YuR! Opublikowano 13 Października 2024 Opublikowano 13 Października 2024 Zastanawiam sie nad zakupem mi13t pro, czytalem wiele dobrych opini o zdjeciach ktore robi. Znalazlem tez ze wystepuje problem z parowaniem aparatu. Moje pytanie czy w kazdym egzemplarzu czy tylko w jakiejs konkretnej partji.
0 Master Opublikowano 13 Października 2024 Opublikowano 13 Października 2024 55 minut temu, YuR! napisał(a): Zastanawiam sie nad zakupem mi13t pro, czytalem wiele dobrych opini o zdjeciach ktore robi. Znalazlem tez ze wystepuje problem z parowaniem aparatu. Moje pytanie czy w kazdym egzemplarzu czy tylko w jakiejs konkretnej partji. w każdym na pewno nie ... z tym parowaniem to już tu sporo o tym było pisane ... prawdopodobnie to zależy od systemu chłodzenia i były jakieś partie z tym problemem ... Xiaomi chyba zmieniło nawet dostawcę tych podzespołów - o ile mnie pamięć nie myli ... ogólnie zwykła 13t też ma dobre aparaty o dużo nie różnią się od tej wersji pro - kwestia czy chcemy dołożyć dodatkowy grosz do zakupu ... w załączeniu bezpośrednie porównanie kamer i optyki ... po lewej stronie 13t po prawej 13t pro - można się zastanowić czy warto dopłacać do 13t pro 🙃
0 pawelt Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Ciekawe z tym parowaniem, to jest przykład jak ktoś coś pomylił następny to powielił i zaczyna się epidemia zaparowanych aparatów w coraz większej ilości fonów. A wszystko zaczęło się od xiaomi 14 tam ktoś wykrył pocenie się w tym aparacie potem nie wiem dlaczego przeszło to na xiaomi 13 pro sam używam tego fona już od roku i nigdy to się nie zdarzyło. Teraz o dziwo zaraza dotknęła 13t. Ludzie weryfikujcie tego rodzaju informacje. Tak w skrócie tak działa fake news.
0 Netoper Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Twoja narracja idzie w tym kierunku - mój telefon bez usterki pracował 5 lat, a jak komuś padł po roku to też stwierdzisz że niemożliwe?To że akurat Tobie i tysiącom innych użytkownikom nie paruje nie jest wyznacznikiem że wszystkie egzemplarze/partie były ok.Tym bardziej że bazowe komponenty są w telefonach na różnych rynkach na całym świecie, więc i zgłoszenia są rozproszone, bo co innego jakby dany wadliwy komponent szedł tylko na jeden rynek, wtedy i zgłoszeń z danego rynku byłoby gęściej.Problemem jest to że Xiaomi korzysta nawet z tych samych podzespołów od różnych producentów i potrafią się trafić jakieś wadliwe partie, i zanim to zostanie wychwycone trafiają do użytkowników.Po za tym biorąc tylko na logikę, skąd się bierze parowanie w telefonie (pomijając ewidentne przypadki zalania/zamoczenia) Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
0 pawelt Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 (edytowane) Tak ale zauważ kiedy pojawiły się wieści o parowaniu ekranów w innych niż xiaomi 14 komórkach. Dopiero jak wykryto to w tej komórce wcześniej jakoś o tym nic się nie mówiło. Tak zgodzę się że statystycznie na ileś komórek jakąś okaże się wadliwa. Ale tutaj rozplemia się to wstecznie i to jest dziwne. Ludzie powielają niesprawdzone wieści. Bo nie można wywodzić reguły jeżeli np na tysiące komórek tylko kilka miało jakąś wadę baterii to nie znaczy, że wszystkie mają tą wadę. Jak komuś wybuchł telefon to nie znaczyli że wszystkie będą wybuchać bo np okazało się że trzymał ładowanego fona pod poduszką. Jak wycofują artykuły z sklepu to nie cały towar tylko wyprodukowany w tym i tym okresie i z taką a taką nr partii. W ten właśnie sposób, że ktoś tworzy fake można wykończyć firmę kto wie czy tego rodzaju rzeczy nie tworzy konkurencja. Ja cały czas obstawiam, że problem dotyczył serii x14 a potem rozszerzono sztucznie problem na inne. Inna rzecz że takie coś występuje w specyficznych warunkach i 99% użytkowników może się z tym nigdy nie spotkać Edytowane 14 Października 2024 przez pawelt
0 pawelt Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Oki zrobiłem eksperyment w wyszukiwarce wpisywałem po kolei różne marki fonów od iphona do samsunga oneplus itd /... foggy camera/ i co ciekawe miałem 100% skuteczności zawsze gdzieś komuś zaparowało. I zastanawiam się jaki wniosek z tego wyciągnąć czyżby reguła?
0 Netoper Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Trudno pisać o fake newsach przynajmniej tu na forum, gdzie zgłaszają to użytkownicy z jakimś tam stażem, byłbym daleki od insynuacji że chcą... wykończyć firme.Nie wiem jak to wygląda na innych forach innych firm, czy tam też to zgłaszają zwykli użytkownicy czy jednak tylko tacy co chcą wykończyć daną firmę.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
0 pawelt Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Może i tak ale sam się zdziwiłem wynikiem eksperymentu. Ale wiem jedno nie można generalizować. Bo każdy jest inny każdy inaczej uzytkowuje fona. Jest za dużo zmiennych żeby wyciągnąć wniosek tylko na podstawie jakiejś opinii. Oki z x14 to było wiadomo jakie warunki trzeba spełnić żeby uzyskać zaparowanie. O tyle w innych komórkach nie było takiej powtarzalnej wady. Widziałem takie tematy np na redzie i jakoś do mnie nie przemawia, że na całym świecie znaleziono może kilkanaście osób np jeżeli chodziło o 13tpro. To wręcz na błąd statystyczny za mało. Albo ujmując to z pkt widzenia mechaniki to mieści się w normie dyletacji. Dlatego założenie że dana osoba trafi na taki felerny egzemplarz jest może tak strzelając1:100000 a jeszcze przy przyjęciu, że ta wada ujawnia się w bardzo nietypowych warunkach przy bardzo specyficznych ustawieniach ta statystyka będzie się zmieniała w mniejsze prawdopodobieństwo właściwie trudno nawet strzelać.
0 Netoper Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 Co nie zmienia faktu, że użytkownicy zgłaszali parowanie.A co do wyliczania statystyk to trzeba by znać ile egzemplarzy zostało wprowadzonych na rynek, ilu użytkowników informuje o danych usterkach na forach (tu też by była potrzebna wiedza ilu użytkowników telefonów w ogóle korzystaj z for) a ilu (zapewne większość) nie produkuje się na forach tylko oddaje na gwarancję.Do tego jest dużo for w językach ojczystych, choćby Chiny, Indie,nie wspominając o europejskich Węgry Włochy Niemcy itd, i jeśli wrzucasz zapytanie w google w języku angielskim to masz bardzo mocno ograniczone dane do wymyślania statystyk.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
0 Master Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 w sumie sytuacja może być i taka że te problemy występują bardzo sporadycznie a kilka osób po prostu narobiło rabanu w necie jacy to zostali skrzywdzeni i jakie to guano kupili ... dla konkurencji to oczywiście woda na młyn i każde konkurencyjne forum chętnie to podchwyci żeby pokazać jacy to oni mądrzy że wzięli Samsunga Oneplusa czy Appla ... pokazanie swojej wątpliwej cokolwiek wyższości zawsze będzie wykorzystywane ... co nie zmienia faktu że nawet jeśli takie problemy trafiają się jak ślepej kurze ziarno to firma powinna od razu reagować i sprawdzić co na jakim etapie zawiniło ... czy warunki montażu czy norma jakości jakiegoś elementu ... gorzej jak problem będzie dotyczył samego projektu sprzętu ... no ale to wtedy każden jeden użytkownik miałby ten sam problem prędzej czy później ... a tu już faktycznie można bic się w piersi ... 2 1
0 pawelt Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 Sorki za wywołanie właściwe teoretycznej dyskusji mój problem jest taki, że lubię inteligentną dyskusję ale chyba przegiąłem i stworzył się mały offik. Ale... 1
0 Master Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 10 minut temu, pawelt napisał(a): Sorki za wywołanie właściwe teoretycznej dyskusji mój problem jest taki, że lubię inteligentną dyskusję ale chyba przegiąłem i stworzył się mały offik. Ale... bardzo dobrze ... od tego jest w końcu forum - ciekawe info zawsze mile widziane a takie dyskusje w szczególności 🙃
Pytanie
YuR!
Zastanawiam sie nad zakupem mi13t pro, czytalem wiele dobrych opini o zdjeciach ktore robi. Znalazlem tez ze wystepuje problem z parowaniem aparatu. Moje pytanie czy w kazdym egzemplarzu czy tylko w jakiejs konkretnej partji.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi