Jump to content

Problem z połączeniem z aplikacją

Andel

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. 

Zakupiłem używany filtr - chyba jest to jeden z pierwszych modeli - Mi Air Purifier [oznaczenie AC-M1-CA] i chyba nie był on nigdy sprzedawany poza Chinami. Problem tradycyjnie z połączeniem z aplikacją, próbowałem zarówno na IOS jak i na Androidzie. 
Próbowałem już:
- zmieniać region [zarówno w apce ze sklepu i tej modowanej przez vevs]
- nowe konto Xiaomi
- zmieniać DNSy w routerze
- WPA w różnych wariantach
- fake GPS location

Ale zawsze ten sam rezultat. 

W apce z modem wyświetla mi coś takiego jak mam ustawienia DE/Niemcy [na dole na czerwono]:IMG_9575.thumb.jpg.d3b785048a93d69c7be3f80e5570cf21.jpg

Po zmianie na Chiny nie mam co prawda tego komunikatu ale efekt zawsze ten sam - przekroczono czas połączenia.

Niestety nie wiem, czy poprzedni user wylogował się z apki [nawet nie wiem czy ją używał] ale zakładam, że miałbym wtedy stosowny komunikat.

Edit1: sprawdziłem router i pokazuje on adres MAC oczyszczacza oraz przydziela mu IP,  czyli łączy się.

Z góry dzięki za pomoc oraz sugestie.

Edited by Andel

• 8 months later...

Odpisałem w moim temacie, nie wiem czy ci to pomoże, ale no :) Na początek to bym próbował przez jakieś https://github.com/rytilahti/python-miio zrobić 'miiocli.exe discover' zobaczyć co to pokaże. Jak go w sieci w ogóle nie znajdzie to zresetować wifi oczyszczacza, podłączyć się komputerem pod jego wifi (to które sam tworzy) i ponownie komenda wyżej. Dzięki temu będziesz miał przynajmniej konkretny kod produktu, i będziesz mógł szukać czy jakieś ESPHome, HomeAssistant czy inne cudo z nim się dogada.

• 5 weeks later...

W sieci go znajduje. Zarówno aplikacja go widzi jak i sam router pokazuje, że przyznał mu adres IP - tylko nie chce dodać go do aplikacji. Sprawdzałem zresztą na kilku routerach. To chyba rzadki model - bo to pierwszy jaki wyszedł, wygląda identycznie jak model PRO [taka sama wysokość], tylko nie ma wyświetlacza. Próbowałem tego ruskiego moda [Vevs?] ale też bez sukcesu. Apka go widzi jako Mi Air Purifier3a8e, w sieci go widzi jako zhimi-airpurifier-V3_miap3a8e a sam router widzi jako zhimi-airpurifier-v3_miio471835.

Odnośnie tego linku, po rozpakowaniu archiwum nie znalazłem żadnego miiocli.exe...

Screenshot_20231121-080545_Mi Home.jpg

20231121_081047.jpg

20231121_081812.jpg

Edited by Andel
błąd gramatyczny