Skocz do zawartości

Kurz w obiektywie głównym (od środka)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zainstalowaniu Gcam dostałem monit o zanieczyszczonym obiektywie. Zerknąłem i rzeczywiście aż szaro od pyłu, tylko ze od środka :-(.

Telefon po gwarancji, więc w pobliskim serwisie dowiedziałem się by zamówić osłonę obiektywów na Aliexpress za kilkanaście zł i wymiana będzie kosztowała 40 zł.

Ważne by nie pomylić modelu, bo 9S, 9 Pro i 9 Pro Max mają nieco inne mocowania od wewnątrz i choć z wierzchu wyglądają identycznie, to nie są zamienne.

Z tego co się dowiedziałem w serwisie to wada fabryczna i Xiaomi powinno naprawiać to niezależnie od gwarancji/rękojmi. Ale czy by naprawili?

Opublikowano

Było o tym głośno jak wychodziły RN 9Pro.
Cześć dużej serii miała tak prawie od stanu kupionego albo chwilę później

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie jest to coś, co można naprawić samemu w 10 minut. Trzeba podgrzać tył obudowy by ją zdjąć, zdemontować w pomieszczeniu bez kurzu, usunąć kurz z matryc obiektywów, przełożyć matryce na nową osłonę i przykleić je szczelnie na nowych taśmach samoprzylepnych i zamontować tylną osłonę używając płynnej uszczelki. 

Xiaomi tego nie zrobi po gwarancji. 

Ja zaś mam nauczkę, by nie ufać w jakość tego producenta.

Opublikowano

Jest fajny serwis miui serwis z Częstochowy.
Polecam . Na Rocha
Na FB też znajdziesz ten serwis

Może bardziej sklep z którego się kupuje sprzęt

Opublikowano

Dzięki! Serwis znalazłem lokalnie i pracownik mówił, że jeszcze dwa lata temu to miesięcznie wymieniał po kilka osłon obiektywów w Redmi Note 9S/Pro a teraz ludzie wolą kupić nowy sprzęt, niż naprawić stare Xiaomi. Dlatego nie trzyma już części do tego modelu na stanie.

Z drugiej strony jestem w stanie to zrozumieć, bo sprzęty poniżej 1000 zł mają matryce OLED lub AMOLED, szybsze procesory, więcej pamięci RAM, obsługę 5G i wiele innych bajerów.

Opublikowano

Nowa bateria nie jest droga a telefon może podziałać jeszcze kilka lat albo służyć jako zapasowy na wszelki wypadek.

Z drugiej strony w szufladzie każdy z nas ma pewnie kolekcję kilku starych smartfonów.

A z trzeciej strony te nowe fony mają tyle fajnych funkcji. ;-)

Opublikowano

No a może podpowiesz mi jak przenieść głos na głosnik systemowego radio które gra z kablem z końcówkami dwoma Jack

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MariiFit napisał(a):

Ale na przykład jakie ??
Bo mnie niczym nie zaskakują .
Chyba że nie znam szczegółów

Ekrany OLED lub AMOLED - piękne kolory, głęboka czerń, czytelność w pełnym słońcu.

5G w mojej miejscowości jest bardzo szybkie. Przez kilka dni pracowałem zdalnie na 5G z uwagi na awarię światłowodu i było całkiem OK.

WiFi Calling - mam zasięg nawet w piwnicy.

Wodoszczelność IP67 też się czasem przydaje.

Gesty Moto - bardzo mi ich brakuje na Xiaomi. Do wygody człowiek łatwo się przyzwyczaja. Jak do np. zmywarki w kuchni. Niby można bez, ale... 

2 godziny temu, MariiFit napisał(a):

No a może podpowiesz mi jak przenieść głos na głosnik systemowego radio które gra z kablem z końcówkami dwoma Jack

Z zasady nie słucham radia! Audiobooki, muzyka ale nie radio. I niedaj poleci reklama Mediaexpert to...

Edytowane przez WD40
Opublikowano
W dniu 3.08.2023 o 15:59, WD40 napisał(a):

Nie jest to coś, co można naprawić samemu w 10 minut.

Bzdury piszesz. Szybka aparatu kosztuje kilka złotych, sama wymiana jest banalnie prosta jak również oczyszczenie aparatów. Zagrzać wystarczy zwykłą suszarką do włosów, jednak jeśli nie zależy ci na odzyskaniu starej szybki, można ją zerwać bez grzania. Czas jaki trzeba poświęcić to około 10 minut.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest kwestia samej szybki zewnętrznej, bo kurz się na nią dostaje od środka. Przez szpary w mocowaniach obiektywów. Uszczelki w osłonie z czasem się kurczą/zwijają w wyniku nagrzewania (np. podczas ładowania telefonu lub używania gier). To wada konstrukcyjna i materiałowa.

OK możesz suszarką do włosów lub opalarką do drewna podgrzać plecki i je zdemontować. Masz w domu uszczelkę w płynie by plecki przykleić ponownie? Ja nie mam. Podobnie nie trzymam izoporopanolu i metanolu do mycia elementów i wielu innych rzeczy. I nie lubię druciarstwa.

Edytowane przez WD40
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam wrażenie że nie wiesz o czym piszesz, ta twoja niby uszczelka w płynie to niby co? Klej B6000, T7000, czy T8000 za kilka złotych??? Pokaż mi też serwis, co ma "pomieszczenie bez kurzu". Po jakiego grzyba kleić osłonkę na taśmę i tą tajemniczą "uszczelkę w płynie", nie wystarczy normalnie na taśmę? Od kiedy to taśmy klejące się kurczą? I gdzie tam są nieszczelności? Co do samej szybki to podważa się ją zwykłym tapeciakiem, zrywa się starą taśmę klejącą do czysta i nakleja nową szybkę, przedmuchując ewentualnie aparat. Cała operacja to 10 minut pracy a jej koszt to może z 10zł jak zamawiasz część na portalu aukcyjnym z przesyłką. Nie trzeba tu żadnych wymyślonych cudów.