Jump to content

Xiaomi Air Purifier 3H - łączy się z Wifi, ale nie dodaje się do aplikacji

ireun

Recommended Posts

Cześć, bardzo was proszę o pomoc.

Bo zmianie routera na Wifi 6 nie byłem w stanie się połączyć z w/w urządzeniem, Xiaomi Vacuum łączy się normalnie.

• próbowałem resetów wifi w 3H,
  • próbowałem wrócić do starego routera,
  • zmieniać nazwy sieci,
  • wyłączyłem 5ghz,
  • ustawiłęm WPA2PSK,
  • wyłączyłem adguarda,
  • próbowałem na Chińskim regionie, tam nie widać ani Vacuum ani 3H
  • próbowałem na starym telefonie
  • próbowałem nawet apki zmodowanej od rosjan, dzieje się to samo..

Widzę na routerze, że oczyszczacz do wifi się podłącza, jednak aplikacja w telefonie tego nie ogarnia i nie dodaje go do listy urządzeń.

Co tu robić? Da się to urządzenie dodać jakąś nieoficjalną apką? Bo już pół roku z tym walczę i nic nie udało mi się zrobić..

Wszystkie próby kończą się na 'Przekroczono czas połączenia urządzenia'.

Edited by ireun

• 2 months later...
  • 1 month later...

Totalnie nic mi się nie udało. 😕 Nawet próbowałem teraz wyciągnąć sam token i połączyć się z home assistant'a, ale też nie bangla mi to, nie wiem czy zły token mam, czy po prostu totalnie komunikacja z tym oczyszczaczem się zwaliła. A już po gwarancji i tak, więc pozostaje się pogodzić z tym, że smart oczyszczacz nie jest smart..

• 2 weeks later...

Aktualizacja: Dalej do chmury Xiaomi połączyć mi się w aplikacji nie udało, zamiast tego rozebrałem oczyszczacz (uwaga na całą tonę klipsów, ja kilka ułamałem, raczej delikatnie go rozebrać się nie da), podłączyłem się pod ESP32 przez konwerter USB TTL (lutowanie raczej wymagane) i zainstalowałem na nim ESPHome, dzięki temu mam dostęp do funkcji przez HomeAssistant (albo web server jeśli ktoś woli). Instrukcja tu: https://github.com/jaromeyer/mipurifier-esphome

• 5 weeks later...

OK, dzięki. A jeszcze dopytam - rozumiem, że sprawdzałeś DNSy itp w routerze, czy też różne warianty WPA?

Mi też się nie udało połączyć z Xiaomi. Nie znam ESPHome - ale rozumiem, że mamy podobną funkcjonalność? Mi zależy tylko na włączaniu/wyłączaniu i ew. sterowaniu poziomem szybkości wiatraka.