paciorzyna95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Witam. Temat jest świeży bo dopiero niedawno weszła najnowsza aktualizacja do Hulajnogi Xiaomi Pro 2 ,która ogranicza prędkość do 20/h ... Chciałem się zapytać czy inni mają ten sam problem co ja z daną hulajnogą albo ktoś rozwiązał go w inny sposób. Mój przypadek jest taki ,że najpierw straciłem cały dzień na instalowaniu różnych oprogramowań aby zwiększyć prędkość nawet do 30/h czy troche więcej lecz pomimo wielu prób najnowszy soft nie chce się zmienić na te starsze . Oddałem więc hulajnoge do serwisu w moim mieście gdzie po całym dniu walki z nią okazało się ,że na ten moment jest tylko jedna opcja aby coś zaradzić. Tą opcją jest wydanie koło 600 zl aby zamienić 2 części na inne i ingerować w otwieranie hulajnogi .Oczywiście nie mam zamiaru wydawać tylu pieniędzy na nową hulajke więc zostaje na ten moment czekanie na nowszą aktualizację,która miejmy nadzieje rozwiąże problem. Może jest tu jakaś osoba,która rozwiązała ten problem w inny sposób???Jakaś nowa aplikacja do obchodzenia tych zabezpieczeń ?Stare metody opisywane na Youtube czy na różnych forach w tej najnowszej aktualizacji się nie sprawdzają!!! Dajcie znać Wesołych Swiąt przy okazji
wojkor Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Ostatnio gdzieś czytałem, że ktoś podmienił z innej hulajki (oczywiście ten sam model) całą kierownicę (żeby nie ingerować w samą płytkę BLE) ze starym firmware i dało się wgrać modyfikowane DRV. Nie wiem, czy to prawda. Może warto spróbować.
siwyyy77 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 jak przeczytasz trzy posty poniżej tego to będziesz miał odpowiedź...
paciorzyna95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) @wojkor Tak jak napisałem...Jest taka opcja ale jest ona bardzo kosztowna i nie wchodzi w grę . Bardziej zależy mi na jakimś magicznym oprogramowaniu,które rozwiązałoby problem. Niestety na ten moment wszędzie bardzo mało informacji bo temat zapewne się rozkręci. Serwis gdzie oddałem hulajnoge sam był bardzo zdziwiony i nie wzięli ode mnie ani grosza za to mimo,że troche musieli przy tym siedzieć.(wiadomo,że nie naprawili ale serwis to serwis ) Z drugiej strony mówili,że dla nich to jest nowe doświadczenie i że jest to ciekawe. Liczę na obejście tego bo jednak 20/h to troszeczke za mało Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez paciorzyna95
pawelox01 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Mamy sytuacje w której producent wypuszcza aktualizacje i zmienia parametry hulajnogi i nie da sie tego cofnąć. Kupujemy hulajnoge gdzie xiaomi chwali sie 25km po czym nam to zabiera. Jak sie ma prawo konsumenta do takiej sytuacji? Jest to idiotyzm, gdyż ludzie kierujacy samochodem musza przestrzegac przepisów ale nie oznacza to ze ich silniki maja nalozone blokady predkosci. Polityka xiaomi jest głupia
paciorzyna95 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2022 @pawelox01 Jest to bardzo dziwne,mam nadzieję,że zaraz pojawi się nowa aktualizacja bez tego idiotyzmu .
wojkor Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, paciorzyna95 napisał: @wojkor Tak jak napisałem...Jest taka opcja ale jest ona bardzo kosztowna i nie wchodzi w grę . Dlaczego kosztowna? Wystarczy znajomy lub ktokolwiek z taką samą hulajką. Podmieniasz tylko na czas wgrania, później zakładasz swoją. Co prawda w dalszym ciągu nie masz możliwości modowania telefonem, ale masz odblokowaną prędkość. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez wojkor
Battery_Saver Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 elementem, który blokuje wgrania jakiegokolwiek moda przez bluetooth jest moduł bluetooth w pojeździe. Czyli dashbard, czyli ta płytka na której jest wyświetlacz. A konkretnie nie sam moduł a oprogramowanie które jest w nim zainstalowane i odpowiedzialne za komunikację przez bluetooth i z kontrolerem ESC. Jeśli oprogramowanie BLE ma numerek 1.5.7 to właśnie ta sytuacja dotyczy Ciebie. Opisałem tę sprawę tutaj: Nie wiem skąd serwis wziął kwotę 600zł za rozwiązanie problemu. To jest kwota z czapy. Co oni chcą wymieniać w tej kwocie? Jeśli coś należało by wymienić to moduł BT a to koszt około 100zł - 150zł za sam moduł. Tak na prawdę, wystarczy przeflashować moduł z 1.5.7 na niższą wersję softu i problem znika. Ominięcie problemu aby wgrać jakiś soft, jest rzeczywiście podmiana całej kierownicy, wgranie moda ale tylko na DRV i wrócenie do swojej kierownicy. To umożliwi jednorazowe wgranie moda na DRV, czyli na przykład ominięcie blokady prędkości, ale nie usunie problemu z wgrywaniem modów w przyszłości. Chyba to logiczne? 1
paciorzyna95 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2022 @Battery_Saver Bardzo ładnie to wszystko opisałeś Z tego co widać jest pare opcji.Oczywiście hulajnoge dopiero co zakupiłem więc zrozumiałe,że nie chce ponosić dodatkowych kosztów na ten moment.Aktualnie wolałbym poczekać na nowszą aktualizację lub na obejście tego problemu poprzez wgranie oprogramowania bez ingerowania w otwieranie hulajnogi.(Nie jestem ekspertem i wole się w to nie bawić bo szkoda gdybym miał zepsuć hulajnoge) Jeżeli okaże się,że za jakiś czas nikt nic nie wymyśli wtedy pomyśle albo o tej opcji z kierownicą lub o opcji numer 1.Rozumiem,że opcja numer 5 to uzyskanie 25/h i brak możliwości odblokowania poprzez inne aplikacje większej prędkości...A opcja numer 1 do 150 zł daje takie możliwości??Pozdrawiam
Battery_Saver Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 zgadza się. Na obecną chwilę tak to niestety wygląda 1
paciorzyna95 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Dziękuję za odpowiedź @Battery_Saver
Rafaello1337 Opublikowano 2 Maja 2022 Opublikowano 2 Maja 2022 A jak wygląda sprawa z gwarancją w przypadku metody "na kierownicę" i zwiększenia prędkości w trybie S o te 5km/h? Również mam nowe urządzenie zablokowane na 20 km/h.. wystarczyłoby już chociaż te 25/h w trybie sport.. Czy ewentualnie ktoś z Wrocławia odpłatnie jest w stanie to odblokować?
Battery_Saver Opublikowano 2 Maja 2022 Opublikowano 2 Maja 2022 nie rozpisując się w teorię i co można by zrobić i, że ktoś oddał zmodowany pojazd i nic się nie stało i tak dalej: jest to krótko mówiąc: nieautoryzowana ingerencja użytkownika w oprogramowanie pojazdu, które może być bezpośrednim powodem do anulowania gwarancji. https://www.mi.com/pl/support/warranty/ cytuję z ww strony: Cytat Xiaomi nie gwarantuje, że działanie Produktu będzie nieprzerwane lub wolne od błędów. gwarancja nie ma również zastosowania do: (a) Uszkodzeń spowodowanych działaniem natury lub siły wyższej, na przykład uderzeniem pioruna, tornadem, powodzią, pożarem, trzęsieniem ziemi lub innymi przyczynami zewnętrznymi; (b) zaniedbania; (c) wykorzystania komercyjnego; (d) zmian lub modyfikacji jakiejkolwiek części Produktu; (e) Uszkodzeń spowodowanych użyciem z produktami innymi niż Xiaomi; (f) Uszkodzeń spowodowanych wypadkiem, nadużyciem lub niewłaściwym użyciem; (g) Uszkodzeń spowodowanych eksploatacją Produktu w sposób wykraczający poza dozwolone lub zamierzone zastosowania opisane przez Xiaomi lub przy niewłaściwym napięciu lub zasilaniu; (h) Uszkodzeń spowodowanych usługami (w tym naprawami, aktualizacjami i rozszerzeniami) wykonywanymi przez osoby niebędące przedstawicielami Xiaomi; (i) Nieprzestrzegania instrukcji dotyczących użytkowania Produktu; lub (j) Normalnego zużycia.
Cysio024 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Witam czy ktoś się może już uporał z odblokowaniem pro2 z tego roku i podpowie co trzeba zrobić i czy w ogóle jest taka możliwość? Dnia 17.04.2022 o 09:13, Battery_Saver napisał: elementem, który blokuje wgrania jakiegokolwiek moda przez bluetooth jest moduł bluetooth w pojeździe. Czyli dashbard, czyli ta płytka na której jest wyświetlacz. A konkretnie nie sam moduł a oprogramowanie które jest w nim zainstalowane i odpowiedzialne za komunikację przez bluetooth i z kontrolerem ESC. Jeśli oprogramowanie BLE ma numerek 1.5.7 to właśnie ta sytuacja dotyczy Ciebie. Opisałem tę sprawę tutaj: Nie wiem skąd serwis wziął kwotę 600zł za rozwiązanie problemu. To jest kwota z czapy. Co oni chcą wymieniać w tej kwocie? Jeśli coś należało by wymienić to moduł BT a to koszt około 100zł - 150zł za sam moduł. Tak na prawdę, wystarczy przeflashować moduł z 1.5.7 na niższą wersję softu i problem znika. Ominięcie problemu aby wgrać jakiś soft, jest rzeczywiście podmiana całej kierownicy, wgranie moda ale tylko na DRV i wrócenie do swojej kierownicy. To umożliwi jednorazowe wgranie moda na DRV, czyli na przykład ominięcie blokady prędkości, ale nie usunie problemu z wgrywaniem modów w przyszłości. Chyba to logiczne? A tą podmianą kierownicy to może sprawdzony już sposób? Bo mam możliwość podmiany kierownicy tylko nie wiem czy ryzykować i co w razie czego później wymienić jak by coś poszło nie tak
Battery_Saver Opublikowano 18 Czerwca 2022 Opublikowano 18 Czerwca 2022 sprawdzone sposoby wgrania moda dostępne na obecną chwilę są opisane w tym temacie:
Cysio024 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Dnia 18.06.2022 o 18:06, Battery_Saver napisał: sprawdzone sposoby wgrania moda dostępne na obecną chwilę są opisane w tym temacie: Pisze ze nie mam uprawnień do wyświetlenia zawartości. A sterownik mam w wersji 3.1 hulajnoga z 01/2022 produkcji czytałem że te sterowniki się blokują prawda to czy nie? Dziękuję za szybką odpowiedź na poprzednie pytanie
Battery_Saver Opublikowano 22 Czerwca 2022 Opublikowano 22 Czerwca 2022 na 3.1 nic nie zrobisz obecnie
Cysio024 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Ok dziękuję czyli podmiana sterownika na starszy
Lukiw2137 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Jak mogę sprawdzić wersję hulajnogi?
