Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Ze względu na drobną rysę na "szkiełku" aparatu rozważam jego wymianę.
Na aliexpress dostępne są tego typu zamienne szkiełka. W związku z czym chciałbym się dowiedzieć czy ktoś wykonywał już tego typu wymianę i mógłby podzielić się stopniem jej skomplikowania.

Opublikowano

A widać wyraźne pogorszenie jakości obrazu w miejscu gdzie przechodzi ta rysa? Jeśli nie... wg. mnie szkoda zachodu.
Przed uruchomieniem aparatu pamiętaj żeby zawsze wyczyścić szkiełko, jestem pewny że to da lepszy efekt od wymiany całego szkiełka z powodu drobnej rysy ;)

Opublikowano

Jeśli doszedłeś do tego by to wymienić, to nie lepiej samemu spróbować je odnowić? Zabezpiecz krawędzie i działaj najpierw mleczkiem cif, jak tym nie pójdzie, to trzeba już normalnie spolerować szkło. 

Chyba łatwiejsza metoda niż kupować marnej jakości szkło, bawić się w wymianę, a na końcu może wyjść, że po tygodniu będzie jeszcze gorzej wyglądać niż to oryginalne zarysowane..

Opublikowano

Właśnie w tym problem, że rysa jest pojedyncza lecz znacznej głebokości. (Jeden dzien bez etui:) )Polerowanie w takim przypadku odpada. Liczyłem, że na forum znajdą się smiałkowie, którzy mają za sobą podobne wymianu lub znają budowę telefonu od środka na tyle żeby określić ile jest roboty przy wymianie szybki :)

Opublikowano

Zdecydowanie łatwiej jest zjechać to pastą polerską i kupić folię od 3mk, dorobią :)

No wątpię, że dorobią tak małą folię na aparat ...

Ja swego czasu pytałem się właśnie o takie coś i oto co otrzymałem w odpowiedzi:

Witam serdecznie,

bardzo trudno jest wykonać taki projekt, w tak niewielkich rozmiarach.
Istnieje duże prawdopodobieństwo popełnienia błędu i nie będzie zamierzonego efektu.

Dodatkowo montaż może być bardzo problematyczny. 

Ostatecznie stwierdzili, że niestety ale nie zrobią takiej folijki.

Ale wiem, że szkło ochronne Nillkin zawiera w zestawie 2 folijki na aparat jednakże są one kiepskiej jakości. A przynajmniej moje takie były i nawet nie dało się ich odkleić od folii do której były przyklejone :D

Opublikowano

Jedyną ochroną pozostaje Frost od Nillkina ktory nieco "chowa" szkło aparatu. Tutoriali wymiany tej części na YT niestety brak.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć

Zabawię się w archeologa i odkopię troszkę temat.

Wymieniał ktoś te szybkę aparatu? Kupiłem na ali 2 szybki ale nie mogę znaleźć info jak to wymienić. Czy szybka jest zamontowana na jakimś kleju, taśmie dwustronnej w tej metalowej ramce czy jak?

Tak wygląda szybka, którą kupiłem - mam 2 takie

2015-12-15 17.07.15.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Acid jak uważasz - da radę to wymienić jakoś w warunkach chałupniczych czy lepiej dać sobie spokój? I czy ta szybka się w ogóle nadaje? Org szybka w mi4 ma takie czarne tło, które bezpośrednio przylega do tej srebrnej ramki. W tym szkiełku co kupiłem wokół tego czarnego tła jest spory zapas bezbarwnego plastiku

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Edit

Sprawdziłem i to szkiełko wydusza się z tego większego plastiku i wychodzi takie jak powinno być. Jest na nim przyklejona taśma montażowa, dzięki której szybkę przyklejamy we właściwym miejscu. Teraz tylko pomyśleć jak zdemontować to stare szkiełko. ...jak wezmę się za to, to zrobię jakiś tutek

Edit:

Wymieniłem szybkę aparatu - ot żadna filozofia.

Kupiłem na alli takie szkiełka jak na zdjęciu kilka postów wyżej. Chyba najtańsze jakie znalazłem. Telefon rozkręciłem tak jak w poradnikach na yt (mi4 disassembly). Nie odkręcałem 3 śrubek od led. Później wziąłem pałeczkę do chińszczyzny (jaki zbieg okoliczności) i wydusiłem z tego srebrnego uchwytu starą szybkę. Ona jest przyklejona jakimś klejem ale bardzo ładnie i bezproblemowo odchodzi. Na szkiełkach, które kupiłem również jest coś na zasadzie taśmy klejącej/kleju więc nie ma problemu z zamontowaniem. Później w miejsce starej szybki wkładam nową i wszystko skręcam.

- szybka, którą kupiłem ma delikatnie ostre krawędzie i jest minimalnie grubsza od tej org - może tego nie widać ale czuć pod palcem (ktoś wrażliwy poczuje)

- nie wiem jak z jej trwałością - dopiero co wymieniłem

- używam zamiennie szybka / szkiełko - jest to element wykonany z jakiegoś tworzywa.

Edytowane przez wojtasemaj
  • Like 1
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...