Skocz do zawartości
  • 0

Note12 pro+ nowy telefon ,bateria w ogóle nie trzyma

Pytanie

Opublikowano

Dzień dobry,

3 dni temu kupiłem telefon redmi note 12 pro+

Bateria trzyma bardzo krótko, nie gram na telefonie, jedynie co to Google Chrome (przeglądanie stron) ew jakieś krótkie video 5 min 

I na stałe takie apki jak FB, insta, Messenger , Whatsapp.

Przykładowo dzisiaj, telefon rano około 5 godziny miał 95% a o godzinie 9 już 61% , jak mówię nie gram w żadne gry ani nic z tego rodzaju, w ustawieniach już wszystko zoptymalizowane tj wyłączone 5g , ustawione 60hz.

Przegrywałem wszystkie pliki i dane ze starego telefonu.

Podczas ładowania nie zawsze pokazuje ,że jest szybkie ładowanie czyli +30%.

Oddawać telefon na reklamacje czy wyprobowac czegoś innego jeszcze ?

Screenshot_2023-08-24-09-12-13-758_com.miui.securitycenter.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Mateusz Barański napisał(a):

No to pytanie co jest przyczyną że u mnie wygląda to tragicznie. Półtorej godziny temu doładowałem na 100 % trochę mniej korzystania a teraz 88%

Bo Pan wyżej powiedział że opinie na temat baterii są pozytywne ,a wątpię żeby każdy robił te sposoby z podłączeniem do komputera itd

co zżera baterie - na co mamy wplyw - odświeżanie ekranu - jasność ekranu - ciemny / jasny motyw - zainstalowane aplikacje - autostarty aplikacji - ustawienie trybu oszczędzania - usługi działające w tle - oprogramowanie systemowe 

więc po kolei 

- odświeżanie - ustawić na stałe 60 - niżej chyba się nie da a 60 to takie sensowne minimum (ewentualnie ustawić adaptacyjne jeśli jest taka możliwość czyli zmienne 120/60) ...

- jasność - nie jechać na maksa cały czas (można rozważyć korzystanie z czujnika lub samemu to regulować na bieżąco) ...

- motyw - zmienić z jasnego na ciemny, to samo w miarę możliwości w aplikacjach ...

- zainstalowane apki - przejrzeć statystyki zużycia, wywalić jak z czegoś nie korzystamy albo wymusić zatrzymanie żeby tam w tle gdzieś nie było stanu czuwania ...

- autostarty - przejrzeć wszystko po kolei i zostawić tylko to co musi działać tam na bieżąco ... potem w razie monitów ewentualnie to dodawać gdzie trzeba ...

- tryb oszczędzania - przestawić każda apke z trybu bez ograniczeń na oszczędzanie baterii miui (potem w razie jakichś negatywnych objawów np. brak powiadomień czy wybudzania aplikacji zmienić na tryb bez ograniczeń)

- usługi w tle - wywalić co się da poprzez debloat - zajmuje to kilkanaście minut a korzyści mamy cały czas - mniejsze obciążenie procesora i ramu i niższe zużycie baterii ...

- system - zmienić na inny - np z globala na miui polska - który ma dużo dodatkowych optymalizacji i poprawek i jest częściej aktualizowany, można też próbować tzw customowych systemów gdzie właśnie twórca postawił np na energooszczędność kosztem wydajności czy funkcjonalności ...

na co nie mamy wpływu to już inna historia ... można dobierać telefon pod kątem energooszczędności proca czy wielkości baterii - czyli np poszukać sobie jakiegoś rankingu procesorów i wielkości baterii a potem wziąć najbardziej optymalne połączenie powyższych ... ja np dla starszej osoby celowo kupiłem poco M3 bo priorytetem były dobre głośniki i duża bateria - reszta była nieistotna i zadowolenie z tego sprzętu jest 100 procentowe 🙃 ja bym np nie mógł z tego korzystać (a przynajmniej bym nie chciał) a drugiemu to 8my cud świata ...

część tego co napisałem na pewno jest oczywiste - ale tu proszę bez bicia ... po prostu nic innego nie wymyślimy ... mamy co mamy i musimy jakoś z tym żyć ... to co możemy sprawdźmy czy zmieńmy - a jeśli to za mało - to szukajmy alternatyw sprzętowych ... są np. telefony które mają pojemności baterii nie kilka mAh a kilkanaście ...

tak przy okazji procesorów ...

https://burnout-benchmark.com/ranking_power_efficiency

a baterie to  ...

https://nanoreview.net/en/phone-list/endurance-rating

🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz Barański napisał(a):

Jasność ekranu mam na jakąś 1/4 cały czas , motyw jasny.

