kamil004 Posted March 13, 2023 Posted March 13, 2023 (edited) Witam od pewnego czasu odkurzacz ma problem z: Rysowaniem mapy Poprawna jazda podczas sprzatania Jest to pierwsza generacja jaka sie pojawila, jeszcze z chinskimi znaczkami, sprowadzana z zagranicy. To znaczy: Podczas rysowania mapy salon mapuje poprawnie a jak tylko przejedzie do drugiego pomieszczenia od razu ma skret kiszek.Proforma dodam ze nigdy tak sie nie dzialo i nic sie nie zmienilo jesli chodzi o miejsce wjazdu do pokoju, czy elementy na podlodze. Salon mapuje poprawnie i rowniutko za kazdym razem, gdy tylko wyjedzie to juz sie krzywi, na jednym screenie widac jak sa nalozone dwie mapy na siebie, dzieje sie tak wtedy kiedy totalnie sie zgubi i wtedy jezdzi do rozladowania baterii albo komunikatu ze nie moze trafic do bazy. Jesli chodzi o poprawna jazde to zaczal sam z siebie omijac nieistniejace przeszkody, cofac bez powodu, gubic sie w przestrzeni, robic kolka jak by chcial cos ominac. Krotki minutowy filmik obrazujacy sytuacje: Zobacz Video Dodam ze nigdy (przez 5lat uzytkowania) tak nie bylo a teraz: Cofa przy szafkach Mota sie kolo stacji ladowania Jezdzi jakby w lewo jednoczesnie chcac sprzatac od prawej. Omija na srodku „powietrze” Dodam ze jak go uruchomie z srodka pomieszczenia to juz nie omija szafek z poczatku filmu i na srodku pokoju tez jakby lepiej sie odnajdywal i nie omijal powietrza. Miejsce stacji ladujacej nie ma znaczenia, przestawialem w inne miejsca i taka sama problematyczna sytuacja. Czynnosci ktore juz wykonywalem to: Kompleksowe mycie silnikow pod kranem (kola i mechanizm szczotki) Czyszczenie soczewki LIDARA Przywracanie ustawien fabrycznych aby wgral sobie soft orginalny z czasow jego wyprodukowania Testowanie roznych wersji oprogramowania Przestawianie stacji ladujacej w inne miejsce Wszystkie wyzej wymienione czynnosci nie przyniosly poprawy. Na moje to to troche tak wyglada jakby mial zaprogramowane postarzanie sprzetu. Obecny jego przelot to: Gdzies tez wyczytalem ze moze "konczyc sie" laser w lidarze, jednak ciezko mi to sprawdzic, telefonem tez nie widze aby na scianach byla widoczna wiazka lasera tak jak na filmach z YT (niemam zadnego starego telefonu aby to zweryfikowac, w nowych za duzo filtrow), wzrokowo widac ze dziala, jak go zakleje to nie rusza ze stacji, wiec defakto cos tam widzi, jeden pokoj mapuje wzorowo za kazdym razem, czy to w sloneczny dzien czy w ciemnosci. Konfrontowalem go tez z nowym nabytkiem jakim jest Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra i tam lidar jesli chodzi o jasnosc dziala tak samo (a przynajmniej tak sie wydaje). No i zmapowanie mieszkania jest poprawne, tak wiec nie jest to kwestia mebli itp. Edited March 13, 2023 by kamil004
palibrzuch Posted May 2, 2023 Posted May 2, 2023 Mój v1 ostatnio zaczął gubić mapę. Było tylko ładowanie mapy. Do rozpoczęcia sprzątania używam homeassistant i bez mapy nie ruszało strefowe sprzątanie. Czasami szukał bazy i nie mógł jej znaleźć. Czasami omijał nieistniejące przeszkody ale to zdarzało się bardzo rzadko.Bez mapy nie dało się go używać.Wgrałem valetudo z rootem i problem się skończył z mapą. Odkurzacz działa bez problemu. Jedno co mnie zastanawia to, to że raz na dobę robi sobie soft restart.Muszę mu gdzieś logi zapisać i zobaczyć o co chodzi. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts