Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W weekend aktualizowałem MIUI do 5.9.10. Wszystko poszło bez problemu lecz po jakimś czasie zauważyłem w powiadomieniach że brakuje mi miejsca w Pamięć Telefonu. (załączam screen).

Zdziwiłem się, bowiem raptem miesiąc temu RR robiłem na czysto (V5 na V7 metodą 'odceglania' i na koniec Full Wipe). Nie instaluje żadnych aplikacji które nie były razem z MIUI. Zdjęcia się zapisują na karcie SD. Generalnie akurat telefonu nie zaśmiecam bo nie mam takiej potrzeby.

Nie twierdzę że to problem 5.9.10 ale wtedy to zauważyłem. Jakieś pomysły co się stało?

Czemu w sekcji Różne mam tak zapchane?

post-2401-0-76428400-1442237360_thumb.jp

Opublikowano

Zobacz w menedżerze plików co Ci zajmuje tyle miejsca. Niestety 800 MB to mało, dlatego używamy SD Swap (ale wtedy w domyślnym aparacie jest tylko 800 MB na zdjęcia...)

Opublikowano (edytowane)

Co prawda wcześniej zaglądałem i szukałem czegoś większego i oczywistego w tej części pamięci ale po Twojej podpowiedzi dokładniej poszperałem po katalogach. Znalazłem przyczynę zatkania pamięci. To były zabawy z motywami. Wydawało się że to drobne próby a jednak to one zapełniły i tak małą pamięć.

Edit: Teraz widzę że Motywy nie były ustawione na pamięć SD tylko Pamięć Wewnętrzną (Domyśla Lokalizacja Danych)

O SD Swap myślałem wcześniej ale chyba tym razem muszę to zrobić. Te 800 MB da się zaakceptować. Trzeba tylko kontrolować ilość zapisanych zdjęć.

Przed zagłębieniem się w SD Swap mam pytanka

- czy karta SD musi być czysta przed operacją i czy jeśli są dane, to są one bezpieczne?

- mam dwie karty SD 16 GB. Która będzie lepsza czy szukać coś lepszego?

* Kingston SDHC 16GB Class 10 (chyba zapis/odczyt to 10 [MB/s])

* Adata SDHC 16GB Class 10 (chyba zapis/odczyt to 10 [MB/s])

Edytowane przez Xymox4AD
Opublikowano

Raczej obojętnie która, ja używam SanDiska Ultra Class 10.

SD Swap poza zamianą w systemie nic fizycznie nie robi z nośnikami. Lepiej jednak pozamieniać miejscami niektóre katalogi przed samym wgraniem, np. katalog MIUI czy Android, bo po zamianie system nie będzie tego widzieć.

Opublikowano (edytowane)

SD Swap. I coś chyba robię nie tak. Znalazłem w miarę świeży wątek i postanowiłem go zastosować:

http://miuipolska.pl/forum/topic/4684-miui-v6-dla-redmi-1/page-19#entry55735

Ściągam update.zip  z linku SD Fix (działa również w MiRecoverytylko dla MIUI 6 na 4.4!)

Umieszczam plik w wewnętrznej pamięci telefonu. Potem Aktualizacje > Uruchom w recovery i przechodzę do MI-Recovery 2.0.1

English=>Install update.zip to System=>Confirm=>Update complete (na zielono) restart systemu.

Sprawdzam i dalej mam PAMIĘĆ TELEFONU 855 MB. Czyli nic się nie zmieniło.

Edytowane przez Xymox4AD
Opublikowano

Rozumiem że mam podmienić MiRecovery na TWRP?

Ściągam Redmi 1 TWRP 2.8.4.0 WCDMA i wg instrukcji

Wrzucam na pamięć wewnętrzną jako update.zip i instaluje w MiRecovery.

English=>Install update.zip to System=>Confirm=>Update Complete (na zielono)=>restart systemu

I dalej mam MI-Recovery. Nic się nie podmieniło.

Opublikowano

Hehe, bo nie dajesz TWRP uruchomić skryptu zapobiegającego nadpisaniu go. Po instalacji i kliknięciu restart trzymaj Vol- i wejdź do recovery lub nie restartuj do systemu, wyciągnij baterię i też do recovery.

Opublikowano

Aaaa!! TWRP jest tymczasowe. Brakowało mi tej istotnej informacji. Teraz poszło bez problemu. Pamięć się podmieniła

Numb dzięki za kolejne podpowiedzi. Teraz czas na używanie. Mam coś teraz jeszcze zrobić. Jakieś ważne wskazówki?

Wiem by uważać na zapisywanie zdjęć. Czyli pilnowanie miejsca na aktualnej karcie SD.

Opublikowano

Fakt. TWRP po tym zabiegu został podmieniony i został na stałe.

Rozumiem że teraz cotygodniowe aktualizacje MIUI robię przez TWRP => Install ?

Opublikowano

Dzięki Numb za bardzo konstruktywne wskazówki.

Jeszcze zapytam czy warto w przyszłości wymieniać kartę SD na Ultra?

Oczywiście chodzi o SD Swap. Mam to jakiś wpływ na działanie Redmi?

Przypominam że teraz jest Kingston Class 10

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...