pawel_b78 Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 Witam. Nie miałem problemów to postanowiłem zaktualizowac sobie telefon do V14.0.23.9.18.DEV . Aktualizacja przeszła ale po uruchomieniu nie działała żadna aplikacja i wyświetlało komunikat ''poczekaj dopóki urządzenie nie jest w pełni uruchomione, przed...'' Uruchomiłem w recovery (vol- i power) wybrałem opcję "wyczyść" (czyści data, cache i dalvik) nie czyści pamięci wewnętrznej. Czyszczenie zakończyło się sukcesem więc klikam na uruchom ponownie. Po restarcie mamy ekrany jak podczas pierwszego uruchomienia tj. język, region, wihi, i wskakuje następny biały ekran z kręcącym się niebieskim kołem i napisem "chwileczkę"..... I tak już zostaje. Jakieś pomysły co zrobić? Super gdyby nie utracić danych.
kris68 Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 Nie da sie musisz zrobić full format niestety. Jezeli zdjecia czy dane czcesz byc pewny to wykupujesz za 13 zl 200 GB google one i masz spokojna glowe jak ustawisz synchronizacje - a tak jezeli nie zgrywasz danych i zdjęc czesto to kicha. Wyczyść wszystko wtedy pojdzie inaczej sie zatrzyma na tym i koniec. Kiedys przerabiałem to 4 razy.
Master Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 (edytowane) 31 minut temu, pawel_b78 napisał(a): Witam. Nie miałem problemów to postanowiłem zaktualizowac sobie telefon do V14.0.23.9.18.DEV . Aktualizacja przeszła ale po uruchomieniu nie działała żadna aplikacja i wyświetlało komunikat ''poczekaj dopóki urządzenie nie jest w pełni uruchomione, przed...'' a aktualizowales z jakiej wersji? bo wrzuciłeś starą betę - najnowszą jaka jest ale jednak z września z zeszłego roku ... trzeba było wrzucić najnowsza stabilną - pewnie nie miałbyś tego problemu o którym pisałeś ... ja bym radził spróbować zaktualizować tą betę która postawiłeś właśnie najnowsza stabilną i wtedy może pójść ... no i obejdzie się bez utraty danych - co przy formacie jest oczywiste ... podłącz telefon w trybie fastboot i uruchom skrypt update a nie clean install with format - zobaczysz co będzie ... jak się uda - luks - jak nie to zrób opcje z clean install with format ... najnowszy stabilny rom dla ultry jest datowany na koniec grudnia zeszłego roku ... https://miuipolska.pl/pobierz-miui-stabilne/mi-11-ultra-mi-11-pro-stabilna/ za jakiś czas pewnie będzie już wersja hyperos na andku 14 to będziesz mógł sobie ta stabilna zaktualizować ... podejrzewam że będzie tak maks do połowy roku - póki co do 11tek nie ma ... Edytowane 22 Marca 2024 przez Master
pawel_b78 Opublikowano 22 Marca 2024 Autor Opublikowano 22 Marca 2024 10 minut temu, Master napisał(a): a aktualizowales z jakiej wersji? Jak dobrze pamiętam to z 14.0.13.0 TKACNXM. 23 minuty temu, kris68 napisał(a): Nie da sie musisz zrobić full format niestety. Czyli tak jak poprzednio tylko teraz wybieram wyczyść-formatuj data?
kris68 Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 Spróbuj zrobic najpierw jak napisal kolega wyżej. 1
Master Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 (edytowane) 4 minuty temu, pawel_b78 napisał(a): Jak dobrze pamiętam to z 14.0.13.0 TKACNXM to zrobiłeś update zupełnie niepotrzebnie - bo to ta najnowsza wersja która jest 🙃 wrzuciłeś starą betę z września na najnowsza stabilną z grudnia ... czyli zupełnie bez sensu ... zrób tak jak pisałem - pobierz ten rom w wersji stabilnej z linku który wysłałem - rozpakuj zip- podłącz fona do kompa w trybie fastboot - i wybierz skrypt update ... możliwe że pozbędziesz się tego problemu i nie stracisz danych ... ten objaw co opisałeś to konflikt sygnatur bezpieczeństwa ... wersja która miałeś miała nowsze a Ty wrzuciłeś jako update wersję ze starszymi ... i się posypało 🙃 Edytowane 22 Marca 2024 przez Master
pawel_b78 Opublikowano 22 Marca 2024 Autor Opublikowano 22 Marca 2024 (edytowane) Właśnie zassałem ten rom stabilny. 8 minut temu, Master napisał(a): rozpakuj zip- podłącz fona do kompa w trybie fastboot - i wybierz skrypt update ... możliwe że pozbędziesz się tego problemu i nie stracisz danych ... A co do tej części to prosił bym łopatologicznie 🤷 bo dopiero zaczynam z tym przygodę. Po podłączeniu do win11 w menadżerze urządzen wykrywa 11 ultra, w mój komp juz nie. Ps. Tak się zastanawiam czy jest moze jakaś opcja wgrania romu z usb otg? Edytowane 22 Marca 2024 przez pawel_b78
Master Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 (edytowane) 24 minuty temu, pawel_b78 napisał(a): Właśnie zassałem ten rom stabilny. A co do tej części to prosił bym łopatologicznie 🤷 bo dopiero zaczynam z tym przygodę. Po podłączeniu do win11 w menadżerze urządzen wykrywa 11 ultra, w mój komp juz nie. w menadżerze musisz mieć sterownik adb bootloader interface - podłącz telefon w trybie fastboot i wtedy zobacz w menadżerze czy tak jest - telefon nie będzie widziany w mój komputer - tym się nie przejmuj ... jak nie będzie tak widoczny telefon (czyli bootloader interface) to musisz zainstalować ten sterownik z pakietu adb ... znajdziesz to w necie ... plik ZIP z romem pobierasz na kompa i go rozpakowujesz - tam będzie skrypt update który uruchom z uprawnieniami administratora (prawym i uruchom jako admin) no i jak masz telefon w trybie fastboot w menadżerze jest tak jak pisałem to już pójdzie Ci aktualizacja - telefon potem się zrestartuje i powinien wskoczyć Ci system ... ps. nie wiem czy otg jest w tej wersji miui 14 - u mnie z w hyperos teraz jest - a u Ciebie jak nie będzie to może niedługo będzie już hyperos na ten model i też to będzie ... tego nie wiem - trzeba po prostu zaczekać ... i sprawdzić już na nowym romie ... Edytowane 22 Marca 2024 przez Master
pawel_b78 Opublikowano 22 Marca 2024 Autor Opublikowano 22 Marca 2024 Godzinę temu, Master napisał(a): ps. nie wiem czy otg jest w tej wersji miui 14 A jeśli chodzi o sterowniki to w menadżerze już nie wykrywa telefonu, nawet dzwięku nie ma przy wpinaniu kabla usb. Coś pewnie źle robię.
Master Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 (edytowane) 39 minut temu, pawel_b78 napisał(a): A jeśli chodzi o sterowniki to w menadżerze już nie wykrywa telefonu, nawet dzwięku nie ma przy wpinaniu kabla usb. Coś pewnie źle robię. ale jak podłączysz telefon w trybie fastboot to też nie pokazuje? dźwięku to nie będzie ... powinna być pozycja android device i tam - jak pisałem - adb bootloader interface ... sprawdź czy jak podłączysz fona do kompa w trybie fastboot to czy wystartuje Ci skrypt update z romu ... jeśli tak i pójdzie do końca bez błędów to będzie ok ... jeśli nie to znaczy że trzeba wrzucić ten sterownik adb (o ile telefon będzie widziany w menadżerze urządzeń ...) jeśli miałbyś ten plik z romem ( nie rozpakowany) w pamięci telefonu to możesz to wrzucić jako install przez twrp - bo widzę że masz ... no ale z tego co piszesz to się nie da (a może da przez ten tryb org) nawet jak fon nie będzie widziany jako urządzenie w mój komputer ... ps. w razie problemów z wykrywaniem urządzenia w trybie fastboot w menadżerze urządzeń zawsze możesz przełożyć kabel USB do innego portu ... to może pomóc ... Edytowane 23 Marca 2024 przez Master
pawel_b78 Opublikowano 23 Marca 2024 Autor Opublikowano 23 Marca 2024 39 minut temu, Master napisał(a): ale jak podłączysz telefon w trybie fastboot to też nie pokazuje? Vol- i power na ekranie pojawia się pomarańczowy napis "fastboot" w menadżerze telefon nie jest wykrywany. Vol+ i power uruchamia się w trybie recovery a wtedy tel jest widziany jako "android device" - "android composite ADB interface" 46 minut temu, Master napisał(a): sprawdź czy jak podłączysz fona do kompa w trybie fastboot to czy wystartuje Ci skrypt update z romu Prawy.....admin....itd wyskoczy okno wiersza poleceń a w nim napis "waiting for device...... I na tym koniec. 50 minut temu, Master napisał(a): jeśli miałbyś ten plik z romem ( nie rozpakowany) w pamięci telefonu Nie, nie mam. 51 minut temu, Master napisał(a): możesz przełożyć kabel USB do innego portu Próbowałem, bez efektu.
