mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Od dłuższego (bliżej nieokreślonego) czasu mam dosyć spory, mega irytujący problem. Mianowicie chodzi o nagrywanie filmów. 75% filmów zacina i klatkuje tak okropnie, że filmów nie da się oglądać. Próbowałem oprogramowania global, EU, wczoraj zainstalowałem drugą betę miui 14 Xiaomi eu (było znacznie lepiej na starszej wersji aplikacji kamera, jednak sporadycznie pojawiało się klatkowanie), dziś zainstalowałem znów najnowszą czerwcową betę. Próbowałem czyścić dane aplikacji, dane podręczne, nie pomaga nic. Co ciekawe, nagrywanie na gcam nie zacina ani trochę, jest mega płynne tak jak powinno być, jednak stabilizacja obrazu jest dużo gorsza. Czy ktoś ma taki problem? Może ktoś miał i go rozwiązał?
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 47 minut temu, mati0440 napisał(a): Od dłuższego (bliżej nieokreślonego) czasu mam dosyć spory, mega irytujący problem. Mianowicie chodzi o nagrywanie filmów. 75% filmów zacina i klatkuje tak okropnie, że filmów nie da się oglądać. Próbowałem oprogramowania global, EU, wczoraj zainstalowałem drugą betę miui 14 Xiaomi eu (było znacznie lepiej na starszej wersji aplikacji kamera, jednak sporadycznie pojawiało się klatkowanie), dziś zainstalowałem znów najnowszą czerwcową betę. Próbowałem czyścić dane aplikacji, dane podręczne, nie pomaga nic. Co ciekawe, nagrywanie na gcam nie zacina ani trochę, jest mega płynne tak jak powinno być, jednak stabilizacja obrazu jest dużo gorsza. Czy ktoś ma taki problem? Może ktoś miał i go rozwiązał? mogę sprawdzić u siebie na mi 11 - podaj tylko ustawienia jakie masz przy nagrywaniu i jakiej długości zrobić nagranie - bo to klatkowanie to masz przy odtwarzaniu nagrania na telefonie? czy ogólnie też? tzn po zgraniu pliku np na kompa i odtworzeniu jest to samo?
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 Ustawienia - 4k60 (przy 4k30 również klatkuje), automatyczny klatkarz OFF, format pliku h.265, ustawienia dźwięku - inteligentna redukcja szumów ON, dźwięk 3D ON, tagowanie wideo OFF. W zasadzie tyle. Dla sprostowania - filmy nagrywane są z klatkowaniem, nie chodzi o ich odtwarzanie, a o klatkowanie już na etapie nagrywania, podczas nagrywania już ekran klatkuje, a co za tym idzie - na każdym urządzeniu na którym chcę odtworzyć, będą ściny.
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 Tutaj mała próbka - przycinanie jest w tym przypadku jedno z delikatniejszych, bardzo często zdarza się o wiele silniejsze zacinanie.
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) 35 minut temu, mati0440 napisał(a): Ustawienia - 4k60 (przy 4k30 również klatkuje), automatyczny klatkarz OFF, format pliku h.265, ustawienia dźwięku - inteligentna redukcja szumów ON, dźwięk 3D ON, tagowanie wideo OFF. W zasadzie tyle. Dla sprostowania - filmy nagrywane są z klatkowaniem, nie chodzi o ich odtwarzanie, a o klatkowanie już na etapie nagrywania, podczas nagrywania już ekran klatkuje, a co za tym idzie - na każdym urządzeniu na którym chcę odtworzyć, będą ściny. dobra - zobaczymy co wyjdzie u mnie - dam znać jak obadam co i jak - dodam info w edycji tego posta update ustawienia takie jak w załączniku link do pobrania pliku (ok 100mb) https://we.tl/t-GxS8b0BcdI u Ciebie to faktycznie widać to klatkowanie ... a jeszcze tym bardziej że piszesz że to i tak nieźle wyszło ... u mnie chyba lepiej to wygląda ... Edytowane 23 Czerwca 2023 przez Master
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 A jaką wersję aplikacji masz? U mnie taka. Wydaje mi się, że może to być wina aplikacji, która wymaga poprawy. Jednak to tylko gdybanie.
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) 4 minuty temu, mati0440 napisał(a): A jaką wersję aplikacji masz? U mnie taka. Wydaje mi się, że może to być wina aplikacji, która wymaga poprawy. Jednak to tylko gdybanie. u mnie takowa jak w załączeniu - system to najnowsza dev beta z 8 czerwca - apka wygląda że ta sama wersja ... więc chyba to nie tu problem ... Edytowane 23 Czerwca 2023 przez Master
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 https://we.tl/t-v4Macmcbwy O tutaj jest idealny przykład.
