beznadzieja Opublikowano 25 Maja 2024 Opublikowano 25 Maja 2024 Nie rozumiem dlaczego musiałem czekać tydzień na odblokowanie (teoretycznie) mojej komórki by wgrać starszą wersję miui (12) z powodu wieszania się komórki w wersji 14. A jeszcze bardziej nie rozumiem dlaczego teraz muszę czekać miesiąc, by odblokować ją jeszcze raz, bo system sam zaproponował instalację wersji 13, która po ponownym uruchomieniu się zawiesiła, a po przywróceniu do ustawień fabrycznych podczas uruchomienia wyrzuca błąd z Systemem UI. Skończyło się oczywiście na kupnie nowej komórki innej firmy i całkowitym braku zaufania do telefonów tej firmy. Mam nadzieję, że wszyscy są zadowoleni. 1
Master Opublikowano 25 Maja 2024 Opublikowano 25 Maja 2024 każda firma ma swoją politykę w tym względzie ... jeśli chodzi o Xiaomi to chyba jedna z ostatnich firm na rynku która pozwala na odblokowanie telefonu ... choć ostatnio też już bywają z tym kłopoty na nowych modelach ... ten tydzień czekania to był zawsze - możliwe że chodzi tu o to żeby użytkownik przemyślał temat czy na pewno chce tego unlocka (kwestie bezpieczeństwa danych) ... czyli to nie jest zrobione po to żeby użytkownikowi zrobić na złość tylko dla jego ogólnie pojętego dobra 🙃 jeśli Ty jesteś zadowolony to najważniejsze ... ja nie narzekam w ogóle na Xiaomi i następny telefon też będzie od nich 🙃 nawet tylko dla tego żeby mieć możliwość bycia użytkownikiem softu Xiaomi eu ... 1
pawelt Opublikowano 27 Maja 2024 Opublikowano 27 Maja 2024 A wystarczyło odinstalować aktualizacje system Plugin UI. Heh stawiasz system a nie umiesz rozwiązać najprostszej rzeczy. Inna rzecz cofanie systemu jest zawsze ryzykowne i dziwi mnie, że masz pretensje po zastosowaniu nie standardowego rozwiązania.
beznadzieja Opublikowano 28 Maja 2024 Autor Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) Po pierwsze, użytkownik kupując produkt oczekuje działającego sprzętu. Mimo tego zrozumiałe są błędy i awarie. Natomiast niezrozumiałe jest blokowanie, czy utrudnianie, możliwości naprawy tych błędów, zwłaszcza, że błąd nie wynika z niewłaściwego użytkowania sprzętu. Po drugie, użytkownik nie jest na tyle głupi, że potrzebuje tygodnia, aby przemyśleć kwestię odblokowania komórki, zwłaszcza, że po instalacji starego/nowego MIUI nastąpi ponowne jej zablokowanie (argument o zagrożeniach wynikających z odblokowania komórki jest więc absurdalny). Po trzecie, skoro już użytkownik poświęcił tydzień na przemyślenia co do pierwszego odblokowania komórki, to następnym razem nie potrzebuje miesiąca, by ponownie przemyśleć to, czy aby na pewno chce ponownie odblokować komórkę "na chwilę". Po czwarte, myślenie "my wiemy lepiej" powoduje, że użytkownik następnym razem zostawi komórkę odblokowaną, bo może się okazać, że znowu będzie musiał wgrywać kolejny "downgrade", bo kolejna aktualizacja okazała się kolejną klapą (jedna z rad gdzieś na forum w internecie). Dodatkowo zablokuje automatyczne aktualizacje i będzie działał na starej wersji (bezpieczeństwa), co wiadomo nie jest najlepszym rozwiązaniem. Bo jeśli zablokuje komórkę, to następnego dnia znowu okaże się, że będzie musiał czekać miesiąc na odblokowanie. Efekt dbania o maksymalne bezpieczeństwo będzie taki, że ludzie będą działać na odblokowanych i nieaktualnych wersjach. Genialne podejście. Mam jeszcze jedną komórkę, która chodzi na 12 wersji MIUI i miała to szczęście, że były zablokowane automatyczne aktualizacje. Po piąte, odinstalowanie jakiejkolwiek aktualizacji ma to do siebie, że któregoś dnia znowu ją przez przypadek zainstaluję (a właściwie komórka sama ją sobie zainstaluje) i będzie znowu to samo. Po szóste, nie zamierzam już bawić się w odinstalowanie aktualizacji, sprawdzać godzinami, która wersja działa, czy czekać na właściwą aktualizację. Zamierzam wgrać czysty Android tym razem już bez MIUI. Po siódme, ja też nie narzekałem na tą markę, dopóki nie zderzyłem się z tak absurdalnym problemem, który można rozwiązać w godzinę. A będę musiał czekać miesiąc, by wgrać "głupią" dezaktualizację albo zupełnie coś innego. Nigdy więcej. Edytowane 28 Maja 2024 przez beznadzieja
beznadzieja Opublikowano 11 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2024 Po odczekaniu swojego czasu (nie wiem w jakim celu), odblokowałem wreszcie bootloadera i zainstalowałem stock android, który działa zdecydowanie szybciej niż MIUI i póki co bezproblemowo. Jeśli wszystko będzie działać bez zarzutu, to kolejną komórkę też czeka sideloading.
Netoper Opublikowano 11 Czerwca 2024 Opublikowano 11 Czerwca 2024 Stock to jest fabryczny rom w którym nakładką jest Miui...A czekanie na odblokowanie BL jest zabezpieczeniem żeby szemranym hurtownikom się nie chciało/opłacało kombinować z wprowadzaniem na rynek global telefonów z dystrybucji CN z tzw. syfmiui.No ale przynajmniej masz powód do narzekania, że Xiaomi jako chyba już jedyna firma pozwala na legalne odblokowanie BL wymagając jedynie paru dni cierpliwości.BTW, Mógłbyś mi wyjaśnić co to jest ten sideloading?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Master Opublikowano 11 Czerwca 2024 Opublikowano 11 Czerwca 2024 (edytowane) no ja to zrozumiałem że wywalenie oryginalnego / modyfikowanego romu Xiaomi z nakładka miui / hyper na czysty android bez nakładek ... no bo tak chyba trzeba rozumieć pojęcie "stock android" ... w ogóle to nawet nie wiem czy jest taka możliwość 🙃 google chyba takie czyste andki daje tylko dla swoich pixeli? no i oczywiście dla developerów i producentów żeby mogli bawić się w implementację nakładek ... bo w ten sposób dostajemy właśnie miui / hyperos ... w ogóle to ja trzymam kciuki żeby choć w 15 nie zakombinowali znowu z tym unlockiem jak w 14 ... 🙃 niech zostawia nawet tak jak jest teraz a nie kolejne kłody pod nogi ... no a ten czas to pewnie i też z powodu o którym wspomniał przedmówca ... upiekli tym samym dwie pieczenie na jednym ogniu ... unlock to przecież główne zagrożenie bezpieczeństwa dla fona ... a użytkownik musi mieć tego świadomość ... i zrobić tą procedurę znając wszystkie za i przeciw ... no i jasna sprawa to to że mając swoje dystrybucje europejskie chcą żeby to właśnie tak były kupowane ich telefony a nie ściągane z ich lokalnej dystrybucji ... 🙃 zawsze pieniądz i interes będzie stał ponad innymi wartościami typu bezpieczeństwo ... Edytowane 11 Czerwca 2024 przez Master
MonikaGreyy Opublikowano 12 Czerwca 2024 Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zawsze staram się nie flashować telefonu.
Master Opublikowano 12 Czerwca 2024 Opublikowano 12 Czerwca 2024 Godzinę temu, MonikaGreyy napisał(a): Zawsze staram się nie flashować telefonu. czasami bez tego się nie obejdzie ... z drugiej strony bez unlocka i wrzucenia samemu systemu nie doświadczymy uroków Xiaomi eu 🙃 więc coś za coś ... jeśli komuś pasuje global i nie jest zainteresowany żeby brać udział w rozwoju systemu - takie podejście jest jak najbardziej wskazane ... no ale my załoganci tego forum stoimy na dokładnie odwrotnym stanowisku 🙃
Rekomendowane odpowiedzi