Master Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 (edytowane) a dałbyś radę wgrać do pamięci ten plik z romem np przez te otg? zakładam że jak jest telefon widoczny w systemie (w trybie twrp) to nie pokazuje go w mój komputer? bo jeśli by pokazywał to można byłoby normalnie skopiować go przez windowsa ... w menadżerze przy trybie fastboot w ogóle nie ma żadnego urządzenia (typu android device? czy może czegoś z wykrzyknikiem typu unknown device? to dziwne by było trochę ... dlatego nie rusza właśnie ten skrypt update i masz komunikat waiting ... bo nie ma komunikacji między skryptem a telefonem w trybie fastboot ... spróbuj jeszcze ściągnąć pakiet instalacyjny adb i on sam wtedy wrzuca sterowniki ... może to coś da ... ps. ogólnie możesz tak zrobić jeszcze - wyjmij kabel z fona i w ogóle go wyłącz - potem włącz od razu w tryb fastboot i dopiero wtedy podłączyć kabel do kompa i zobacz czy to coś zmieni w menadżerze urządzeń ... Edytowane 23 Marca 2024 przez Master
pawel_b78 Opublikowano 23 Marca 2024 Autor Opublikowano 23 Marca 2024 (edytowane) 6 godzin temu, Master napisał(a): wgrać do pamięci ten plik z romem np przez te otg? Gdybym dał rade juz bym dawno wgrał i było by poproblemie. 6 godzin temu, Master napisał(a): ... w menadżerze przy trybie fastboot w ogóle nie ma żadnego urządzenia No właśnie nic nie ma, nic nie wykrywa w tym trybie. W recovery widziałem, że w menadżerze był też widoczny z wykrzyknikiem mi 11 ultra (brak sterowników). Gdyby udało się stery wgrac to pewnie tel pojawił by się w "mój komputer" a wtedy zipa w aktualizacja by wrzucił. 6 godzin temu, Master napisał(a): wyjmij kabel z fona i w ogóle go wyłącz - potem włącz od razu w tryb fastboot i dopiero wtedy podłączyć kabel do kompa i Tak właśnie robię, kabel oryginał z ładowarki 67W. Ps. Nie wiem czy to ważne, ale tel kupiłem z chin od chińskiej firmy która sprzedaje na allerdogo. Przyszedł oryginalnie zapakowany. Zobaczę jeszcze pod win7. Może cos to pomoże. Edytowane 23 Marca 2024 przez pawel_b78
Master Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 (edytowane) no jak wgrać sterowniki to pisałem przecież ... to jest pakiet adb - są warianty że jest instalator a są też dane sterowniki i trzeba to zrobić ręcznie przez menadżera urządzeń ... spróbuj najpierw instalatorem ... tyle że piszesz że to jest widoczne jak jesteś w trybie recovery - a telefon powinien być widoczny w menadżerze też przy podłączeniu w trybie fastboot - jak będziesz w recovery to i tak nie wygrasz skryptem romu z kompa ...to czy z chińskiej czy nie nie ma znaczenia ... ja u siebie na mi 11 wszystko robiłem bezproblemowo na win 11 64bit ... w zalaczeniu jak to widac poprawinie w menadzerze urzadzen - podpialem wlasnie fona w fastboocie ... bede wrzucac update za chwile ... a tak przy okazji kabli USB ... ja ten co dostałem w zestawie oryginalny z mi 11 od razu poszedł do śmietnika 🙃 kupiłem drogi dobry jakościowo specjalnie do transmisji danych i przy wgrywaniu romu bywały błędy i zawiechy ... też poszedł do śmietnika ... kupiłem najtańszy jaki znalazłem z funkcją transmisji i dopiero okazał się dobry ... kable od ładowarek mogą w ogóle nie mieć opcji transmisji danych ... tylko przenoszenie mocy ... daj znac jak tam u Ciebie sytuacja ... Edytowane 23 Marca 2024 przez Master 1