Apki takie jak chrome itd mam ustawione już na najniższe , apki bezużyteczne usunięte,masakra.. 79%

Screenshot_2023-08-24-21-16-12-294_com.miui.securitycenter.jpg

a reszta statystyk? bo to tylko te pierwsze ... zmień motyw na ciemny też powinno coś dać ...

• 0
Opublikowano
35 minut temu, Master napisał(a):

a reszta statystyk? bo to tylko te pierwsze ... zmień motyw na ciemny też powinno coś dać ...

No ok, rozumiem tylko , że kupuje nowy telefon i mam wszystko dawać na najniższe , żeby bateria wytrzymała chociaż 18 godzin. Mimo , że nie gram w żadne gry itd 

• 0
Opublikowano
Teraz, Mateusz Barański napisał(a):

No ok, rozumiem tylko , że kupuje nowy telefon i mam wszystko dawać na najniższe , żeby bateria wytrzymała chociaż 18 godzin. Mimo , że nie gram w żadne gry itd 

te zmiany o których pisałem - to chodziło mi bardziej o ich "kumulacyjne" działanie ... zmiana tylko jednego dużo nie da ... ale zmiany zrobione na różnych frontach sumarycznie coś dadzą ... trochę tu trochę tam itp. i sumarycznie coś to da ... w każdym razie radził bym jeszcze zrobić ten factory reset (oczywiście po zrobieniu backupow) i zobaczyć czy to coś da ... tam w tym wątku co wysłałem wcześniej linka dużo osób potwierdza że jest dużo lepiej ...

• 0
Opublikowano

Zobacz ile sam chrome Ci wcina, kliknij jeszcze w statystykach "ranking" i wrzuć screeny z pozostałych zakładek.
Wyłącz volte bo to też ciągnie akumulator.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

no ten chrome ... 🙃 u mnie to samo ... on tak ma po prostu ... właśnie ciekawe co tam jest dalej w tych zakładkach ... bo np inne są zawsze na końcu a bywa że też wciągają nawet kilkadziesiąt procent ... to nie jest sortowane po ilości zużycia ...

Screenshot_2023-08-24-22-07-04-742_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2023-08-24-22-13-01-639_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
Godzinę temu, Master napisał(a):

Screenshot_2023-08-24-22-37-13-288_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2023-08-24-22-36-58-868_com.miui.securitycenter.jpg

I najlepsze jest że chrome mam ustawiony żeby w tle nie działał i korzystam z niego raz na jakiś czas 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

Screenshot_2023-08-24-22-37-13-288_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2023-08-24-22-36-58-868_com.miui.securitycenter.jpg

I najlepsze jest że chrome mam ustawiony żeby w tle nie działał i korzystam z niego raz na jakiś czas 

statystyki zużycia są bardzo ładne ... u mnie też nie działa ... w sumie jemu jedyne co można zrobić to wyłączyć autostart i dać tryb pracy na oszczędzanie baterii miui ... a i tak to wiele nie daje 🙃 w samych ustawieniach tego chroma też nic nie ma ciekawego ... może w końcu to poprawia przy okazji jakiegoś updata ... w sumie tak na szybkiego co jeszcze możesz zrobić to przywrócenie do ustawień fabrycznych ... bo na odblokowanie bootloadera (żeby wrzucić ROM miui polska) trzeba długo czekać ... oczywiście jak zdecydujesz się zostawić fona to można to rozważyć ... ale na razie to przywrócenie to chyba jedyne co możesz zrobić - jak to nie pomoże to już tylko decyzja - zwrot sprzętu lub zostaje i zabawy ciąg dalszy 🙃

