Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czasami, rzadko, przy włączaniu piszczy mi błedem 29.

soft zrobiony (10/20/30kmh, brak kersa, start od 1kmh, nie jeżdżę szybciej niż 20-25, odblokowana z ciekawości)

wystarczy ja wyłączyć, włączyć i jest ok.

cóż to jej może dolegać

Opublikowano

Prawdopodobnie uszkodzony/przegrzany lub z zimnym lutem jeden z mosfetów w ESC. Rozbierz, przelutuj i sprawdź wtedy. Jeśli nie pomoże, przemierz wszystkie i wymień uszkodzony. Najlepiej wymienić wszystkie na takie z lepszymi parametrami

Opublikowano
2 minuty temu, Battery_Saver napisał:

podajesz link do tutka z konkretnej modyfikacji ESC

nie wiem co masz na myśli pisząc:  

miałem na myśli przelutowanie ścieżki i wymianę mosfetow na takie jak tam piszą

Opublikowano

przyuważ, początek tego poradnika:

For M365 v1.5 and earlier ESC

A Ty pisząc w tym dziale masz zapewne PRO-2. Z tego poradnika owszem uniwersalna jest metoda pogrubienia ścieżek i wymiany samych mosfetów, natomiast reszta dotyczy zupełnie innego rodzaju modyfikacji i nie ma zastosowania do obecnych wersji pcb ESC a tym bardziej do reszty podzespołów bez odpowiednich modyfikacji.

Co do mosfetów, to jeśli nie jesteś w temacie - rozbierz sterownik, sprawdź jakie masz tranzystory i kup dokładnie takie same. Jeśli jednak ogarniasz co nieco, to zakup mosfety takiego samego typu, s-szybkie ale z większym max prądem. Wybór jest dość spory, kwestia co i gdzie masz dostępne do zakupu

1. Rodzaj tranzystora: MOSFET N-channel czyli NPN

2. Wyprowadzenia nóżek, kolejność, musi być taka sama: G-D-S

3. Max napięcie drenu: 85V

4. Max napięcie bramki: +- 20V

5. Max prąd ciągły na drenie: 140A (przy temp 100stC 99A, w peaku 420V)

6. Max moc: 200W

Opublikowano
1 minutę temu, Battery_Saver napisał:

przyuważ, początek tego poradnika:

For M365 v1.5 and earlier ESC

A Ty pisząc w tym dziale masz zapewne PRO-2. Z tego poradnika owszem uniwersalna jest metoda pogrubienia ścieżek i wymiany samych mosfetów, natomiast reszta dotyczy zupełnie innego rodzaju modyfikacji i nie ma zastosowania do obecnych wersji pcb ESC a tym bardziej do reszty podzespołów bez odpowiednich modyfikacji.

Co do mosfetów, to jeśli nie jesteś w temacie - rozbierz sterownik, sprawdź jakie masz tranzystory i kup dokładnie takie same. Jeśli jednak ograniasz co nieco, to zakup mosfety takiego samego typu, s-szybkie ale z większym max prądem. Wybór jest dość spory, kwestia co i gdzie masz dostępne do zakupu

tak tak, wiem ze to nie mój dokładnie model, i tam są też inne modyfikacje. chodziło mi tylko o 'zwizualizowanie' pogrubienia ścieżki i tych mosfetów. po prostu na szybko takie cos ze zdjęciami znalazlem.

musze to rozebrać i zobaczyć. na razie dzięki