Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 1s nie włącza się

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, mam problem z hulajnogą taki jak w temacie. Jechałem do pracy i była lekka mżawka, nic wielkiego i normalnie dojechałem bez awarii. Po pracy nie chciała się już włączyć, przytrzymałem dłużej przycisk i zaskoczyła, ale tylko tryb eco i dało się jechać. Nie można było nic zmienić ani wyłączyć. Zostawiłem i po kilku minutach sama się wyłączyła, potem zrobiłem to samo ale efekt bez zmian. Zabrałem do domu i tam o dziwo jak stała sama się wyłączyła, ale nadal ten sam problem. Poszukałem kilku tematów na forum i stwierdziłem, że najprawdopodobniej do wymiany wyświetlacz ze sterownikiem. Zamówiłem i zmieniłem na nowy, niestety to samo. Brak jakiejkolwiek reakcji na wciskanie przycisku, jedyne co się dzieje to jak podłączam zasilanie do dashborda to na chwilę wszystko się świeci i jest pikniecie. Po tym gaśnie i jest martwe. Próbowałem kolejno, a potem odłączyć wszystkie 3 złącza i zawsze tylko chwilę świeci i pikniecie takie jak przy normalnym włączaniu.  Jakieś pomysły co teraz? Co może być przyczyną?

Jest jeszcze jedna dziwna sprawa. W pracy była podłączona do ładowania i dioda zmieniła się na zieloną zanim powstała usterka. W domu znowu podłączyłem do ładowania i po ok 30 minutach znowu była zielona. Nic od tej pory z nią nie robiłem, w sensie jeżdżenia bo niby i jak, ale jak się łącze przez m365 to pokazuję stan baterii na 94 %. Błąd w odczycie z aplikacji? Wcześniej tak się nie zdarzało, przy pełnym naładowaniu zawsze pokazywało 100 %

Edytowane przez mangmar

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

- zalana płytka BLE spowodowała uszkodzenie ESC

- i w rezultacie powyższego uszkodzony ESC uszkodził nowa płytkę BLE

- uszkodzenie baterii (puścił zgrzew i raz łączy raz nie, stąd problemy z ładowaniem i samoczynne wyłączanie)

- uszkodzenie ESC spowodowane zalaniem układu BLE

- uszkodzenie BMS

- uszkodzenie fw ESB lub BMS (to można łatwo naprawić wgrywając po prostu od zera nowe softy)

możliwe jest jedno albo wiele z powyższych. Bez dokładnego rozebrania pojazdu i sprawdzenie konkretnie nie można nic stwierdzić

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie zaglądam do środka, zobaczę czy samodzielnie znajdę usterkę. Jeszcze takie pytanie - to normalne, że hulajnoga jest wyłączona (no tak to wygląda) a przez m365 można się normalnie połączyć i odczytać wszystkie dane? Przez xiaoflasher już się nie da, bo przy próbie połączenia prosi o wciśnięcie przycisku zasilania, a tu jak wciskam brak reakcji. I znowu dziwna sprawa, bo teraz m365 pokazuje stan baterii na 92% czyli przez jakieś 8 godzin spadek o 2% ??

Czyli tak, przedwczoraj naładowałem ją do pełna, a dzisiaj mamy spadek o 8 % a wygląda że jest wyłączona i oczywiście nie było jazdy. W takim razie co powoduje, że bateria się rozładowuje ?

Edytowane przez mangmar
  • 0
Opublikowano

Jeśli pojazd jest wyłączony i można się z nim połączyć to.... nie jest wyłączony. W sprawnym pojeździe nie ma możliwości połączenia się z nim gdy jest wyłączony. 

Spadek napięcia podczas spoczynku to cecha każdego akumulatora/baterii i nazywa się samorozładowaniem. Proces ten jest zdecydowanie bardziej widoczny przy pakietach, które posiadają BMS lub przy dość mocno wyeksploatowanych jednostkach. BMS ma za zadanie cały czas dążyć do wyrównania napięć na wszystkich celach. BMS-y najprościej dzielimy na pasywne i aktywne. BMS-y aktywne, to takie, które mają stałe podłączenie do zewnętrznego źródła zasilania i w związku z tym mogą działać na dwa sposoby: doładowywać cele, i/lub je rozładowywać. BMS-y pasywne działają tylko na zasadzie rozładowywania cel. Tranzystor załącza w obwód rezystor i rozładowuje celę by wyrównać napięcie do innych. BMS jaki jest w hulajnodze to BMS pasywny. Jak sam już pewnie zauważyłeś taki stan rzeczy, powoduje permanentne rozładowywanie akumulatora w związku z praca BMS-a.  Dlatego nie powinno się przetrzymywać akumulatorów rozładowanych do zera, lub blisko zera, ponieważ może się to skończyć nadmiernym rozładowaniem jednostki, coo może spowodować jej nieodwracalne uszkodzenie.

Wracając do Twojego przypadku. Tak szybkie rozładowanie na pewno nie jest wynikiem opisanych przeze mnie wyżej procesów, chyba, że akumulator jest już mocno zużyty. Taki stan rzeczy może być spowodowany, albo zbyt dużą degradacją ogniw w pakiecie, czyli po prosu zużyciem akumulatora, lub właśnie tym co Ty opisałeś. Czyli, że pojazd tak na prawdę się nie wyłącza, co powoduje cały czas pobieranie przez układ przynajmniej BLE cały czas energii. 

• 0
Opublikowano

Nieprawdopodobne, ale chyba usterka usunięta. Rzeczywiście była cały czas włączona, po zdjęciu pokrywy świeciła się czerwona dioda. Niestety nie wiem jak, ale w środku były też krople wody. Podejrzewam, że mogła się zbierać od dawna i najprawdopodobniej przez ten łącznik między kierownicą. Jak montowałem kiedyś dodatkową baterię to wydłubalem tą piankę i już nie uzupełniłem. Bo raczej od spodu nie weszła, tak czy siak piankę znowu dam i kupię uszczelkę pod pokrywę. Miałem sporo szczęścia bo jak ruszyłem jedno odsłonięte złącze to zaczęła mrugać zielona dioda. Odłączyłem baterię i wszystkie złącza, dokładnie osuszylem i złożyłem. Na teraz działa. Dziękuję za pomoc i trafne podpowiedzi.

• 0
Opublikowano

Podobny przypadek, brak możliwości uruchomienia hulajki Essential. Świeciło się tylko światło stopu, się ładuje lecz nie reaguje na włączniki na panelu. Wymieniono panel Dashboard lecz nic to nie pomogło. Przed awarią hulajnoga była używana w deszczowy dzień.

• 0
  • 0