Skocz do zawartości
  • 0

[INFO] Kupiłem nową hulajnogę lub przywróciłem/zaktualizowałem właśnie soft w apce Xiaomi i nie mogę nic wgrać, modowanie nie działa. Jak rzyć?

Pytanie

Opublikowano

Jeśli masz pojazd który ma firmware BLE 1.5.7 1.5.5 lub ostatnio przywróciłeś soft lub wgrałeś aktualizację w apce Xiaomi to zapewne masz problem z wgraniem jakiegokolwiek moda przez jakąkolwiek aplikację.

Nic się nie da wgrać! Jak rzyć?

W najnowszej wersji oprogramowania Xiaomi zmieniło komunikację i parę istotnych kwestii co spowodowało zablokowane możliwości wgrania jakiegokolwiek softu przy udziale połączenia bluetooth. Czyli nie można wgrać żadnego softu przez aplikację inną niż oficjalna od XIaomi. Nie ma tu znaczenia ja to aplikacja i jaki to soft. Po prostu nie da się. (INFO: soft BLE siedzi w dashboardzie, czyli w wyświetlaczu na kierownicy)

---

PONIŻSZE PORADY MAJĄ ZASTOSOWANIE TYLKO DLA STEROWNIKÓW ESC Z WERSJĄ PCB 3.0 LUB NIŻSZĄ. WYKONANIE PONIŻSZYCH CZYNNOŚCI, GDY POSIADASZ ESC W WERSJI 3.1 SPOWODUJE UCEGLENIE ESC A TWÓJ POJAZD STANIE SIĘ ZŁOMEM (przynajmniej do czasu wymiany ESC). DLA KONTROLERÓW Z PCB V3.1 SPOSÓB WGRANIA SOFTU PRZY POMOCY APLIKACJI (przez Bluetooth) OBECNIE NIE DZIAŁA I NIE ISTNIEJE

---

Na obecną chwile co Ci pozostaje?

1. [KOSZT 100-150zł] Możesz zakupić inny dashboard, taki, który ma niższą wersję softu BLE, podmienić z tym co masz obecnie. Koszt obejmuje zakup modułu. 

2. [KOSZT 30zł] Możesz zrobić downgrade softu BLE na tym dashboardzie, który posiadasz po kablu. Poradnik tutaj: KLIK. Koszt obejmuje zakup programatora

3. [KOSZT 0zł] Możesz poczekać aż ekipy zajmujące się apkami do wgrywania modów rozpracują temat i pojawi się możliwość ich używania na BLE 1.5.7 i wyższych, bo takie zapewne wyjdą. To pewnie się stanie prędzej lub później. Ale to może być za tydzień albo za parę miesięcy a może i wcale :/ Historia pamięta już taki okres dobrych paru miesięcy, gdy Xiaomi wykonało podobną zmianę w sofcie i nie dało się wgrywać modów przez bluetooth. Była to dokładnie taka sama sytuacja

4. [KOSZT 100-300zł] Możesz udać się do jakiegoś serwisu zajmującego się hulajnogami i poprosić o pomoc. Chłopaki wykonają albo downgrade BLE albo podmienią Ci dashboard. To oczywiście odczuje Twój portfel, ale jak się nie znasz na tym to jest to najlepsze wyjście. Koszt obejmuje downgrade softu i/lub nowy moduł + wymiana.

5. [KOSZT 0zł] Aby umożliwić JEDNORAZOWE wgranie softu ale TYLKO DRV (czyli usunięcie blokady prędkości, sterowanie parametrami jazdy, mocy, kers, tempomat itp) należy: pożyczyć od kogoś kierownicę z modułem BT, gdzie jest soft BLE inny niż 1.5.7, podłączyć kierownicę do swojego pojazdu, użyć aplikacji i wgrać mod na DRV. Podmienić z powrotem na swoją kierownicę i mamy soft taki jak sonie przygotowaliśmy. Oczywiście ta metoda nie spowoduje, że wersja naszego BLE będzie inna i że będziemy mogli wgrywać mody po BT. Jest to opcja jednorazowego wgrania softu DRV

Jak się przed taką sytuacja zabezpieczyć?

