hexi Posted August 16, 2023 Posted August 16, 2023 (edited) Użytkuję telefon od kilku miesięcy i jak widzę zoom 3,2x służy za bezstratne przybliżenie tak? A czy ma wpływ na główną matrycę? W sensie czy bez zbliżenia tego 3,2x jak zrobię zdjęcie to ono jakoś się wyostrzy dzięki temu dodatkowemu obiektywowi, czy raczej są to osobne obiektywy? Bo nie jestem pewien co to znaczy, a fora zagraniczne tłumaczą to w 13 ultra gdzie jest zoom 5,2x chyba, że jest to bezstratny zoom z przybliżeniem 10krotnym stosowanym oprogramowaniem. Natomiast mnie interesuje właśnie zoom 3,2x czy on za ostrość głównej matrycy odpowiada, czy jednak są to odseparowane od siebie obiektywy? Edited August 16, 2023 by hexi
erem Posted October 8, 2023 Posted October 8, 2023 Cześć, zdjęcie "zoom 3.2x" jest robione teleobiektywem (nie obiektywem głównym). Możesz to zweryfikować sam ustawiając zoom 3.2x i zakrywając teleobiektyw palcem - powinieneś mieć wtedy czarny ekran. Teleobiektyw używa też innej matrycy (mniejszej). Poniżej w linku nieco więcej informacji. https://www.gsmarena.com/xiaomi_13_pro-review-2535p5.php Co do bezstratności to temat jest dużo bardziej złożony. W skrócie - teleobiektyw ma inną ogniskową od obiektywu głównego co sprowadza się także do tego, że "widzi dalej". Korzysta on jednak z mniejszej matrycy, co może powodować słabszą jakość przy gorszym oświetleniu. Możesz też skorzystać z trybu 50MPX na obiektywie głównym i wykadrować zdjęcie do danego przybliżenia. Jeżeli temat Cię interesuje to zacznij od zgłębiania wiedzy na temat ogniskowej obiektywu oraz definicji terminu "zoom" w fotografii.
antykat Posted February 22, 2024 Posted February 22, 2024 A ja się zastanawiam czy to 3.2x to nie jest przypadkiem fake. GCam'y wykrywają 2.8x. Może więc być tak, że to 3.2 to crop z 2.8. Po Xiaomi można się spodziewać różnych rzeczy.
erem Posted February 22, 2024 Posted February 22, 2024 (edited) Zainstalowałem z ciekawości gCam. Na X13U wykrywa 2.6x oraz 5.1x (zamiast 3.2x oraz 5.0x) Obliczając przelicznik ogniskowych z wymiarów matryc i mnożąc przez długość faktycznej ogniskowej (dane z gCAM) otrzymujemy ekwiwalent ogniskowej. dla 8.7mm x 2.641 = 23mm czyli 1.0x 23mm dla 9.87mm x 6.036 = 60mm czyli 2.6x 23mm (Xiaomi podaje 75mm i 3.2x) dla 19.4mm x 6.036 = 117mm czyli 5.1x 23mm (Xiaomi podaje 120mm i 5.0x) Więc wychodzi na to, że Xiaomi robi crop dla 3.2x. Ponadto podczas przybliżania co +0.1x od 2.6x aparat przełącza się z obiektywu głównego na teleobiektyw (widać przeskok i można sprawdzić zakrywając teleobiektyw palcem). Natomiast dla super-tele porównałem kadr gCAM 5.1x vs Xiaomi 5.0x i jest on taki sam, więc jest to kwestia zaokrągleń Xiaomi, bo "5.0x" i "120mm" brzmi lepiej reklamowo (faktycznie jest 5.1x i 117mm). Zresztą 120/23=5.2... Super-teleobiektyw uruchamia się od 5.0x Jak się mylę to proszę poprawcie mnie. Edited February 23, 2024 by erem uszczegółowienie
Recommended Posts