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 2 minuty temu, mati0440 napisał(a): https://we.tl/t-v4Macmcbwy O tutaj jest idealny przykład. ale bestia 🙃 jak cielak ... warchulec jak się patrzy 🤗 kurcze ... tu w zasadzie jedyne co tak na szybkiego przychodzi do głowy to throtling procesora i/lub zapchana pamięć ram ... zakładając że to nie problem z systemem i sama apka aparatu ... bo w innym przypadku u mnie też byłby ten problem ... optyka też raczej nie ... bo to nie miałoby wpływu na klatkowanie nagrania ...
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 Kwestia ramu też przeszła mi przez myśl, ale próbowałem też czyszczenia pamięci przed uruchomieniem apki aparatu - bez efektu. Wciąż losowo, raz zacina, raz nie zacina. Kwestia procesora - wiadomo, jak się zagotuje - zacina. Jednak tu nie ma reguły. Na chłodnym też potrafi solidnie przyciąć. W tym samym momencie gcam nagrywa pięknie bez przycięć - jednak tam, jak wspominałem, jest słaba stabilizacja obrazu, chyba tylko OIS, bez EIS i nagrywanie tam również nie jest zadowalające z tego powodu.
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) 8 minut temu, mati0440 napisał(a): Kwestia ramu też przeszła mi przez myśl, ale próbowałem też czyszczenia pamięci przed uruchomieniem apki aparatu - bez efektu. Wciąż losowo, raz zacina, raz nie zacina. Kwestia procesora - wiadomo, jak się zagotuje - zacina. Jednak tu nie ma reguły. Na chłodnym też potrafi solidnie przyciąć. W tym samym momencie gcam nagrywa pięknie bez przycięć - jednak tam, jak wspominałem, jest słaba stabilizacja obrazu, chyba tylko OIS, bez EIS i nagrywanie tam również nie jest zadowalające z tego powodu. a próbowałeś jak to wyjdzie od razu po restarcie telefonu? wtedy jest zawsze więcej ramu do dyspozycji ... u mnie tak około 3gb a potem w trakcie używania spada do 1gb ... czyszczenie to czytałem w pierwszym poście że robiłeś ... to nawet o tym nie pisałem ... ale ciekawy problem ... poszukam coś w necie może jakieś info będzie w tym temacie - póki co zostaje chyba z tej alternatywnej apki korzystać ... i starać się żeby jak najmniej brak tej stabilizacji był odczuwalny ... nic innego na razie tu nie wymyślimy 🙃 chyba że ktoś z forumowiczów zapodam coś jeszcze w tym temacie ... tam formatu pliku też nie zmienimy bo dla 4k jest tylko wydajny 265 ... dla full HD jest jeszcze to starsze kodowanie 264 ... Edytowane 23 Czerwca 2023 przez Master
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 1 minutę temu, Master napisał: a próbowałeś jak to wyjdzie od razu po restarcie telefonu? wtedy jest zawsze więcej ramu do dyspozycji ... u mnie tak około 3gb a potem w trakcie używania spada do 1gb ... czyszczenie to czytałem w pierwszym poście że robiłeś ... to nawet o tym nie pisałem ... ale ciekawy problem ... poszukam coś w necie może jakieś info będzie w tym temacie - póki co zostaje chyba z tej alternatywnej apki korzystać ... i starać się żeby jak najmniej brak tej stabilizacji był odczuwalny ... nic innego na razie tu nie wymyślimy 🙃 chyba że ktoś z forumowiczów zapodam coś jeszcze w tym temacie ... Taak, próbowałem. Pierwsze o czym pomyślałem kiedy tylko "wykryłem" zresetować telefon i sprawdzić, ale bez rezultatu.
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) 15 minut temu, mati0440 napisał(a): Taak, próbowałem. Pierwsze o czym pomyślałem kiedy tylko "wykryłem" zresetować telefon i sprawdzić, ale bez rezultatu. no czyli tak na szybkiego co można było sprawdzić to się sprawdzilo ... jeśli to zrobiłeś to problem z ramem raczej odpada ... zostaje procesor ... może jakieś apki w tle go mocno obciążają - albo chłodzenie się poluzowało i jest słaby styk z procem ... pasta zwietrzała ... tu trudno powiedzieć bo to już kwestia serwisowa by była ... i proc nie daje rady po prostu w 4k/30/60 ... (no ale to wtedy i na tej alternatywnej apce byłby problem a z tego co piszesz nie jest ...) a robiłeś moze nagrania w 1080? jest to samo co przy 4k? w ogóle nie masz włączonego jakiegoś trybu ultra oszczędnego dla baterii? bo to też może proca mocno ograniczyć i nie daje rady już przy nagrywaniu 4k ... (no ale to by też miało wpływ na tą alternatywna apke ...) ot ciekawy temat ... można jeszcze zaczekać na następną wersję dev beta ... ale to za tydzień ... 🙃 Edytowane 23 Czerwca 2023 przez Master
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 Do tej pory nie zanotowałem klatek na 1080, ale cóż to za jakość.. nawet na ekranie telefonu widać, że jest ogromna różnica w jakości.