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Master napisał(a):

statystyki zużycia są bardzo ładne ... u mnie też nie działa ... w sumie jemu jedyne co można zrobić to wyłączyć autostart i dać tryb pracy na oszczędzanie baterii miui ... a i tak to wiele nie daje 🙃 w samych ustawieniach tego chroma też nic nie ma ciekawego ... może w końcu to poprawia przy okazji jakiegoś updata ... w sumie tak na szybkiego co jeszcze możesz zrobić to przywrócenie do ustawień fabrycznych ... bo na odblokowanie bootloadera (żeby wrzucić ROM miui polska) trzeba długo czekać ... oczywiście jak zdecydujesz się zostawić fona to można to rozważyć ... ale na razie to przywrócenie to chyba jedyne co możesz zrobić - jak to nie pomoże to już tylko decyzja - zwrot sprzętu lub zostaje i zabawy ciąg dalszy 🙃

Tryb ciemny odpada, jutro zrobię przywrócenie do ustawień fabrycznych , zgram na nowo wszystko rozładuje i naladuje tel na max. 

Pytanie jeszcze takie , jak będę oddawał na zwrot wystarczy wrócić do ustawień fabrycznych czy jeszcze coś głębiej kombinowac żeby nie dało się odzyskać niczego przez następną osobę ?

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

Tryb ciemny odpada, jutro zrobię przywrócenie do ustawień fabrycznych , zgram na nowo wszystko rozładuje i naladuje tel na max. 

Pytanie jeszcze takie , jak będę oddawał na zwrot wystarczy wrócić do ustawień fabrycznych czy jeszcze coś głębiej kombinowac żeby nie dało się odzyskać niczego przez następną osobę ?

fabryczne zeruja wszystko więc to wystarczy ... to tak jakbyś postawił na nowo system po wipe data ... ten ciemny to aż tak dużo nie rzutuje ... ot dodatkowy klocek do układanki - a to zawsze mile widziane 🙃 proszę zrobić tak jak napisałeś - to w tej chwili najlepsza opcja - i koniecznie proszę dać znać czy pomogło ... tak patrząc co na tym forum pisali to kilka osób potwierdziło poprawę więc warto spróbować ... ogólnie jak pisałem - statystyki zużycia są ok - ładnie to wygląda - może obejdzie się bez konieczności zwrotu - chyba że coś jeszcze w sprzęcie nie odpowiada to inna sprawa wtedy 🙃 powodzenia!

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Master napisał(a):

fabryczne zeruja wszystko więc to wystarczy ... to tak jakbyś postawił na nowo system po wipe data ... ten ciemny to aż tak dużo nie rzutuje ... ot dodatkowy klocek do układanki - a to zawsze mile widziane 🙃 proszę zrobić tak jak napisałeś - to w tej chwili najlepsza opcja - i koniecznie proszę dać znać czy pomogło ... tak patrząc co na tym forum pisali to kilka osób potwierdziło poprawę więc warto spróbować ... ogólnie jak pisałem - statystyki zużycia są ok - ładnie to wygląda - może obejdzie się bez konieczności zwrotu - chyba że coś jeszcze w sprzęcie nie odpowiada to inna sprawa wtedy 🙃 powodzenia!

Tak to wszystko ok w sprzęcie. Zrobię fabryczne w weekend i dam znać. Wiem że ciemny może coś dać ale po prostu strasznie mi nie podchodzi i się nie mogę przekonac, tym bardziej że jasność mam ustawioną na 1/4 cały czas więc to chyba nie tego problem.

Edytowane przez Mateusz Barański
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

Tak to wszystko ok w sprzęcie. Zrobię fabryczne w weekend i dam znać. Wiem że ciemny może coś dać ale po prostu strasznie mi nie podchodzi i się nie mogę przekonac, tym bardziej że jasność mam ustawioną na 1/4 cały czas więc to chyba nie tego problem.

no ja akurat odwrotnie - bardzo się przyzwyczaiłem do ciemnego ... może też dlatego że w windowsie 11 tego używam 🙃 dla amoledow im więcej ciemnego tym lepiej ... też dla trwałości ekranu jako takiego ... ale i coś przy okazji baterii pomoże ... ogólnie ten telefon to całkiem fajny sprzęt ... przy okazji tego naszego pisania przewalilem kilka recenzji - i fajnie wygląda - podoba mi się - ja jak pisałem powoli szykuje się też do wymiany sprzętu ... ale to zacznę temat pewnie po nowym roku a to już będzie po premierze mi 14 i nowego andka ... to celuje w tym kierunku ...

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Master napisał(a):

no ja akurat odwrotnie - bardzo się przyzwyczaiłem do ciemnego ... może też dlatego że w windowsie 11 tego używam 🙃 dla amoledow im więcej ciemnego tym lepiej ... też dla trwałości ekranu jako takiego ... ale i coś przy okazji baterii pomoże ... ogólnie ten telefon to całkiem fajny sprzęt ... przy okazji tego naszego pisania przewalilem kilka recenzji - i fajnie wygląda - podoba mi się - ja jak pisałem powoli szykuje się też do wymiany sprzętu ... ale to zacznę temat pewnie po nowym roku a to już będzie po premierze mi 14 i nowego andka ... to celuje w tym kierunku ...

Też trochę poczytałem i dlatego wybrałem ten, jednakże może to pech i trafił mi się agent z uszkodzoną bateria , dowiemy się w weekend , bo tutaj przy takiej pracy - dzwonienie, Whatsapp i trochę internetu innego wyjścia nie widzę,żeby telefon trzymał 6h na baterii

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

Też trochę poczytałem i dlatego wybrałem ten, jednakże może to pech i trafił mi się agent z uszkodzoną bateria , dowiemy się w weekend , bo tutaj przy takiej pracy - dzwonienie, Whatsapp i trochę internetu innego wyjścia nie widzę,żeby telefon trzymał 6h na baterii

może i być tak jak piszesz ... tzn że jest fabryczny problem z baterią - chociaż też trzeba mieć szczęście żeby tak trafić 🙃 tu raczej były problemy z ładowaniem czy wskazaniami pojemności typu nagle spadki itp. te baterie li-pol są na prawdę dobre ... tzn. zakładam że taka jest też w tym note - raczej do nowych telefonów tych starszych technologicznie nie dają ... no zobaczymy co będzie po tym przywróceniu ... osobiście trzymam kciuki za powodzenie a potem będziemy namawiać kolegę do przejścia na miui polska 🙃

• 0
Opublikowano

panie Mateuszu - tak przy okazji jeszcze co pisał Pan o ładowaniu baterii - łatwo można sprawdzić jaka jest moc ładowania i inne parametry z tym związane - proszę sobie wrzucić ze sklepa Play taka apke accubattery - tam to fajnie i czytelnie jest pokazane - też przy rozładowaniu do zera można sobie co jakiś czas to sprawdzać jak wygląda lądowanie na niskim i wysokim poziomie baterii - to zobaczy Pan wtedy czy ładowarka i kabelek dają radę ...

• 0
Opublikowano

Hej...i jak tam reset do ustawień fabrycznych...coś pomogło? Daj znać, bo mam od dwóch tygodni taki sam telefon i dokładnie taki sam problem...rano o godz. 7 wychodzę do pracy  z baterią 100% a o godz. 7 wieczorem jest już prawie rozładowany...w dodatku nie używam go intensywnie. Poprzednio miałem Xiaomi redmi note 9...korzystałem z niego dokładnie w ten sam sposób z tymi samymi aplikacjami, a nawet było ich więcej i telefon trzymał bez problemu 1,5 dnia.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, hehaka68 napisał(a):

Hej...i jak tam reset do ustawień fabrycznych...coś pomogło? Daj znać, bo mam od dwóch tygodni taki sam telefon i dokładnie taki sam problem...rano o godz. 7 wychodzę do pracy  z baterią 100% a o godz. 7 wieczorem jest już prawie rozładowany...w dodatku nie używam go intensywnie. Poprzednio miałem Xiaomi redmi note 9...korzystałem z niego dokładnie w ten sam sposób z tymi samymi aplikacjami, a nawet było ich więcej i telefon trzymał bez problemu 1,5 dnia.

też jestem ciekawy ... podejrzewam że kolega zwrócił telefon (pisał że ma taką możliwość) stąd brak odpowiedzi ... tyle że nie wiadomo czy robił ten reset a jeśli robił to powodem do zwrotu mogło być to, że nic to nie pomogło ... w każdym razie jeśli by pomogło to do tej pory już raczej by dał znać w temacie ... a Ty jeśli zdecydujesz się na reset to napisz czy pomogło czy nie ... takie info jest tutaj zawsze mile widziane ...