Skocz do zawartości
  • 0

Problemy z Wi-Fi

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Mam taki problem, którego rozwiązania szukam od jakiegoś czasu, a mianowicie telefon ma problemy z połączeniem z Wi-Fi. Po włączeniu wi-fi albo nie znajduje żadnej sieci, choć jest ich w pobliżu kilkanaście w tym dwie z mojego routera i jeden mobilny hotspot, albo znajduje sieci, łączy się automatycznie z siecią domową i potem rozłącza się po kilku/kilkunastu sekundach, a po wejściu w ustawienia Wi-Fi znowu nie na tam żadnych sieci. Dane mobilne działają bez zarzutu. Czy można coś na to poradzić na poziomie systemu/ustawień/aplikacji, czy jest to może jakaś grubsza, sprzętowa sprawa?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

ja bym zaczął od sprawdzenia na innym routerze ... ale zastanawiające jest to nie wykrywanie sieci ... można też puścić diagnostykę sprzętowa (ta z ukrytych ustawień - CIT) i zobaczyć czy tam testy przejda na zielono ... można też sprawdzić czy te zachowanie nie jest tylko na jakiejs częstotliwości - np zrobić na próbę wyłączenie w routerze transmisji na 2.4 i zostawienie tylko 5 ... no i to samo w drugą stronę ... wyłączyć 2.4 a zostawić tylko 5 ... no i tak jak pisałeś - może być to też problem sprzętowy modułu wifi - z nimi bywały już problemy ... a czy jest serwisowo możliwość zawalczenia to można podpytać np. w serwisie micenter ...

• 0
Opublikowano

Jeśli chodzi o router, to nie ma co sprawdzać, bo skoro fon nie widzi sieci wi-fi to nic nie da. Jeśli chodzi o testy, to było podobnie - moduł wi-fi się odpalał, ale wyświetlał komunikat o tym, że nie znalazł żadnych hotspotów wi-fi i dopiero po kilkukrotnym naciśnięciu przycisku retake pojawiały się sieci wi-fi, po czym znikały po kilku sekundach. Co do częstotliwości, to chyba też niewiele da, bo skoro nie widzi żadnych sieci... Nie wiem, co mógłbym jeszcze zrobić?

• 0
Opublikowano

a testy CIT? jak tam wygląda sytuacja ... wszystko pass czy niekoniecznie? jak tam wywali jakiś fail to może to faktycznie problem sprzętowy z modułem ... trzeba zakombinować co się da i ewentualnie pisać do micenter - może @Acid coś tu pomoże ...