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 20 minut temu, mati0440 napisał(a): Do tej pory nie zanotowałem klatek na 1080, ale cóż to za jakość.. nawet na ekranie telefonu widać, że jest ogromna różnica w jakości. prawda ... no ale to by też świadczyło o możliwym throtlingu procesora ... bo narzut jest inny przy 1080 i przy 4k ... więc chyba na razie zostaje nagrywanie w 4k/30 (powinno być mniejsze klatkowanie niż przy 60 - pisałeś że też jest przy 30 - ale powinno być mniejsze ...) lub korzystanie z tej drugiej apki ... co do procesora to można by pomyśleć o jakichś testach wydajnościowych - są do tego apki przecież - można znaleźć jaki wynik powinien być dla niego wlasciwy - zrobić test u siebie i to porównać - wtedy może od razu wyjść ze jest problem z tym ograniczaniem wydajności ... ja popatrzyłem trochę w necie na różnych zachodnich forach i czatach ale nic ciekawego w tym temacie nie znalazłem ...
mati0440 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 Sprawdziłem 3d mark test, dokładniej wild life. Wynik to 4765 podczas gdy chyba każde urządzenie ze snapem 888 kręci grubo ponad 5k. Coś tu nie gra do końca.. Drugi wynik po ostudzeniu telefonu - 4923, temperatura wzrosła o 1°C, z 34°C na 35°C
Master Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, mati0440 napisał(a): Sprawdziłem 3d mark test, dokładniej wild life. Wynik to 4765 podczas gdy chyba każde urządzenie ze snapem 888 kręci grubo ponad 5k. Coś tu nie gra do końca.. Drugi wynik po ostudzeniu telefonu - 4923, temperatura wzrosła o 1°C, z 34°C na 35°C temperatury myślę że są w porządku ...może sprawdź jeszcze na czymś innym np AnTuTu - 3dmark to chyba bardziej grafikowy jest (choć i ma część procesorowa ...) jakieś przykładowe wyniki z tego w załączeniu ... powinno być u Ciebie minimum 700 tysięcy ... a jeśli chodzi o temperatury zerknij np tutaj https://www.gizchina.com/2021/07/26/top-10-snapdragon-888-smartphones-with-the-highest-temperature/ jest mi 11 pro ... update - znalazłem dość ciekawy wątek dotyczący problemów z nagrywaniem 4k - akurat na konkurencyjnym forum - w szczególności one plusa ... dość ciekawe ... proszę zerknąć w wolnej chwili ... https://community.oneplus.com/thread/1592909 Edytowane 23 Czerwca 2023 przez Master
edward44 Opublikowano 1 Listopada 2024 Opublikowano 1 Listopada 2024 W dniu 23.06.2023 o 10:42, mati0440 napisał(a): Od dłuższego (bliżej nieokreślonego) czasu mam dosyć spory, mega irytujący problem. Mianowicie chodzi o nagrywanie filmów. 75% filmów zacina i klatkuje tak okropnie, że filmów nie da się oglądać. Próbowałem oprogramowania global, EU, wczoraj zainstalowałem drugą betę miui 14 Xiaomi eu (było znacznie lepiej na starszej wersji aplikacji kamera, jednak sporadycznie pojawiało się klatkowanie), dziś zainstalowałem znów najnowszą czerwcową betę. Próbowałem czyścić dane aplikacji, dane podręczne, nie pomaga nic. Co ciekawe, nagrywanie na gcam nie zacina ani trochę, jest mega płynne tak jak powinno być, jednak stabilizacja obrazu jest dużo gorsza. Czy ktoś ma taki problem? Może ktoś miał i go rozwiązał? Hej. Mam też taki sam problem tyle, że w nowym Xiaomi 14t pro. Na każdych ustawieniach aparatu i przy każdej rozdzielczości i FPS filmy się zacinają. Odtwarzając filmik 4k 30fps jest bardzo widoczny efekt komety. Nie nadaje się to nie czego. Przy 4k 60fps jest trochę lepiej z tym, że są widoczne przeskoki klatek filmu. Czy ktoś rozwiązał problem z odtwarzaniem filmów.,? O co tu chodzi, skoro ludzie piszą o takich problemach też innych modelach Xiaomi.
Rekomendowane odpowiedzi