pawel_b78 Opublikowano 23 Marca 2024 Autor Opublikowano 23 Marca 2024 Sprawa trochę poszła do przodu. Próbowałem z kilkoma kablami i ostatecznie stary dobry kabelek od mi note 10 pro daje radę. Bez problemu wykrywa w fastboot. Teraz robiłem próbę na win7 ultimate i stabilnie są połączone ze sobą. Ściągam v14.0.13.0.tkacnxm na kompa i wielka próba. Ps. Przy mojej neostradzie 10mega 5giga ściągnie się na 5 godzin. Chyba podjadę do sklepu szybciej po pendriva 🤣
Master Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 7 minut temu, pawel_b78 napisał(a): Sprawa trochę poszła do przodu. Próbowałem z kilkoma kablami i ostatecznie stary dobry kabelek od mi note 10 pro daje radę. Bez problemu wykrywa w fastboot. Teraz robiłem próbę na win7 ultimate i stabilnie są połączone ze sobą. Ściągam v14.0.13.0.tkacnxm na kompa i wielka próba. Ps. Przy mojej neostradzie 10mega 5giga ściągnie się na 5 godzin. Chyba podjadę do sklepu szybciej po pendriva 🤣 o to faktycznie masz temat do przodu ... tam pisalem ze masz pobrany ten rom ale to pewnie na innym kompie ... ewentualnie zobacz na tym kabelku na tym kompie z win 11 moze tez bedzie ok ... no jakos to ogarniesz - potem wrzuc ten skrypt windows update i patrz tam po komunikatach czy wszedzie bedzie OK - no i sie okaze czy sukces czy porazka
pawel_b78 Opublikowano 23 Marca 2024 Autor Opublikowano 23 Marca 2024 Zapomniałem, że mam dysk przenośny. Uruchomiłem na win7 i ruszyła maszyna. Jak narazie wszystko co robi jest podpisane OKEY..... Wszystko przebiegło bez problemów, 11-ka ultra uruchomiła się normalnie. Cala galeria zdjęć nie została skasowana 🥳. Eyleciały tylko programy i mam "nowy, czysty" system. Teraz tylko wgrywanie wszystkiego od nowa, ustawienie wszystkich opcji itd. Oraz co ważne............ KOPIA ZAPASOWA!!!
Master Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 czyli uznajemy temat za zamknięty ... a Ty nic tam więcej nie kombinuj z systemem - możesz ewentualnie wrzucić sobie jeszcze fixa do płatności Googla - no i czekaj spokojnie na nowego hyperos ... to też będziesz miał opcje wrzucenia jako update na ta stabilna albo zrobisz sobie czysta instalkę z formatem (tylko wcześniej oczywiście backup danych ...) 1
pawel_b78 Opublikowano 23 Marca 2024 Autor Opublikowano 23 Marca 2024 Jak to mówią.....jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz 🤪 A tak zupełnie na poważnie to wielkie dzięki za ogromną pomoc 🍻 Ps. Tak zapytam czy tu na forum są jakies sposoby na podziękowania jak to ma miejsce na niektórych? 1
Master Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 8 minut temu, pawel_b78 napisał(a): Jak to mówią.....jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz 🤪 A tak zupełnie na poważnie to wielkie dzięki za ogromną pomoc 🍻 Ps. Tak zapytam czy tu na forum są jakies sposoby na podziękowania jak to ma miejsce na niektórych? no problem panie Kolego ... lika czy thanksa zawsze można zostawić 🙃 mile widziane choć i koniecznie nie wymagane ... od tego przecież jest forum i liczni załoganci żeby jakoś sobie pomagać ... za jakiś czas też może będziesz tak robić 🙃 fajnie że dałeś radę no i jak pisałem - czekaj cierpliwie na hyperos ... 1
Rekomendowane odpowiedzi