Netoper Opublikowano 22 Czerwca 2022 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Wersje hulajnogi? Na opakowaniu, w dołączonych dokumentachWysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
gacu95 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Scooter Pro 2, kupiony wczoraj. BLE 1.5.7 DRV 2.2.9 BMS 1.2.8 Da się coś zrobić aby odblokować?
Battery_Saver Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 jeśli myślisz o zrobieniu czegokolwiek przez aplikację to nie ma obecnie takiej możliwości z powodu BLE 1.5.7
gacu95 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Dzięki za info. Będę czekał na rozwój sytuacji.
marekjarek Opublikowano 24 Czerwca 2022 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Witam. Mam pro 2 2022 z 30 listopada 2021 Nie wiem jak sprawdzić wersję sterownika a chce spróbować metody z kierownicą
Cysio024 Opublikowano 4 Lipca 2022 Opublikowano 4 Lipca 2022 Dnia 24.06.2022 o 17:36, marekjarek napisał: Witam. Mam pro 2 2022 z 30 listopada 2021 Nie wiem jak sprawdzić wersję sterownika a chce spróbować metody z kierownicą Jedyna opcja żeby sprawdzić wersję sterownika to rozebrać dół hulajnogi ja dziś będę wymieniał na zmodzony stary sterownik a ten do szafy😁
rychu7777 Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 mam pytanie bo juz sie pogubilem. czy w 365 m2 pro jak sie ma ta aktualizacje co bloczy do 20kmh to wymiana dashboarda wystarczy czy cos wiecej trzeba wymieniac? jesli tak to wtedy ewentualnie przy gwarancji podmienia sie na ten stary?
polowiec Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Dnia 6.07.2022 o 14:12, rychu7777 napisał: mam pytanie bo juz sie pogubilem. czy w 365 m2 pro jak sie ma ta aktualizacje co bloczy do 20kmh to wymiana dashboarda wystarczy czy cos wiecej trzeba wymieniac? jesli tak to wtedy ewentualnie przy gwarancji podmienia sie na ten stary? Dashboarda to moza przeprogramować STLinkiem, Wymienić to trzeba główna płytę przy baterii, jeżeli masz 3.1. Jak sprawdzić, to dwa posty wyżej. Jak masz 3.0 to tylko dashboard stlinkiem.
michalcool Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 W temacie ograniczenia prędkości. Samochody osiągają różne maksymalne prędkości a ograniczenia na drogach mamy, są bardziej śmiercionośne a nikt tam nic nie ogranicza sprzętowo. To jest ograniczanie , czy nie warto aby producent się na tym pochylił. i tu nie chodzi o kręcenie 60 km/h ale tyle ile techniczne , bezpiecznie jest to możliwe.
Netoper Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Od strony producenta nie ma problemu żeby dany sprzęt miał takie czy inne osiągi, tylko jest malutki problem. Jeśli sprzęt nie będzie spełniał norm technicznych i prawnych na dany rynek no to nie zostanie dopuszczony do sprzedaży.A prawo jasno mówi max 20km/hWysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
keddex Opublikowano 13 Lipca 2022 Opublikowano 13 Lipca 2022 Witam - właśnie jestem nieszczęśliwym posiadaczem nowej pro 2 i chyba niepotrzebnie uaktualniłem nowym aktualizacją / bo zawołała przy uruchamianiu /. Czy ktoś ma jakieś nowe wieści na temat złamanie blokady ??
Battery_Saver Opublikowano 14 Lipca 2022 Opublikowano 14 Lipca 2022 jeśli myślisz o sposobie: włączasz aplikację coś poklikasz i gotowe - to obecnie nie ma jeszcze takiej możłiwości 1
Rekomendowane odpowiedzi