Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, na wstępie pozdrawiam fanów marki.

ABSTRACT:

Niedawno ruszyliśmy z niszowym portalem piszącym o nowych produktach i usługach na rynku. Jednymi z pierwszych artykułów była próba stworzenia porównania modeli oczyszczaczy powietrza od Xiaomi. Dlaczego? Przeszukując rodzimy internet zwróciliśmy uwagę na bardzo nachalną promocję jednego z producentów konkurencyjnej marki, przy jednoczesnym mocnym pomijaniu produktów Xiaomi. Z drugiej zaś strony przeglądaliśmy setki pozytywnych opinii użytkowników oczyszczaczy Xiaomi. Dodam, że nie reprezentujemy żadnego z producentów, jedynie umieszczamy linki do porównywarek cenowych - tak wydaje nam się najrozsądniej. Spotkaliśmy się też z wieloma negatywnymi komentarzami pod produktami Xiaomi, które głównie dotyczyły norm i oprogramowania aplikacji.

PYTANIE:

1. Czy faktycznie w przypadku oczyszczaczy powietrza od Xiaomi istnieją duże problemy z automatyką (my podczas domowych testów nie mieliśmy w zasadzie żadnych)

2. Czy produkty konkurencji Xiaomi faktycznie wykonywane są w Polsce?

3. Gdzie możemy szukać informacji o nowościach od Xiaomi wprowadzanych na rynek UE?

4. Jeżeli jest tu jakiś "długodystansowy" użytkownik oczyszczacza powietrza Xiaomi - miło nam będzie posłuchać kilku słów odnośnie urządzenia, które chodzi nieprzerwanie dłużej niż kilka testowych dni.

Serdeczności i dzięki wielkie za czas.

Piotrek z raportkonsumencki.pl

Mój wpis o Xiaomi znajdziecie tu: https://raportkonsumencki.pl/oczyszczacz-powietrza-xiaomi-top-10-modeli/

Chętnie przyjmuję na klatę uwagi i pomysły odnośnie zestawienia. 

Opublikowano

Mam od kilku lat najstarszy model którego nie ma w waszym zestawieniu, Mi2. Działa bezproblemowo, automatyzacje również. Jedyną jego wadą jest mało czuły optyczny (nie laserowy) czujnik jakości powietrza. Te różnice w norrmach to dla mnie dzielenie włosa na czworo. Oczyszczacz jest w sypialni (okołi 16m2) ustawiony na auto z automatyzacją. Ma się włączać jak PQI przekroczy 30,  wyłączać po spadku poniżej 10 i robi to bez problemów. W odległości 3m od łóżka jest praktycznie niesłyszalny.

• Thanks 1
Opublikowano

Mam 3 oczyszczacze Xiaomi. Dwie sztuki 3c oraz jedną sztukę 3h -  jak dla mnie bliźniacze konstrukcje - różnica to zawartość ekranika w 3h jest temperatura i wilgotność. Na automatyzację nie narzekam działa identycznie czy to na 3c czy 3h. Jedynie szkoda, że trzeba właśnie ręcznie europejskie normy ustawić, ale potem działa tak jak chcę. Czasem mam delikatny poślizg przy 3c z przełączeniem trybu nocnego, ale to są jednostkowe przypadki. Mam ustawione tak by przy 25 oczyszczacze wchodziły na maks obroty, a po spadku poniżej 5 wchodziły w tryb normalnej pracy (cichej). Działa to bez zarzutu.

Nie mam porównania do konkurencji. Jak coś się w domu przypali, odpalone są zimne ognie, zgasi się świeczkę, somsiad rozpala w piecu, a jest uchylone okno to oczyszczacze właściwie reagują. W normalnych warunkach pokazują między 1 a 5. Kupiłem je bo mają względnie tanie filtry. Ja je wymieniam raz do roku bez względu na to czy oczyszczacz krzyczy, że chce wcześniej. Raz na tydzień lub co dwa tygodnie odkurzam filtry.

Czytam nie raz, że ludzie mają jakieś kosmiczne problemy z automatyzacją, ale u mnie po prostu to działa dobrze. Obsługa z androida czy ios bez problemu.

• Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki wielkie za podzielenie się opinią, będę aktualizował wpis o Xiaomi i chętnie, o ile nie macie nic przeciwko, Was zacytuję. Niech świat się dowie. Faktycznie wracając do porównywania oczyszczaczy od Xiaomi z konkurencją - wszystko to są dość subtelne różnice, gdzie największe widać po prostu w cenie. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam