, a nie mam gwarancji, że w ogóle się tym zajmą. Czy kontaktować się bezpośrednio z producentem, Rzecznikiem praw konsumenta? Jak się do tego zabrać? Co może być przyczyną?

Może jestem głupia, ale kompletnie nie wiem co dalej robić. Nigdy nie miałam takiej sytuacji, a to był mój najlepszy telefon...

Opublikowano

Nic nie zrobisz. Wina i tak jest po Twojej stronie, a procedura serwisu jest prawidłowa.

Serwis CCS najpierw musi doprowadzić telefon do "stanu fabrycznego" czyli zlikwidować wykrzywienie telefonu - to podstawa. 500 zł to za pewne koszt wymiany wyświetlacza z ramką. Potem sprawdzą dlaczego nie działa zasięg i jeśli jest to wina dolnego modułu USB to wymienią dalej odpłatnie (jeśli zalany lub przez to wykrzywienie ramki) albo w ramach gwarancji jeśli wada części.

Wykrzywienie telefonu może mieć ogromy wpływ na działanie telefonu (wbrew temu co ci powiedział jakiś tam serwis lokalny) i dlatego Gwarancja musi najpierw przywrócić stan fabryczny telefonu by działać dalej. 

Opublikowano

Problem w tym, że owo wykrzywienie jest niewidoczne gołym okiem, telefon nie zaliczył nawet jednego upadku czy usterki, wyświetlacz jest w idealnym stanie. Jeśli cokolwiek nastąpiło, to jedynie podczas transportu do serwisu czy podczas ładowania, minimalnie, czego nie widziałam, bo jak piszę, nie widać tego. Wyraźne usterki zauważyłaby osoba przyjmująca telefon do serwisu. Czyli zostaję bez telefonu, bo uszkodzono go w transporcie lub wygiął się podczas ładowania, a usterka jest jak była.