Kupując pojazd już z takim softem, nie masz na to wpływu i nie zabezpieczysz się przed tym. Ale jak już masz pojazd - jedyne wyjście to nie używać aplikacji od Xiaomi. Update do nowszej oficjalnej wersji softu jest możliwy tylko przez tą apkę, więc jeśli nie będziesz jej używał - to nie ma możliwości wykonania update-u.

EDIT: JEST TO POTWIERDZONE, że nowe kontrolery ESC (tylko pcb v3.1) mają inny mikrokontroler co powoduje, na obecną chwilę brak możliwości wgrania softu poprzez BLE. Jest możliwość wgrania softu oraz unbrick-a uceglonego kontrolera, lecz jest do tego wymagany komputer, programator oraz odpowiednie oprogramowanie (MiDu-Flasher)

UWAGA!!! Muszę zaznaczyć, że wszystko robisz na własną odpowiedzialność! Nie odpowiadam za jakiekolwiek szkody, uszkodzenia czy nieudane próby wykonania powyższych czynności.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Metoda z wymianą dashboard z wersji 153 do 139 zakończyła się całkowitym zablokowaniem hulajnogi. Urządzenie jest zablokowane do tego stopnia że nawet nie można go wyłączyć. Manetka przestała działać. Wyłączenie hulajnogi z poziomu jakiej kolwiek aplikacji jest niemożliwe, ponieważ zaraz się sama uruchamia. oficjalna aplikacja nie wykrywa hulajnogi, aby wgrać najnowszy soft i naprawić problem. Jest totalny dramat. Poza włączeniem lampek nie można zrobić nic, nawet zmienić trybu jazdy. Chodzi o xiaomi pro 2 edycja 2022

Edytowane przez Diogenes47
  • 0
Opublikowano

dokładnie tak się dzieje przy wersjach pojazdów wyprodukowanych po grudzień 2021. ESC w wersji pcb 3.1 powoduje uceglenie pojazdu.

jest o tym mowa w moim poście wyżej oraz w wielu miejscach na tym forum 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Czyli rozumiem że albo oddać na gwarancję albo serwis ?

Nie ma żadnej opcji aby ten problem samemu rozwiązać np. przez oficjalną aplikację?

Edytowane przez Diogenes47
  • 0
Opublikowano

No nic. Będę próbował w takim razie jakoś to odblokować z oficjalnej aplikacji a jak to nie pomoże to wyślę na gwarancję.

Jak mi odrzucą gwarancję to będę myślał dalej.

• 0
Opublikowano

No dobra.

Już wiem trochę więcej. Gwarancja poszła się je*ać więc zostaje mi tylko wymiana płyty. Popytałem kilka serwisów ale mają takie terminy i tyle hulajnóg w kolejce że będę musiał chyba ten temacik sam opier*olić. Wstępnie rozebrałem dolną osłonę żeby zobaczyć jak to wygląda i generalnie nie jest źle, wystarczy tylko odpiąć złącza wymienić układ i powinno być si. Problemem jest wersja tego układu. Aktualnie posiadam 2 dashboard-y z ble 139 oraz ble 157. Do tego BMS 1.4.1 która wersja DRV będzie kompatybilna oraz jaki model pcb ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Cześć! 

Szybkie pytanie czy z takimi podzespołami (nie aktualizowane w mihome) jest możliwość zdjęcia tej nieszczęsnej blokady 20km... 

Będę wdzięczny za odpowiedź, teoretycznie niższy BLE i produkcja przed Grudniem 2021. 

298542305_600030288461661_7875470899762582590_n.png

297674030_760130548662492_6459107620787298953_n.png

297643982_1089509425337093_7384447971132095642_n.png

Edytowane przez Lewson